Colagenul „potabil”, soluția pentru pielea lăsată și ridurile faciale. Ce arată studiile

0
Publicat:

Producția naturală de colagen, o proteină naturală alcătuită din aminoacizi esențiali, care conferă pielii elasticitate și structură, scade pe măsură ce îmbătrânim, amintește First For Women, care arată în ce măsură poate fi de ajutor suplimentarea cu colagen și, mai ales, colagenul „potabil”

Colagenul se poate administra inclusiv în smoothie. FOTO Shutterstock
Colagenul se poate administra inclusiv în smoothie. FOTO Shutterstock

Producția de colagen începe să scadă în jurul vârstei de 35 de ani, iar până la vârsta de 60 de ani, rezervele naturale din această proteină se reduc  la jumătate în organismului nostru.

Colagenul reprezintă 30% din proteinele naturale ale organismului și este important pentru piele, unghii, păr, mușchi și tendoane. Scăderea nivelurilor de colagen face ca pielea să devină mai puțin elastică, oasele mai slabe, iar articulațiile și mușchii se rigidizează.

Tendința de a reface ceea ce natura ia depășește utilizarea cremelor cu infuzie de colagen sau de ingrediente care promovează producția de colagen.

„Suplimentarea cu colagen poate ajuta la refacerea nivelului de colagen din organism, promovând o piele tânără și combătând semnele de îmbătrânire", spune dermatologul Navin S. Arora.

Mark Hyman, MD, autorul cărții Food Fix, notează că rezervele bogate de aminoacizi ale colagenului ajută la îmbunătățirea pielii, părului, articulațiilor, nivelului de zahăr din sânge, sănătății intestinelor și a inimii și este una dintre cele mai bune modalități de a ușura durerile de corp care devin tot mai frecvente pe măsură ce îmbătrânim.

„Colagenul este un ingredient magic",  subliniază Mark Hyman.

Formele lichide ale colagenului se absorb mai ușor

Există mai multe studii care arătă că ingerarea colagenului inversează semnele de îmbătrânire din interior spre exterior, dar că formele lichide ale acestuia au rate de absorbție mai bune decât colagenul din alimente.

O analiză a 19 dintre aceste studii, publicată în International Journal of Dermatology, a arătat că cei care au folosit suplimente de colagen au observat o îmbunătățire vizibilă a fermității, supleței și hidratării pielii, iar ridurile au apărut ca fiind mai puțin vizibile, deși nu este clar dacă a fost vorba de colagen sau de alți factori.

Într-o altă cercetare raportată în Skin Pharmacology and Physiology, femeile cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani care au ingerat 2,5 grame de peptidă de colagen hidrolizat o dată pe zi, timp de opt săptămâni, au înregistrat o reducere cu 20% a adâncimii ridurilor din jurul ochilor, notează sursa citată.

Mai mult, nivelul unui precursor al colagenului (numit pro-colagenul și considerat cel care dă startul producției viitoare de colagen) a crescut cu 65% 

Ambele rezultate au fost de lungă durată: pielea femeilor era în continuare mai luminoasă și mai suplă la patru săptămâni după ce au încetat să mai ia suplimentele.

Iară care ar fi, în cazul femeilor trecute de vârsta tinereții, beneficiile consumului zilnic de colagen potabil.

1. Poate face ca pielea să pară mai tânără în general;

2. Consumul de colagen poate netezi ridurile din jurul ochilor;

„S-a demonstrat că băutul de colagen duce la o scădere semnificativă a adâncimii și numărului de riduri din jurul ochilor”, explică Dr. Arora. 

3. Poate face pielea mai puțin flască;

4. Poate ajuta la creșterea părului; 

5. Poate întări unghiile. 

De precizat că suplimentele de colagen pot proveni din surse vegetale, surse animale sau o combinație a ambelor.

Este însă posibil să nu aveți nevoie să beți colagen.

„Dacă dieta dumneavoastră este bogată în proteine și vitamina C și vă satisfaceți nevoile nutriționale, achiziționarea unui supliment suplimentar de colagen nu este necesară. Un serum cu colagen, aminoacizi care se simte bine pe piele poate fi o utilizare mai bună a banilor pentru proprietățile sale hidratante", spune medicul estetician Cassandra Bankson,

Microneedlingul, terapia cu laser și injecțiile cu colagen pot fi, de asemenea, soluții mai permanente, deși implică anumite riscuri și, desigur, costuri mai mari.

„În timp ce legăturile directe dintre colagenul alimentar și sănătatea pielii sunt încă în curs de studiu, o dietă echilibrată cu alimente care conțin colagen poate contribui la starea generală de bine", spune dr. Arora.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite