Află câte nuci trebuie să mănânci zilnic pentru a scăpa de colesterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii recomandă o porţie zilnică de nuci de aproximativ 50 de grame  FOTO Arhivă
Nutriţioniştii recomandă o porţie zilnică de nuci de aproximativ 50 de grame  FOTO Arhivă

Mănâncă 56 de grame de nuci în fiecare zi! Acesta este sfatul nutriţioniştilor adresat mai ales persoanelor cu risc major de diabet. Nucile contribuie la scăderea nivelului colesterolului, îmbunătăţesc funcţionarea vaselor sanguine şi permit ridicarea calităţii regimului alimentar.

Rezultatele unui studiu, publicat în numărul din noiembrie al revistei BMJ Open Diabetes Research&Care, arată că persoanele care au făcut o cură de 6 luni, în care au mâncat zilnic câte o porţie de 56 de grame de nuci, au reuşit să-şi reducă nivelul colesterolului.

La studiu au participat 112 subiecţi, 31 de femei şi 81 de bărbaţi, cu vârste între 25 şi 75 de ani, cu risc major de diabet tip 2. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri. Cei din primul lot au beneficiat de un regim cu puţine calorii şi de recomandări ale nutriţioniştilor. Subiecţii din al doilea grup au urmat un regim fără restricţii calorice şi fără sfaturi din partea specialiştilor. În fiecare grup, unor participanţi la studiu, desemnaţi la întâmplare, li s-a cerut să introducă în dieta zilnică 56 de grame de nuci. Restul participanţilor au exclus din dietă nucile timp de şase luni.

La finalul studiului, cercetătorii au constatat o scădere semnificativă a colesterolului rău şi a nivelului global al colesterolului la persoanelor care au mâncat nuci. Şi tot la această categorie de participanţi la studiu s-a mai constatat o îmbunătăţire a funcţionării peretelui vaselor de sânge, aspect esenţial în transportul oxigenului şi al dioxidului de carbon în sânge şi ţesuturi. Totuşi, o reducere a nivelului colesterolului a fost observată şi la participanţii care nu au mâncat nuci în fiecare zi, însă nu le-au eliminat total din alimentaţie. În acest caz, specialiştii spun că mai degrabă este efectul placebo.

Beneficiile sunt explicate prin acizii graşi, vitaminele şi mineralele pe care le conţin nucile din belşug. Totuşi, trebuie să reţinem că nucile sunt foarte bogate în calorii, motiv pentru care nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu mâncăm cantităţi mari, tocmai pentru a nu lua în greutate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite