FOTO Cum arată Minox Riga, camera foto revoluţionară a spionilor germani din cel de-Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minox Riga era o cameră excepţională la vremea ei. FOTO PetaPixel
Minox Riga era o cameră excepţională la vremea ei. FOTO PetaPixel

Anul 1938, cu un an înaintea începerii celui de-Al Doilea Război Mondial, a marcat lansarea celei mai utile camere foto pentru spioni. Se numea Minox Riga şi a fost un gadget revoluţionar pentru vremea, vreme în care fotografiile se stocau pe film, nu digital.

În 1938, inventatorul german Walter Zapp reuşea să livreze, după multe prototipuri eşuate, un aparat foto perfect pentru spionii care urmau să activeze de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial. Minox Riga a fost o cameră subminiaturală care folosea film 8x11mm, iar creatorul său a vrut-o drept o alternativă la camerele foto mai complicate, notează PetaPixel. A devenit însă cea mai bună unealtă a spionilor chiar şi în timpul Războiului Rece.

image

Totuşi, pe cât de mică a fost Minox Riga, pe atât de scumpă era, dată fiind şi tehnologia de fabricaţie. Chiar şi în prezent, devenită obiect de colecţie, costă peste 1.000 de dolari pe site-urile de licitaţii din SUA. Pentru a-ţi da seama cât de mică este această cameră subminiaturală, filmul pe care îl folosea era de dimensiunea unei unghii. Şi a apărut pe vremea în care filmul de 35 mm şi camerele care îl utilizau se numeau miniaturale sau super compacte.

Primul model de Minox Riga era construit din oţel inoxidabil, dar mai apoi a ajuns să fie utilizat aluminiul în carcasa sa. Iar lentila era una cu o distanţă focală de 15 mm şi o deschidere maximă de f/3.5, foarte bună pentru fotografiile macro. Asta înseamnă că era perfectă pentru momentele când trebuia să faci poze documentelor.

image

După cum se vede în fotografia de mai sus, după ce încărcai camera cu un film, o armai închizând-o şi deschizând-o. Aveai chiar şi un vizor optic pentru a-ţi încadra pozele cât mai bine. Şi puteai regla viteza sau compensa expunerea.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre aparatele foto mirrorless, noutăţile pieţei foto: 

REVIEW Sony RX1r - Japonezii reuşesc să-şi reinventeze cel mai compact aparat foto profesional. Şi fac o treabă bună

FOTO Panasonic are un nou aparat foto. Se numeşte Lumix GX7 şi este un mirrorless cu aspect retro

Olympus lansează camera foto mirrorless PEN E-P5 şi crede că acestea sunt de viitor: "Vor înlocui orice DSLR ieftin"

image
TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite