Beneficiile aurului roșu, planta care se vinde cu până la 10.000 de euro pe kilogram

0
Publicat:

Este o plantă veche și scumpă, un condiment cu un parfum puternic și o culoare distinctivă. Conține compuși antioxidanți care contribuie la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice care apar din cauza stresului oxidativ.

Șofran - arhiva foto
Șofran - arhiva foto

Cercetările și îndelunga utilizare de-a lungul timpului demonstrează că șofranul (numit și aurul roșu în gastronomie) poate îmbunătăți starea de spirit, crește libidoul și poate combate stresul oxidativ. Șofranul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor și este foarte simplu să îl adăugi în dietă, scrie doc.ro

Acest condiment este foarte scump din cauza dificultății de recoltare a acestuia (de la 2.000 la 10.000 euro pe kilogram). Costul este ridicat pentru că sunt necesare aproape 15.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 grame de fire uscate de șofran, iar fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare și recoltarea se face o singură săptămână pe an.

Efect anticancer

Cunoscutul condiment care dă savoare mâncării are un puternic efect anticancer, arată un studiu realizat în 2011 la Universitatea „Emiratele Arabe Unite" din Emiratele Arabe Unite.

Studiul nostru indică faptul că şofranul oferă protecţie ficatului în cazul în care există factori de risc în privinţa cancerului precum infecţiile cu virusurile hepaticice B şi C, dar şi favorizând decesul celulelor canceroase şi blocând procesele inflamatoare", explică profesorul Amr Amin, coordonatorul studiului.

Ceaiul de șofran

Jurnalistul britanic Stevie Parle a scris, pentru „The Telegraph”, despre modalităţile de preparare ale şofranului, altele decât în preparatele culinare, propunând două reţete de ceai din şofran. Unul dintre acestea, un pic mai complex, este denumit Kashmir, după numele ceaiului, iar a doua reţetă este o versiune mai simplă, realizabilă cu doar câteva fire de şofran puse într-o cană cu apă fiartă.

„Ceaiul din şofran nu este doar foarte bun la gust, dar chiar te poate face mai fericit într-o zi ploioasă. Este ca o mică ceaşcă de soare”, a scris jurnalistul britanic. De asemenea, despre şofran se spune că are proprietăţi antidepresive, anti-cancer, prelungeşte viaţa şi chiar că are efecte anti-îmbătrânire.

Alte beneficii ale șofranului

Șofranul are un nivel ridicat de antioxidanți specifici: crocin, pirocrocin, crocetină. Acești antioxidanți luptă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi din organism. Antioxidanții din șofran pot juca un rol în protejarea organismului de afecțiunile care afectează sistemul nervos.

Există, de asemenea, dovezi care arată că șofranul poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și poate fi de ajutor în tratamentul depresiei. Studiile din „Journal of Behavioral and Brain Science” arată că extractul de șofran crește nivelul dopaminei în creier, fără a schimba nivelurile altor hormoni ai creierului, cum ar fi serotonina. Astfel, luarea a 30 de miligrame (mg) de șofran în fiecare zi ar putea provoca efecte similare ca medicamentele care tratează depresia ușoară până la moderată, cum ar fi imipramina și fluoxetina, arată doc.ro

Șofranul poate crește, de asemenea, libidoul sexual și funcția sexuală atât la bărbați, cât și la femei.

Şofranul este utilizat din Antichitate

Există puţine bucătării din jurul Mediteranei care nu găsesc şofranul indispensabil. Perşii i-au celebrat importanţa prin arta rupestră, în urmă cu 50.000 de ani, iar Cleopatra îl adăuga în baia ei ca un stimulent afrodisiac. Mai mult de atât, această plantă purpurie, Crocus sativus, era în Evul Mediu mai bine cotată şi decât aurul.

În prezent, la mai bine de 200 de ani de când şi-a pierdut din utilizare, şofranul a reînceput să fie cultivat şi acasă. Acest fapt dovedeşte că nu este de competenţa exclusivă a agricultorilor care locuiesc în zone calde să se ocupe de cultivarea lui.

Mulţi cultivatori au început această afacere ca un hobby, precum botanista Sally Francis, a cărei mamă i-a cumpărat 20 de plante în anul 1997, după cum a povestit bloggeriţa pentru „The Independent“.

Până în 2008, cele 20 de plante ale lui Francis au început să se înmulţească, de patru ori în fiecare an. Astfel, ea a ajuns în momentul în care avea mai mult decât putea folosi. După ce surplusul ei s-a vândut la un târg local, Francisc a decis să transforme cultivarea acestui condiment preţios într-o afacere.

Întotdeauna vând tot, chiar dacă şofranul meu costă mai mult decât cel importat, dar asta de datorează faptului că este rezultatul unei munci serioase. Este nevoie de până la 200 de flori şi toate trebuie să fie culese cu mâna, pentru a produce un singur gram de şofran uscat“, spune Francis.

Utilizarea sa în bucătărie

Shane Hughes, bucătar-şef la Tudor Room de la Great Fosters Hotel din Surrey, încorporează extravagantul şofran în aluatul său pentru paste.

Conferă o culoare puternică, aurie, care nu poate fi obţinută de la gălbenuşul de ou“, spune Hughes. Tot el crede că cel mai bun rezultat este oferit de utilizarea sa ca un condiment pentru finisarea mâncării.

În loc să îl infuzez, pun şofranul în sosul de peşte cu care acopăr partea de sus a unui cod fiert în unt. Efectul asupra celor care servesc masa este evident, fiind dat de filamentele care se topesc în spuma de sub nasul lor“, explică Hughes.

Deşi este incredibil de scump, frumuseţea şofranului este dată de faptul că este nevoie de foarte puţin.  

Este un caz de tipul «puţin este mai mult»“, spune bucătarul spaniol Jose Pizarro, care îşi manifestă talentul culinar la Londra. El subliniază că poţi aroma zece porţii de paella cu un singur sfert de gram de şofran spaniol. Reţeta lui pentru îngheţată conţine doar 12 de fire de şofran.

Monika Linton, fondator şi proprietar al Brindisa, care vinde şofran iranian, dar şi şofran de La Mancha, spune că iuţeala condimentelui este ceea ce îl face să aibă atât de mult succes.

În La Mancha, şofranul se prăjeşte în timp ce se usucă şi, deşi cel iranian nu va fi niciodată la fel de aromat, prăjirea lui pentru câteva secunde, într-o tigaie uscată, înainte de infuzare, va scoate tot ceea ce are mai bun de oferit“, conchide Linton.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite