Alimente care scad colesterolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimente care scad colesterolul. Nivelul mărit de colesterol este unul din factorii care duc la un nivel ridicat al bolilor cardiace, din acest motiv fiind necesar consumul de alimente care reuşesc să scadă această substanţă grasă produsă în mare măsură de ficat.

Colesterolul este o substanţă grasă produsă de ficat, responsabilă de formarea membranei celulelor şi a anumitor hormoni. 

Concentraţia mare de colesterol în sânge e determinată de numeroşi factori precum: alimentaţia necorespunzătoare, alcoolul, fumatul, stresul sau medicamentele. Excesul de colesterol se depune pe artere dând naştere la plăci care vor încetini circulaţia sângelui, creând astfel terenul propice pentru apariţia bolilor cardio-vasculare şi nu numai. 

Doar 25%-30% din colesterol ajunge în organism prin aportul alimentar, restul este produs de ficat. Tocmai din acest motiv trebuie acordată o atenţie sporită alimentaţiei pentru prevenirea creşterii colesterolului şi scăderea nivelului lui în caz de exces. Potrivit health.harvard.edu, anumite alimente scad colesterolul dacă sunt consumate cu regularitate.

1. Avocado

Bogat în acizi graşi omega-3 (grăsimi mononesaturate), fructul de  avocado ajută la scăderea colesterolului nociv. Din acest motiv, acest fruct este recomandat pentru salate sau prin pregătirea unui piure bogat în „grăsimi sănătoase”. 77% din caloriile pe care le aduce se datorează grăsimilor, ceea ce-l face să fie cel mai gras aliment de origine vegetală.

2. Nucile

Nucile sunt alimente care dau organismului substanţe care protejează inima în cazul unui colesterol crescut. Acestea conţin grăsimi nesaturate, vitamina E, magneziu, fibre alimentare şi alte substanţe care ajută la menţinerea unui nivel normal al colesterolului sau chiar la diminuarea acestuia. 

3. Cerealele

O masă de la începutul zilei ar trebui să conţină cereale integrale care pot fi consumate cu lapte slab în grăsimi sau iaurt. Cerealele nu trebuie consumate numai pentru faptul că reduc nivelul colesterolului ci pentru că sunt bune pentru digestie, oferă un surplus de energie şi conţin numeroase vitamine, printre care cele mai prezente sunt cele din complexul B.

  

4. Carnea de peşte

După o perioadă în care s-a consumat cu precădere carne roşie, revenirea la peşte este indicată. Dintre toate tipurile de peşte, somonul este una din alegerile cele mai bune.

5. Ceaiul verde

Dacă nu ai descoperit încă ceaiul verde, probabil că e timpul să faci acest lucru repede. Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde stimulează metabolismul, combate colesterolul şi ajută la pierderea kilogramelor în plus. Persoanele care ţin diete severe de slăbit îl ştiu ca pe un „prieten” care ajută mai ales în rezolvarea problemelor de digestie.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite