Cercetătorii au descoperit un tip de cancer contagios. Boala afectează midiile, dar se poate transmite și între specii

0
Publicat:

Oamenii de știință au descoperit un tip de cancer contagios rar la midii, care se poate răspândi între indivizi și specii.

Cancer contagios, care se poate transmite între specii - Foto Pixabay
Cancer contagios, care se poate transmite între specii - Foto Pixabay

Cercetătorii au detectat un  cancer contagios rar care afectează midiile. Afecțiunea se poate transmite între indivizii aceleiași specii, dar și de la o specie la alta, relatează The Independent. 

De vină pentru introducerea acestor cancere în noi populații și specii susceptibile ar fi intervenția umană, spun cercetătorii. 

Un cancer contagios rar care afectează midiile și se transmite ca un parazit între indivizii din această specie a fost descoperit în porturile maritime de la nivel mondial, spune un studiu recent. 

De obicei,  cancerul apare în urma unor mutații în ADN care duc la o creștere necontrolată a celulelor din organisme și, de obicei, nu se răspândește de la un organism la altul. 

Însă, oamenii de știință au descoperit tipuri rare de cancer infecțioase la unele animale, inclusiv tumori faciale la diavolii tasmanieni, unele tipuri de cancer la câini, precum și infecții asemănătoare leucemiei la speciile de bivalve, cum ar fi midiile și scoicile. 

O nouă amențințare pentru ecologie 

Cercetătorii avertizează că aceste tipuri de cancere infecțioase, care se pot răspândi la mai multe specii noi, sunt o potențială amenințare pentru ecologie. 

Studii anterioare au documentat și câteva cazuri de răspândire a acestor infecții între bivalve. 

Intervenția umană ar putea fi responsabilă de introducerea acestor tipuri de cancer în noi populații și specii susceptibile, spun cercetătorii

Cancerul contagios, denumit MtrBTN2, afectează midiile, mai ales pe cele  care trăiesc în același fund de mare, porturi și rute de transport maritim. De altfel, traficul maritim este cea mai probabilă explicație pentru distribuția globală a acestui cancer. 

Porturile - centre epidemiologice pentru propagarea cancerului contagios

Au fost studiate  76 de populații de midii de-a lungul coastei din sudul Bretaniei și Vendée, iar cercetătorii au descoperit o incidență mult mai mare a acestui cancer contagios în porturi. 

Rezultatele noastre au arătat că porturile au avut o prevalență mai mare a MtrBTN2, cu un hotspot observat la un doc de andocare a navelor", au declarat autorii studiului. 

Acumularea de microorganisme, plante, alge sau animale mici, cum sunt midiile, pe carenele navelor, numită și biofouling,  ar putea sta la baza răspândirii mai mari a bolii în porturile maritime. 

Mai mult decât atât,  porturile ar putea, de asemenea, să ofere condiții favorabile pentru transmiterea MtrBTN2, "cum ar fi densitatea mare a midiilor, țărmurile protejate și închise sau temperaturile moderate", spun oamenii de știință. 

Concluziile studiului sugerează că porturile pot servi drept centre epidemiologice, rutele maritime oferind porți artificiale pentru propagarea MtrBTN2", au adăugat ei. 

Constatările evidențiază necesitatea unor politici mai bune de atenuare a fenomenului de biofloră pentru a stopa răspândirea bolii și pentru a conserva ecosistemele de coastă.

ȘtiințăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite