Platforma de socializare a lui Musk, acuzată că acceptă bani de la grupări teroriste pentru bife albastre

0
Publicat:

Platforma de socializare a lui Elon Musk se confruntă cu acuzații serioase. Se pare că X a încasat bani pentru bife albastre de la grupări teroriste și de la alte organizații cărora li s-a interzis să opereze în Statele Unite, relatează BBC.

X retras unele bife după raportul celor de la TTP. FOTO Profimedia (Arhivă)
X retras unele bife după raportul celor de la TTP. FOTO Profimedia (Arhivă)

Descoperirea a fost făcută de Tech Transparency Project (TTP). Conform sursei citate, bife albastre au primit și unele conturi ale unor persoane care fac parte din mișcarea șiită libaneză Hezbollah. 

Cei care doresc să aibă bifă albastră trebuie să plătească lunar 8 dolari. Persoanele care au această bifă au posibilitatea de a posta materiale mai lungi și beneficiază de o promovare mai bună. 

„O amenințare la adresa securității naționale”

În plus, X, fost Twitter, a retras unele bife după raportul celor de la TTP, precizând că măsurile sale de securitate sunt „solide”

Hotărârea miliardarului american Elon Musk de a aplica taxa pentru bifa albastră a fost una dintre cele mai controversate schimbări pe care le-a făcut după ce a achiziționat Twitter în anul 2022. Unii critici au afirmat că această decizie ar duce la înrăutățirea problemelor legate de dezinformare. 

Înainte ca Musk să implementeze această măsură, bifa era gratuită, menită să indice faptul că platforma de socializare a verificat identitatea persoanei din spatele contului. 

Mulți dintre cei care aveau bifă erau jurnaliști, dar și lideri mondiali și vedete. În alte cazuri, printre persoanele respective se numărau și indivizi care făceau obiectul unor sancțiuni în SUA, ceea ce a făcut ca firma să fie condamnată că oferă o acces persoanelor nepotrivită și acuzată că încalcă legea americană privind sancțiunile. 

Totuși, având în vedere că în prezent bifa poate fi obținută contra cost, „X ar putea ridica noi probleme juridice", a transmis Tech Transparency Project. 

TTP a dezvăluit că un cont, care are peste 23.000 de urmăritori, administrat de Ansar Allah, cunoscuți drept Houthis, ar fi plătit pentru bifa albastră. În prezent, aceasta a fost eliminată. Gruparea este sancționată atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie. Guvernul britanic precizează pe site-ul său web că a sancționat gruparea pentru „a perturba capacitatea de a ataca transportul internațional în Marea Roșie și pentru a promova pacea, stabilitatea și securitatea Yemenului”. 

Statele Unite impun sancțiuni persoanelor, grupurilor și țărilor considerate a fi o amenințare la adresa securității naționale. X, compania lui Elon Musk, pare să vândă servicii premium unora dintre acestea", se arată în raportul celor de la TTP. 

   X a „pierdut controlul” 

Un cont cu o bifă albastră care poartă numele și imaginea de profil a lui Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, indică, de asemenea, că este "ID verificat", un serviciu pe care X îl oferă abonaților premium ca o modalitate de a preveni folosirea unei identități false. X cere utilizatorilor să prezinte un act de identitate emis de guvern și un selfie pentru a fi verificați în acest mod, deși nu este clar dacă Nasrallah a făcut acest lucru", se mai arată în raport. 

Într-o postare publicată pe X, echipa firmei care se ocupă de securitatea platformei, a precizat că procesul de abonare „respectă obligațiile legale” și a fost verificat în mode independent de către furnizorii de plăți ai X. 

Mai multe dintre conturile enumerate în Tech Transparency Report nu sunt menționate direct pe listele de sancțiuni, în timp ce altele pot avea semne de verificare a contului vizibile fără a primi servicii care ar face obiectul unor sancțiuni", a transmis X, adăugând că firma va „lua măsuri dacă este necesar" după ce va analiza raportul TTP.   

TTP a reacționat la această postare, precizând că, cu toate că unele dintre organizații nu erau trecute pe lista de sancțiuni a SUA, acestea erau deținute de entități care se află sub incidența sancțiunilor americane. 

Directorul TTP, Katie Paul, a spus pentru New York Times că acesta este un indiciu că X a „pierdut controlul asupra platformei sale".   

TTP a găsit și alte conturi care aveau aparent bifă, inclusiv unul aparținând NTV, un canal de televiziune controlat de stat din Rusia.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite