Tot mai mulți tineri mor de cancer colorectal: trei factori care îl favorizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decesele cauzate de cancerul colorectal în rândul persoanelor tinere din Europa ar putea crește cu aproximativ o treime în 2024, arată un studiu citat de businessinsider.com.  

Cancerul colorectal tinde să fie mai agresiv la persoanele tinere. FOTO Shutterstock
Cancerul colorectal tinde să fie mai agresiv la persoanele tinere. FOTO Shutterstock

Se estimează că anul acesta, în Europa vor muri mai mulți tineri decât oricând înainte din cauza acestei boli.

Studiul a fost realizat în UE și în Regatul Unit, dar concluziile sale pot fi extinse și la alte țări.

Studiul întărește concluziile unei alte cercetări

Concret, cercetătorii în domeniul cancerului de la Universitatea din Milano, în Italia, preconizează că decesele cauzate de cancerul colorectal în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani vor crește semnificativ în UE și în Regatul Unit în acest an, comparativ cu 2018.

Rezultatele studiului sunt similare cu cele publicate pe 17 ianuarie 2024 în raportul statistic al Societății Americane de Cancer privind cancerul. Raportul care a constatat că boala, care se mai numește și cancer de colon, intestin sau rectal, în funcție de locul în care a început, este principala cauză de deces prin cancer pentru bărbații sub 50 de ani din SUA și a doua cauză de deces prin cancer, pentru femeile din aceeași grupă de vârstă, cifrele fiind în creștere de la sfârșitul anilor '90.

„Procentele sunt un pic diferite, dar cred că tendința este similară și cred că comentariile despre obezitate, dietă și consumul de alcool sunt cu siguranță valabile”, a spus Christina Annunziata, reprezentantă a Societății  Americane de Cancer.

Potrivit studiului realizat in UE și UK, publicat în revista Annals of Oncology la 29 ianuarie,  cea mai mare creștere în țările studiate va fi în Marea Britanie, unde autorii prevăd că decesele ar putea crește cu 26% la bărbații tineri și cu aproape 39% la femeile tinere, comparativ cu acum șase ani. Cercetarea indică unele creșteri mai mici în Italia, Germania, Spania și Polonia.

Totuși, per ansamblu, potrivit studiului, decesele cauzate de cancerul colorectal vor scădea în general în 2024, acesta fiind primul an în care a fost făcută o predicție privind o creștere a deceselor cauzate de cancerul colorectal în rândul persoanelor mai tinere.

Cancerul colorectal este mai agresiv la persoanele tinere

Carlo La Vecchia, autorul principal al studiului, precizează, referitor la cancerul colorectal, că boala tinde să fie mai agresivă la persoanele tinere, cu rate de supraviețuire mai mici în comparație cu cancerul colorectal diagnosticat la persoanele mai în vârstă.

Potrivit acestuia, factorii cheie care contribuie la creșterea ratelor de cancer colorectal în rândul persoanelor tinere sunt obezitatea și condițiile de sănătate legate de excesul de greutate, cum ar fi nivelul ridicat al zahărului din sânge și diabetul.

Carlo La Vecchia subliniază că în țările în care a avut loc o reducere a consumului de alcool, precum Franța și Italia, nu s-au constatat creșteri atât de accentuate ale ratelor de mortalitate din cauza acestui cancerului colorectal.

„Ne schimbă microbiomul sau sistemul imunitar”

În plus, spune specialistul, ratele de deces au avut tendința de a scădea în țările cu un acces mai bun la screening și diagnosticare timpurie.

„Ceea ce bănuim că se poate întâmpla este că, indiferent de combinația de factori de mediu care este responsabilă pentru acest lucru, probabil că ne schimbă microbiomul sau sistemul imunitar, ceea ce ne determină să devenim mai susceptibili la aceste tipuri de cancer la o vârstă mai tânără” , declara, luna trecută, pentru NBC, Kimmie Ng, director al Young Onset Colorectal Cancer Center de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston.

„Să se străduiască să mențină o greutate sănătoasă”

Autorii studiului recomandă guvernelor să ia în considerare consolidarea politicilor care încurajează oamenii să fie mai activi și să bea mai puțin alcool, să le ofere posibilități de depistare timpurie a cancerului și să ajute persoanele supraponderale sau obeze să slăbească.

„Oamenii ar trebui să se străduiască să mențină o greutate sănătoasă, o dietă bogată în fructe și legume și săracă în carne roșie, să facă exerciții fizice regulate și să limiteze consumul de tutun și alcool”, a subliniat și Christina Annunziata.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite