Alimente bogate în vitamina D
0Vara este anotimpul cel mai indicat pentru sinteza de vitamina D în organism care are loc sub acţiunea razelor soarelui. Mai putem obţine această vitamină extrem de importantă pentru noi şi din alimente. Care sunt aceste alimente bogate în vitamina D.
Una dintre cele mai importante vitamine pentru organism este vitamina D. Iar vara este anotimul cel mai potrivit pentru ca organismul nostru să o sintetizeze, sub acţiunea razelor solare.
Razele ultraviolete stimulează uleiurile din piele
Medicii specialişti obişnuiesc să spună că simpla expunere la soare, dimineaţa, timp de 10 minute, fără protecţie solară îi este sufiecient organismului pentru a sintetiza câtă vitamină D ne trebuie. Razele ultraviolete acţionează asupra uleiurilor din piele pentru a produce vitamina care este, apoi, absorbită în organism. Atunci când este luată pe cale orală, vitamina D este absorbită, împreună cu grăsimile prin pereţii intestinali.
Cum acţionează vitamina D
Vitamina D ajută organismul să utilizeze în mod eficient calciul şi fosforul pentru a menţine oasele şi dinţii puternici şi sănătoşi. Totodată, întăreşte sistemul imunitar şi menţine bune dispoziţiei prin susţinerea nivelului serotoninei din creier – cea care reglează starea de spirit - la un nivel constant. În plus, vitamina D este utilă în tratamentul diabetului zaharat şi îmbunătăţeşte funcţia congnitivă la persoanele trecute de 60 de ani.
Studiile efectuate au arătat că vitamina D reduce substanţial riscul de cancer la sân, la colon, de prostată sau de ovare. Luată împreună cu vitaminele A şi C ajută la prevenirea răcelilor şi a gripei.
Doza recomandată pentru adulţi este de 200-400 UI sau între 5 şi 10 micrograme pe zi. Academia Americană de Pediatrie recomandă 400 de UI pentru copiii alăptaţi la sân, dar şi pentru cei hrăniţi cu formulă dacă consumă mai puţin de 1.000 de mililitri de lapte fortificat cu vitamina D.
După ce ne bronzăm, producţia de vitamina D se opreşte.
Rahitism şi carii fără vitamina D. Alimente bogate în vitamina D
Lipsa vitaminei D din organism duce la rahitism, la apariţia cariilor severe, a osteoporozei şi a osteomalaciei, dar creşte şi riscul de boli autoimune cum sunt diabetul de tip 1, scleroza multiplă, artrita reumatoidă. Deficienţa de vitamina D a unei persoane nu poate fi stabilită decât în urma unei testări la cabinetul medical.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt uleiul de ficat de peşte, sardinele, heringul, somonul, ton, lapte şi produse lactate.
Vitamina D luată sub formă de supliment alimentar poate interacţiona cu alte medicamente, printre care antiacidele, anticonvulsivele, diureticele sau estrogenul , astfel că este indicat să întrebăm medicul.