Olympus lansează camera foto mirrorless PEN E-P5 şi crede că acestea sunt de viitor: "Vor înlocui orice DSLR ieftin"
0Olympus şi-a lansat astăzi, pe piaţa din România, o nouă cameră foto. Este vorba de o lansare pe segmentul mirrorless, iar cel care a explicat de ce este tot mai important acest segment a fost Tomas Viktora, product manager la Olympus Cehia. Viitorul, după cum a spus acesta, este al aparatelor DSLR full frame şi al celor mirrorless.
Olympus a prezentat camera foto PEN E-P5 care se distinge prin două mari trăsături: păstrează în mare parte designul liniei de SLR-uri clasice Olympus (celebre în a doua jumătate a secolului XX), dar este un mirrorless, adică utilizează tehnologia despre care Viktora afirmă că în câţiva ani va înlocui orice DSLR entry către mid-level. În primul rând, Olympus PEN E-P5 are un senzor Live MOS de 16 megapixeli, identic cu cel de pe Olympus OM-D (model cu un vizor încorporat), şi vine cu modul WiFi.
E-P5 cântăreşte aproape 380 de grame, se bazează pe sistemul Micro Four Thirds, ceea ce înseamnă că obiectivele altor producători care folosesc acelaşi sistem (Panasonic, spre exemplu), vor funcţia pe camera Olympus. PEN E-P5 se mai remarcă prin viteza de 1/8000 secunde.
Modulul WiFi încorporat se traduce prin faptul că poţi sincroniza camera foto E-P5 cu un telefon sau tabletă care rulează Android sau iOS de la Apple. Asta înseamnă că poţi să foloseşti dispozitivul mobil pe post de vizor şi-ţi poţi salva pozele pe telefon sau tabletă. Este necesară aplicaţa Olympus Image Share din magazinele oficiale, iar smartphone-ul ori tableta pot oferi şi informaţiile de geolocalizare, datorită modulului GPS.
Pe lista de caracteristici ale Olympus PEN E-P5 se mai înscriu stabilizatorul pe 5 axe, fotografierea în rafală cu 9 cadre pe secundă şi ecranul de 2,3 megapixeli care se poate roti la 90 de grade pentru fotografiere sau filmare de jos, sau la 45 de grade pentru filmare sau fotografiere de sus. Olympus PEN E-P5 este disponibilă în România, în reţeaua partenerilor MGT Educational, la preţul de 4.500 lei doar aparatul, iar la 5.000 de lei este livrat cu obiectivul M.Zuiko Digital 14-42 mm. De asemenea, poate fi achiziţionat şi un vizor electronic pentru acest aparat.
Fotograful c-un compact, între mirrorless şi DSLR
Tomas Viktora a vorbit, în timpul prezentării Olympus E-P5, despre ce înseamnă segmentul mirrorless şi care este, în general, publicul care se orientează spre astfel de aparate. Cei care trec de la aparatele foto compacte sau vor un DSLR ieftin sunt, de regulă, cei care ar putea ajunge sa cumpere un mirrorless, dacă le sunt prezentate avantajele, cele mai importante fiind: poţi folosi obiective de la mai mulţi producători; este la fel de uşor de operat ca un compact, dar poţi să-l foloseşti şi în modul mai puţin asistat, dacă doreşti să reglezi anumite setări manual.
Problema pe care a numit-o Viktora în legătură cu DSLR-urile este că oamenii ajung să cumpere dintre cele ieftine pentru că văd la profesionişti. "În mintea oamenilor, DSLR-ul e mai bun, deoarece toţi profesioniştii îl au. Numai că ei nu ştiu că profesioniştii folosesc full frame, nu dintre cele ieftine. Şi ajung să cumpere DSLR-uri ieftine, îl folosesc în live view (n.r.: ecranul LCD devine vizor) şi aşteaptă prea mult pentru o poză, pentru că DSLR-urile nu aşa au fost gândite astfel".
Un mirrorles este mai potrivit şi fotografiilor de stradă, fotografiilor de reportaj, când ai nevoie de ceva mai mic, să treci aproape neobservat, a completat Viktora. Previziunea lui pentru următorii ani este că orice DSLR care nu e full frame va dispărea în favoarea segmentului mirrorless. În final, Viktora a mai spus că o prezentare reuşită pentru acest Olympus PEN E-P5 ar fi fost făcută de designerul şef de la Apple. "Aş fi vrut ca Jon Ive să fie aici, el ar fi putut prezenta aparatul aşa cum acesta merită pentru toate trăsăturile sale de design".