Alimentul pe care n-ar trebui să-l mănânci niciodată dacă ai inflamație cronică

0
Publicat:

Chiar dacă nu este un leac atotcuprinzător pentru inflamația cronică sau pentru bolile pe care le poate declanșa, dieta e importantă atunci când vă confruntați cu astfel de probleme. Mai mulți specialiști au explicat, pentru Parade, ce alimente trebuie evitate în cazul în care aveți inflamație cronică.

Genunchii umflați sunt un simptom al inflamației. FOTO Shutterstock
Genunchii umflați sunt un simptom al inflamației. FOTO Shutterstock

„Inflamația este un proces fiziologic implicat în apărarea corpului nostru și în repararea țesuturilor", spune Jenna Stangland, dietetician și consilier Momentous.

Deși, adesea, este vizibilă (piele roșie sau genunchi umflați) ea poate apărea și în interior și nu este întotdeauna atât de ușor de detectat.

Inflamația poate fi declanșată de infecții, traume, toxine sau reacții alergice, iar uneori, ea devine cronică la nivelul mușchilor și țesuturilor, spune Jenna Stangland, care subliniază că, din păcate, inflamația cronică implică unele riscuri.

„Inflamația cronică poate ajunge să stimuleze dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a bolilor autoimune, a bolilor neurologice sau a cancerului", spune Stangland.

Dieta este un instrument important pentru reducerea acestor riscuri.

„Dieta joacă un rol semnificativ în inflamație, deoarece anumite alimente pot fie să promoveze, fie să reducă inflamația în organism", spune Michelle Routhenstein, dietetician în cardiologie preventivă la EntirelyNourished.com.

Alimentele prăjite, cel mai rău aliment în cazul inflamației cronice, potrivit dieteticienilor

Dieteticienii recomandă evitarea alimentelor prăjite.

„Alimentele prăjite conțin niveluri ridicate de grăsimi trans. Reducerea grăsimilor din alimentație poate ajuta la gestionarea simptomelor inflamației cronice" explică Stangland.

Potrivit unui studiu publicat în 2021 și efectuat pe șoareci, consumul de grăsimi trans (care se găsește în cartofii prăjiți, prăjituri, plăcinte și multe altele) a agravat bolile metabolice, cum ar fi diabetul, mai mult decât grăsimile saturate (care se găsesc în unt și în carnea roșie, pe care experții recomandă, de asemenea, să le reduceți la minimum). Autorii studiului cred că acest lucru se datorează inflamației.

„Încălzirea alimentelor grase la temperaturi ridicate poate crește producția de grăsimi trans. În plus, încălzirea alimentelor bogate în carbohidrați poate crește producția unui compus numit capăt de glicare avansată (AGE). AGEs contribuie la stresul oxidativ și la inflamație", spune Marie Spano, consultant în nutriție la Dymatize, care recomandă gătirea lentă a alimentelor, la o temperatură mai scăzută.

Alte trei alimente pe care ar trebui să le reduceți la minimum dacă aveți inflamație cronică

Consumul altor trei categorii de alimente trebuie limitat, spun specialiștii: alimentele și băuturile zaharoase, carnea roșie și carbohidrații foarte rafinați.

Dieteticienii recomandă să optați, în schimb, pentru pâine integrală și orez brun.

Cel mai bun plan de dietă pentru inflamația cronică

Routhenstein recomandă diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și acizi grași omega-3.

Acizii grași omega-3 se găsesc în alimente precum somonul, semințele de in și nucile. Alimentele enumerate au proprietăți antiinflamatorii datorită antioxidanților, fitonutrienților și altor compuși benefici, reducând inflamația și susținând sănătatea generală, explică Routhenstein, potrivit Parade,

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite