Virgil Popescu, compozitorul care a compus peste 100 de cântece pentru copii, inclusiv pentru emisiunea „Abracadabra“ VIDEO

0
Publicat:

Virgil Popescu a colaborat cu nume grele din muzica ușoară românească: Oana Sîrbu, Andra, Monica Anghel, Luminița Anghel, Silvia Dumitrescu, Manuela Fedorca, Angela Similea, Aura Urziceanu. Astăzi, împlinește 69 de ani.

Compozitor, orchestrator, profesor de muzică, instrumentist, Virgil Popescu s-a născut la 26 februarie 1955, la Craiova. A absolvit, în 1974, Liceul de muzică şi arte plastice din Craiova şi, în 1981, Conservatorul de muzică "George Enescu" din Iaşi - secţiile pedagogie-muzicologie-compoziţie, şi instrument principal - vioara, potrivit www.virgil-popescu.ro. În 1979, încă student, debutează în muzica uşoară, cu melodia "Cântec de iarnă", se arată în volumul "Meridianele cântecului", semnat de Daniela Caraman Fotea.

Oana Sîrbu și Virgil Popescu rhivă personală
Oana Sîrbu și Virgil Popescu rhivă personală

Din 1980 desfăşoară o intensă activitate în domeniul muzicii pop şi de jazz, colaborând cu interpreţi importanţi de gen din România: Angela Similea, Aura Urziceanu, Oana Sârbu, Luminiţa Anghel, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Manuela Fedorca, Andra şi mulţi alţii.

Pentru scurte perioade de timp colaborează cu Teatrul Naţional din Iaşi (1981), unde scrie muzica spectacolului "Cum vă place?" de W. Shakespeare, apoi, între 1984 şi 1990, lucrează la Teatrul de revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti (ca instrumentist, orchestrator şi dirijor secund). Între 1985-1987, colaborează cu formaţia de muzică experimentală "Hyperion", condusă de compozitorul Iancu Dumitrescu; din 1985, colaborează cu Puiu Pascu, participând alături de renumitul pianist de jazz la mai multe festivaluri de jazz (Sibiu, Iaşi, Satu-Mare, Braşov, Constanţa, Bucureşti, Costineşti, Chişinău); din 1996 este conducătorul muzical al formaţiei "Zan", formaţia de acompaniament a lui Nicu Alifantis; din 2015 activează, ca basist, în band-ul de acompaniament al lui A.G. Weinberger, cu care participă la mai multe festivaluri de jazz-blues.

A compus peste 100 de cântece pentru copii, inclusiv pentru emisiunea "Abracadabra". Alături de propriul grup, a asigurat compartimentul muzical al emisiunii "Chestiunea zilei", realizată de Florin Călinescu la postul ProTv (1999-2001), dar şi al emisiunilor "Seara bună" şi "Garantat 100%", realizate de Cătălin Ştefănescu la TVR1 (2003-2009), se arată pe site-ul citat. În 2002, a scris muzica spectacolului "Visul unei nopţi de vară" al lui W. Shakespeare, pentru o şcoală de balet din Shweinfurt, Germania, lucrarea fiind premiată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania (UCMR) cu "Premiul anului 2002".

A compus, de asemenea, muzica filmelor: "Flăcăul cu o singură bretea" (regia Iulian Mihu, 1991); "Vinovatul" (regia Alexa Visarion, 1991); "Această lehamite" (regia Mircea Daneliuc, 1994); "Femeia în roşu" (regia Mircea Veroiu, 1997). Din discografia sa, amintim: "Te iubeam" (1992, solistă Oana Sîrbu); "Virgil Popescu şi invitaţii săi" (1995); "Îmi doresc să fiu cu tine" (1997, Manuela Fedorca); "Vine Moş Crăciun" (1999); "Lumea basmelor" (2000, Oana Sîrbu); "Te-aşteptăm să vii, Moş Crăciun" (2006, Oana Sîrbu); "Un altfel de portret" (2010, Oana Sîrbu); "Îl aşteptăm pe Moş Crăciun" (2016, Silvia Dumitrescu); "De Crăciun voi fi acasă" (2016, Oana Sîrbu); "A fost odată" (2018, Corul Meloritm). Virgil Popescu este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1986.

A fost căsătorit cu Oana Sîrbu în 1989. Povestea ei de dragoste cu vestitul compozitor a făcut furori, în anii comunismului. „Pe Virgil l-am cunoscut la teatru, era chitarist-bass, şi orchestrator, şi dirijor. A existat o comunicare între noi din prima secundă, o comunicare care există şi acum, dar n-aş şti să spun despre ce e vorba, cred că are mare legătură cu emoţia şi cu muzica. Virgil era un tip mult mai mare decât mine, cu 13 ani, şi orele noastre de întâlnire erau ca cele dintre o femeie şi fratele ei mai mare... Am găsit în el toate acestea adunate într-un om matur“, a povestit ea pentru revista Tango. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite