Cum ar putea lupii mutanți de la Cernobîl să ajute în lupta împotriva cancerului. Au evoluat pentru a supraviețui mediului radioactiv

0
Publicat:

Lupii mutanți care viețuiesc în Zona de Excludere de la Cernobîl, lipsită de oameni, au dezvoltat genomi rezistenți la cancer, ceea ce ar putea fi cheia pentru lupta împotriva acestei boli, afirmă un nou studiu.

Lupii de la Cernobîl s-au adaptat la niveluri ridicate de radiații
Lupii de la Cernobîl s-au adaptat la niveluri ridicate de radiații FOTO arhiva Adevărul

Animalele sălbatice au reușit să se adapteze și să supraviețuiască nivelurilor ridicate de radiații care au afectat zona după ce un reactor de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în 1986, în cel mai grav accident nuclear din lume.

Oamenii au abandonat zona după explozia care a eliberat radiații nucleare devastatoare, iar o zonă de peste 1500 de kilometri pătrați a fost delimitată pentru a preveni expunerea umană.

Însă, în cei aproape 38 de ani de la dezastrul nuclear, natura a recucerit zona, iar haitele de lupi par să nu fie afectate de expunerea cronică la radiații.

Cara Love, biolog evoluționist și ecotoxicolog la laboratorul lui Shane Campbell-Staton de la Universitatea Princeton, a studiat cum lupii mutanți au evoluat pentru a supraviețui mediului radioactiv și a prezentat concluziile la Întâlnirea Anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle, Washington, luna trecută, potrivit The New York Post.

Lupii au fost echipați cu dozimetre de radiații

În 2014, Love și colegii ei au intrat în Zona de Excludere de la Cernobîl și le-au pus lupilor sălbatici coliere GPS echipate cu dozimetre de radiații.

De asemenea, au recoltat sânge de la animale pentru a înțelege reacțiile lor la radiațiile cauzatoare de cancer, conform unui comunicat publicat de Societatea de Biologie Integrativă și Comparată.

Cu ajutorul colierelor specializate, cercetătorii pot obține măsurători în timp real despre unde se află lupii și la ce nivel de radiații sunt expuși, a spus Love.

S-a descoperit astfel că lupii sunt expuși la 11,28 milirem de radiații zilnic pe parcursul vieților lor — de peste șase ori peste limita de siguranță pentru oameni.

Sistemul imunitar al lupilor de la Cernobîl părea diferit față de cel al lupilor obișnuiți — similar cu al pacienților cu cancer care trec prin tratamente cu radiații, au descoperit cercetătorii.

Love a identificat regiuni specifice ale genomului lupului ce par să fie rezistente la creșterea riscului de cancer, arată comunicatul.

Cercetarea ar putea fi cheia pentru examinarea modului în care mutațiile genetice la oameni ar putea crește șansele de supraviețuire la cancer — răsturnând multe din mutațiile genetice cunoscute, cum ar fi BRCA, care cauzează cancer.

Câinii de la Cernobîl — descendenții animalelor de companie din timpul dezastrului din 1986 — ar putea, de asemenea, să aibă o rezistență similară la cancer, deși nu au fost studiați în aceeași măsură ca lupii.

Câinii au fost imediat în zonă după dezastru și s-au adaptat mai bine decât alte specii — cum ar fi păsările, care au suferit defecte genetice extreme ca rezultat al radiațiilor.

Descoperirile sunt deosebit de valoroase, pentru că, potrivit oamenilor de știință, câinii luptă împotriva cancerului într-un mod mai similar cu oamenii, altfel decât șoarecii de laborator.

Munca lui Love a fost blocată într-o anumită măsură deoarece ea și colegii ei nu au putut să se întoarcă în Zona de Excludere de la Cernobîl — mai întâi din cauza pandemiei de COVID-19, iar acum din cauza războiului din Ucraina.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite