Cum să vopseşti ouăle de Paşte dacă vrei să eviţi chimicalele din comerţ

0
0

Sucul de sfeclă, şofranul, spanacul, afinele, coaja de ceapă sau grepfrutul roşu sunt doar câteva dintre soluţiile naturale de care ne putem folosi pentru a vopsi ouăle de Paşte, dacă vrem să evităm vopseaua cu chimicale din comerţ.


Sfecla roşie este un colorant natural folosit chiar şi de către cofetarii care nu vor sa utilizeze ingrediente artificiale în deserturile lor. Într-adevăr, rosul obtinut nu va fi niciodată la fel de intens precum cel obţinut din vopseaua din comerţ, dar cel puţin va fi un produs natural. 

În aceste condiţii, sfecla roşie, de exemplu, este o variantă extraordinară şi ieftină. Gospodinele de la ţară, mai ales, taie sfecla roşie în cubuleţe şi o pun la fiert împreună cu ouăle care, în prealabil, au fost spălate. Se foloseşte o cantitate destul de mare de sfeclă, iar în apă se pun şi două-trei linguri de oţet pentru fixarea culorii. După ce apa dă în clocot, se micşorează flacăra şi se mai lasă la foc mic încă 15 minute. 

vopsea naturala pentru ouale de paste

Potrivit ecoalternative.wordpress.com, există o sumedenie de variante pentru diferite culori: 

- varză roşie: rezultat verde sau albastru în funcţie de culoarea oului; 

- coajă de ceapă roşie: rezultat roşu/ruginiu; 

- coajă de ceapă galbenă: galben-maroniu; 

- curcumă: rezultat galben; 

- paprica: roşu; 

- fructe de pădure închise la culoare (mure, afine): violet; 

- ceai negru: cafeniu; 

- pătrunjel/urzică: galben; 

- spirulină: verde; 

- coajă de prun: verde.                                                                                                                                                                  FOTO: comfortablydomestic.com

Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor atrage atenţia asupra E-urilor pe care le conţine vopseaua de ouă din comerţ, după ce a realizat un studiu pe etichetele produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piaţă din România. În cadrul studiului au fost analizate 20 de produse tip vopsea de ouă, iar rezultatul a arătat că 35% din sortimentele de vopsea care se găseşte în magazine conţin un număr de 7 E-uri. 

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite