Conturile Twitter cu bifă albastră alimentează dezinformarea despre războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postările false și înșelătoare despre conflictul din Ucraina continuă să devină virale pe principalele platforme de socializare.

Elon Musk și simbolul Twitter FOTO: Shutterstock
Elon Musk și simbolul Twitter FOTO: Shutterstock

Unele dintre cele mai răspândite exemple de știri false (fake news) pot fi găsite pe Twitter, postate de abonații cu o bifă albastră, care plătesc pentru ca al lor conținut să fie promovat altor utilizatori, scrie BBC

Multe știri false au fost distribuite online despre recentele revolte din Franța, dar o postare virală de săptămâna trecută s-a concentrat pe ajutorul militar american pentru Ucraina.

Acesta conținea o captură de ecran a ceea ce părea a fi un titlu de pe un site de știri, împreună cu o imagine a două puști. "Poliția franceză este atacată cu puști americane care ar fi putut veni din Ucraina", titrează ziarul.

Mai multe conturi Twitter cu abonamente Blue au distribuit postarea, care a fost vizualizată de peste un milion de ori.

FOTO: BBC
FOTO: BBC

BBC Verify a urmărit-o „în spate” pe canalele pro-Kremlin din aplicația de mesagerie Telegram. Imaginea folosită în postare apare într-un blog militar rus din 2012 despre un concurs de tragere desfășurat într-un poligon de lângă Moscova.

De asemenea, BBC nu a reușit să găsească niciun articol online cu titlul și imaginea de mai sus și nu există dovezi că armele furnizate Ucrainei de către SUA au fost folosite în timpul recentelor tulburări din Franța.

Nu există dovezi ale unor "fabrici de copii" în Ucraina

Mai multe conturi Twitter cu o bifă albastră au promovat recent o afirmație că Rusia a descoperit "fabrici de copii" în Ucraina.

Copiii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani se spune că sunt "crescuți în fabrică" și fie sunt trimiși la "bordeluri sexuale cu copii", fie li se recoltează organele care sunt vândute în Occident.

FOTO: BBC
FOTO: BBC

BBC Verify a urmărit originea afirmației într-un articol publicat în martie de The People's Voice, un nume alternativ pentru YourNewsWire, care a fost descris de organizațiile de verificare a faptelor ca fiind unul dintre cei mai mari producători de știri false de pe internet.

Anterior, a promovat o gamă largă de povești false și înșelătoare, inclusiv teorii ale conspirației anti-vaccin și afirmații false despre împușcăturile în masă din 2017 din Las Vegas.

Guvernul rus și mass-media controlată de Kremlin au o istorie de promovare a afirmațiilor nefondate despre recoltarea ilegală de organe din Ucraina.

Racheta Kramatorsk nu este ucraineană

Un atac cu rachete rusești a ucis opt persoane în centrul orașului Kramatorsk din estul Ucrainei, la sfârșitul lunii iunie.

Imediat după atac, o postare a unui cont cu abonament Twitter Blue, care se poziționează ca sursă legitimă de știri, a susținut că lovitura a fost lansată din greșeală de Ucraina și a lovit o cazarmă militară care adăpostea trupe NATO și mercenari străini.

FOTO: BBC
FOTO: BBC

"Racheta Storm Shadow și-a schimbat brusc traiectoria dramatic, lovind Kramatorsk, distrugând o cazarmă militară ucraineană care adăpostea soldați și mercenari străini", a susținut tweet-ul.

Postarea a fost vizualizată de peste un milion de ori.

Nu există nicio dovadă că o rachetă lansată de forțele ucrainene a fost responsabilă și nici că o cazarmă militară a fost lovită.

Zelensky nu a anulat alegerile

Postările care susțin că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a "anulat" alegerile din Ucraina au devenit recent virale pe Twitter.

Ca dovadă, utilizatorii au citat remarcile făcute de Zelenski într-un interviu acordat BBC la sfârșitul lunii iunie.

Întrebat dacă vor fi alegeri în Ucraina anul viitor, Zelenski a răspuns: "Dacă vom câștiga [războiul], vor exista. Înseamnă că nu va exista nici o lege marțială, nici un război. Alegerile trebuie să aibă loc pe timp de pace, când nu este război, conform legii".

Comentând declarația, fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, care a criticat ajutorul SUA pentru Ucraina, a declarat în emisiunea sa recent lansată pe Twitter că afirmațiile lui Zelenski dovedesc că a pus capăt democrației în Ucraina.

Conturile Twitter Blue pe o temă similară au fost distribuite de sute de mii de ori.

Contactat de BBC Verify pentru un răspuns la postările false și înșelătoare Twitter Blue evidențiate în acest articol, biroul de presă al Twitter a confirmat primirea solicitării noastre, dar a refuzat să comenteze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite