Când e cel mai bun moment să iei cina, dacă vrei să slăbești. După ora asta nu ar trebui să mai mănânci

0
Publicat:

Obiceiurile alimentare nesănătoase și alimentația de tip occidental s-au dovedit a fi mari dușmani ai greutății corporale. Așa se face că foarte multe persoane se luptă cu kilogramele. Specialiștii însă ne învață că poate fi mai simplu, alegând ora potrivită pentru cină.

Cina târzie îngreunează slăbitul
Cina târzie îngreunează slăbitul

Dacă ați decis că vreți să slăbiți, nu trebuie să aruncați din frigider toate prăjiturile, dulciurile sau alimentele grase. Desigur, acestea pot fi consumate, dar cu moderație. Însă un sfat de la specialiștii în nutriție se referă la ora la care luăm cina.

Mulți oameni cred că tot ceea ce contează pentru pierderea în greutate este să consumi mai puține calorii decât arzi. Nu este greșit, dar studiile științifice arată că nu este suficient. Ora la care mâncați ar putea face diferența.

Dieteticienii explică legătura dintre momentul mesei și pierderea în greutate.

Kimberly Weimann, un dietetician din Long Island, New York, spune că momentul mesei poate juca un rol important care contribuie la cât de repede (sau nu) pierdeți în greutate.

Cina târzie, dificultăți în pierderea în greutate

Weimann amintește un studiu științific din 2021 publicat în British Journal of Nutrition, care arată că persoanele care au luat cina mai devreme în timp ce urmau un program de slăbire au pierdut mai mult în greutate decât persoanele care urmau același program, dar au avut o cină târzie. „Cercetătorii au emis ipoteza că acest lucru poate fi cauzat de influența mesei târzii asupra genelor circadiene, ceea ce înseamnă că persoanele care mănâncă târziu sunt mai predispuse la dificultăți în a pierde în greutate”, explică Weimann.

Un alt studiu științific, publicat în Cell, susține acest lucru - cel puțin la animale. Studiul a constatat că mâncatul târziu a dat peste cap ritmul circadian al organismului (cunoscut și ca ceas intern) și a sugerat că acest lucru ar putea îngreuna pierderea în greutate, scrie Parade.

Cina târzie interfereză cu ritmul circadian

Dieteticianul Lindsay Allen spune că motivul pentru care o cină devreme poate ajuta la pierderea în greutate față de o cină târzie în noapte este acela că organismul arde mai multe grăsimi în timp ce dormim. „Corpul este proiectat să fie într-o stare ketogenică în timp ce dormi, apelând la depozitele sale de grăsime pentru energie, care este folosită în primul rând pentru a ne repara celulele. Dacă mănânci târziu, insulina crește și interferează cu acest proces, deoarece acum corpul trebuie să se ocupe mai degrabă de digestie decât de reparații”, spune ea.

Participanții care au reușit să slăbească cu succes în cadrul studiului British Journal of Nutrition au luat cina între orele 19:00 și 19:30, în timp ce grupul care nu a avut la fel de mult succes în ceea ce privește pierderea în greutate a mâncat între 22:30 și 23:00. Așadar, pentru a urma descoperirile științifice, cel mai bine este să vă propuneți să mâncați până la ora 19:00 sau 19:30.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite