Elon Musk spune că SUA ar trebui să înceteze să ajute Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei

0
Publicat:

Elon Musk a cerut Statelor Unite să își reducă furnizarea de arme către Ucraina, susținând că "nu există nicio șansă" ca Vladimir Putin să piardă războiul.

Elon Musk nu crede în victoria Ucrainei
Elon Musk nu crede în victoria Ucrainei FOTO Shutterstock

Patronul Tesla și SpaceX a făcut aceste remarci în timpul unei conversații cu senatorul republican Ron Johnson pe platforma de social media Twitter, în timpul discuțiilor cu senatorii JD Vance, Mike Lee și candidatul la președinție Vivek Ramaswamy cu privire la proiectul de lege privind finanțarea Ucrainei, potrivit The Independent.

Analiza lor vine în contextul în care Senatul condus de democrați a pregătit lansarea finală a unui pachet de ajutor în valoare de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, în contextul îndoielilor tot mai mari cu privire la soarta acestei legislații în Camera Reprezentanților controlată de republicani.

Senatul a votat cu 66-33, depășind un prag de 60 de voturi, pentru a elimina ultimul obstacol procedural și a limita dezbaterile privind măsura la 30 de ore înainte de un vot asupra trecerii legii care ar putea avea loc miercuri.

Președintele Joe Biden a îndemnat Congresul să grăbească noul ajutor pentru Ucraina, oficialii de la Kiev avertizând despre lipsa armelor într-un moment în care Rusia presează cu noi atacuri.

Opunându-se finanțării suplimentare pentru Ucraina, senatorul Johnson a spus: "Toți trebuie să înțelegem că Vladimir Putin nu va pierde acest război."

Acesta a adăugat că Ucraina nu are suficient personal. "Vârsta medie a unui soldat ucrainean este acum de 43 de ani... Unii dintre principalii consilieri ai lui Zelenski spun că „chiar dacă SUA și aliații săi livrează toate armele pe care le-au promis, nu avem oamenii necesari pentru a le folosi", a spus el, citând un raport al Times din noiembrie anul trecut.

"Singurul mod în care se poate încheia acest război este printr-un acord, și în fiecare zi în care războiul continuă, mai mulți ucraineni și mai mulți recruți ruși mor, mai mulți civili mor și mai mult din Ucraina este distrus decât poate fi reconstruit", a declarat senatorul.

Elon Musk spune că Putin ar putea fi asasinat

"Exact așa este", a spus Musk, fiind de acord cu Johnson. "De fiecare dată când ridic această problemă, oamenii mă acuză că sunt oarecum apărătorul lui Putin când companiile mele probabil au făcut mai mult pentru a submina Rusia decât orice altceva".

Mai mulți ucraineni mor în fiecare zi, a spus el, adăugând că are sens să sprijine Ucraina cu mai multă muniție doar dacă soldații fac progrese teritoriale mai mari.

"Dacă trebuie să pierdeți vieți, trebuie să fie pentru un scop. Nu doar un kilometru aici și un kilometru acolo".

Afirmând că "nu există nicio șansă în iad ca Putin să piardă", a spus că, dacă președintele rus "renunță, va fi asasinat".

Musk a avertizat că persoana care va "elimina pe Putin" va fi probabil "mai dură decât Putin".

Nu este prima dată când Musk pare să sugereze că Ucraina ar trebui să cedeze.

În octombrie 2022, miliardarul a stârnit indignarea internațională când a postat propunerea sa pentru pacea în Ucraina. Propunerea sugera, printre alte măsuri, concesionarea terenului către Rusia, o linie roșie pentru majoritatea ucrainenilor.

"Crimeea este formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov). Aprovizionarea cu apă a Crimeii este asigurată. Ucraina rămâne neutră. Acesta este foarte probabil să fie rezultatul final – problema e doar câți mor până atunci. De asemenea, merită menționat că un rezultat posibil, deși puțin probabil, al acestui conflict este războiul nuclear".

Președintele Volodimir Zelenski a răspuns printr-un sondaj pe Twitter, întrebându-și urmăritorii care versiune a lui Elon Musk o preferă: cea care susține Ucraina sau cea care susține Rusia. Discursul pro-Ucraina al lui Musk a atras 78,8% din voturi.

Musk a răspuns: "Încă susțin foarte mult Ucraina, dar sunt convins că o escaladare masivă a războiului va provoca mari daune Ucrainei și posibil lumii".

Kremlinul ar putea avea acces la sateliții Starlink prin țările arabe

Comentariile șefului Tesla vin și în contextul în care el este criticat pentru decizia de a restricționa disponibilitatea serviciului său de internet de mare viteză prin sateliții Starlink în Ucraina.

Agenția militară de spionaj a Ucrainei a declarat marți că forțele ruse cumpără terminale de internet prin sateliții Starlink din "țări arabe" pentru utilizare pe câmpul de luptă.

Direcția principală de informații (GUR) a Ministerului Apărării ucrainean a dat publicității ceea ce ar fi o interceptare audio a doi soldați ruși care discută despre cumpărarea unităților de la furnizori arabi pentru aproximativ 200.000 de ruble (2.200 de dolari) fiecare.

Starlink a declarat că nu face afaceri cu Rusia și nu operează pe teritoriul rus. Kremlinul a declarat că terminalele nu sunt certificate pentru utilizare în Rusia și nu sunt furnizate oficial, astfel încât nu pot fi utilizate.

Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, Musk a răspuns unui apel de ajutor al viceprim-ministrului ucrainean Mihailo Fedorov, trimițând 20.000 de terminale SpaceX Starlink în țară.

De atunci, forțele lui Putin au vizat fără încetare infrastructura de telecomunicații a Ucrainei cu atacuri cu rachete. Acest lucru a determinat Kievul să se bazeze pe tehnologia SpaceX ca sursă de acces la internet neîntrerupt, independent și sigur, permițând menținerea liniilor de comunicare deschise cu trupele sale de pe frontul conflictului din sud și est.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite