Urșii polari, amenințați de foamete, pe măsură ce gheața se topește. Cum se adaptează schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu

0
Publicat:

Unii urși polari se confruntă cu foamete pe măsură ce gheața arctică se topește, deoarece nu își pot adapta dieta pentru a trăi pe uscat, au descoperit oamenii de știință. Speciile arctice emblematice se hrănesc, în mod normal, cu foci inelate, pe care le prind pe sloiuri de gheață din larg.

Urșii polari se confruntă cu foametea, din cauza schimbărilor climatice FOTO Arhivă
Urșii polari se confruntă cu foametea, din cauza schimbărilor climatice FOTO Arhivă

Dar, pe măsură ce gheața dispare într-o lume care se încălzește, mulți urși petrec mai mult timp pe țărm, mâncând ouă de păsări, fructe de pădure și iarbă. Cu toate acestea, animalele pierd rapid în greutate pe uscat, având un risc crescut de deces, notează BBC News.

Ursul polar a devenit cap de afiș în ceea ce privește amenințarea crescândă a schimbărilor climatice din Arctic, dar realitatea impactului asupra acestei specii este complicată.

Schimbările climatice, principala amenințare

Numărul de urși a scăzut până în anii 1980, în principal din cauza vânătorii nesustenabile. Cu o protecție legală mai mare, numărul urșilor polari a crescut. Dar creșterea temperaturilor globale este acum văzută drept cea mai mare amenințare a lor. Asta pentru că mările arctice înghețate sunt cheia supraviețuirii lor.

Animalele folosesc gheața de mare ca platformă pentru a vâna foci inelate, care au concentrații mari de grăsime, mai ales la sfârșitul primăverii și începutul verii. Dar în timpul lunilor mai calde, multe părți ale Arcticii sunt acum din ce în ce mai lipsite de gheață.

În vestul provinciei Manitoba, unde a fost efectuat acest studiu, perioada fără gheață a crescut cu trei săptămâni, între 1979 și 2015. Pentru a înțelege cum supraviețuiesc animalele pe măsură ce gheața dispare, cercetătorii au urmărit activitățile a 20 de urși polari în lunile de vară pe o perioadă de trei ani. Pe lângă prelevarea de probe de sânge și cântărirea urșilor, animalele au fost echipate cu gulere pentru camere video echipate cu GPS.

Acest lucru a permis oamenilor de știință să înregistreze mișcările animalelor, activitățile lor și ceea ce au mâncat.

În lunile de vară fără gheață, urșii au adoptat diferite strategii pentru a supraviețui, unii conservându-și energia. Majoritatea au încercat să caute vegetație sau fructe de pădure sau au înotat pentru a vedea dacă găsesc hrană. Ambele abordări au eșuat, 19 din cei 20 de urși din studiu pierzând masa corporală, cu până la 11% în unele cazuri. În medie, au slăbit un kilogram pe zi.

„Indiferent de strategia pe care încercau să o folosească, niciuna dintre abordări nu a avut niciun beneficiu real în ceea ce privește posibilitatea de a prelungi perioada în care ar putea supraviețui pe uscat”, potrivit autorului principal al studiului, Dr. Anthony Pagano, de la US Geological Survey în Alaska.

„Ursii polari nu sunt urși grizzly care poartă haine albe”, a spus coautorul Charles Robbins, de la Centrul Urșilor de la Universitatea de Stat din Washington. „Sunt foarte, foarte diferiți”.

Doi dintre cei trei urși care s-au dus la apă au găsit cadavre de animale moarte, dar au petrecut doar puțin timp mâncând, deoarece erau prea obosiți de eforturile lor.

„O femelă subadultă a găsit o balenă beluga moartă, a luat câteva mușcături din ea, dar a folosit-o mai ales ca geamandură pe care să se odihnească. Ne sugerează cu adevărat că acești urși nu pot mânca și înota în același timp”, a declarat doctorul Pagano, pentru BBC News.

Capacitatea de adaptare a speciei

O descoperire interesantă a studiului a fost că un urs a luat 32 kg în greutate. Cercetătorii cred că acest urs, care își petrecuse o mare parte din timp odihnindu-și și păstrându-și forțele, a avut norocul să dau peste o carcasă de animal.

În timp ce cercetările anterioare au subliniat provocările pe care le prezintă clima în deceniile următoare, această nouă lucrare ridică întrebări importante cu privire la capacitatea speciei de a se adapta.

Cu toate acestea, alți cercetători spun că impactul schimbărilor climatice asupra urșilor polari ar fi diferit, în funcție de locație.

„Este probabil că urșii polari vor dispărea din zonele în care gheața de mare va fi pierdută în viitor, dar este dificil de spus când și unde”, a spus Jon Aars de la Institutul Polar Norvegian, care nu a fost implicat în studiu.

„Unele zone vor avea condiții bune pentru urși peste multe decenii. Zona acestui studiu este una în care condițiile pot fi foarte dificile pentru urși într-un timp scurt, dacă gheața de mare continuă să dispară așa cum se prevedea.”

FOTO Profimedia Images
FOTO Profimedia Images

Informații cheie despre urșii polari

- Au mai rămas aproximativ 26.000 de urși polari în lume, majoritatea în Canada. Populațiile se găsesc și în SUA, Rusia, Groenlanda și Norvegia.

- Urșii polari sunt enumerați ca vulnerabili la dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), schimbările climatice fiind un factor cheie în declinul lor.

- Masculii adulți pot crește până la aproximativ 3 metri lungime și pot cântări aproape 600 kg. Urșii polari pot mânca până la 45 kg de grăsime, la o singură masă.

- Acești urși au un simț al mirosului puternic și pot adulmeca prada de la o distanță de până la 16 km.

- Sunt înotători puternici și au fost observate până la 100 kilometri în larg, ele pot înota la viteze de aproximativ 10 km/ oră, în parte datorită labelor lor care sunt ușor palmate.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite