Dramaturgul pentru care s-a ridicat de 35 de ori cortina la o singură reprezentație: „Oricare dintre personajele mele, înţepate cu un ac, va sângera“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comedia „Titanic vals“ a dramaturgului Tudor Mușatescu a avut 35 de ridicări de cortină, la o singură reprezentaţie.

Dramaturgul şi romancierul Tudor Muşatescu s-a născut la Câmpulung Muscel, la 22 februarie 1903.  „Câmpulungului ăstuia i-am iubit oamenii şi pridvoarele, burniţele şi parcurile, copiii şi pensionarii... Am iubit, într-un cuvânt, toată marfa pe care acest pitoresc şi, pentru mine, unic oraş de pe lume mi-a oferit-o pe tarabele lui de soare, în coşurile lui de flori şi pe pârtiile de săniuş“, mărturisea Tudor Muşatescu despre târgul adolescenţei sale, pe care l-a făcut nemuritor în piesa sa de căpătâi.

A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, în 1924, se arată în volumul "Dicţionarul general al literaturii române".

A scris schiţe, romane, piese de teatru, însă adevărata sa vocaţie s-a dovedit a fi teatrul, în special comedia, Tudor Muşatescu fiind considerat de critici "un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri" (Ovid S. Crohmălniceanu), prin tipologie, situaţii şi dialoguri spirituale, conform artline.ro.

Tudor Mușatescu FOTO Ziarul Metropolis
Tudor Mușatescu FOTO Ziarul Metropolis

A colaborat regulat, din 1919, la revista "Rampa", precum şi la reviste umoristice şi magazine ilustrate. Ca dramaturg, a debutat în 1923 cu piesa "Focurile de pe comori", scrisă în limba franceză şi reprezentată la Paris. În 1925 au fost jucate pe scena Teatrului din Craiova alte două piese, "T.T.R." şi "Datoria". Au urmat "Panţarola" (1928) şi "Sosesc deseară" (1931), piese prin care a încercat o reabilitare a vodevilului, conform volumului "Dicţionarul general al literaturii române" (Editura Univers Enciclopedic, 2005).

S-a impus cu comedia în trei acte "Titanic Vals", care a avut premiera în noiembrie 1932, la Teatrul Naţional din Bucureşti, fiind reprezentată şi în multe oraşe europene.

Fiul său, Bogdan Muşatescu, actor la rândul său, care a murit în 2017, spunea că „Titanic vals“ a avut 35 de ridicări de cortină, la o singură reprezentaţie.

Comedia de moravuri a devenit film, în 1964, în regia lui Paul Călinescu, cu o distribuție strălucită: Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Coca Andronescu, Ion Finteşteanu şi Mihai Fotino.

Tudor Mușatescu a povestit cum s-au născut personajele sale:  „Am fost întrebat, de multe ori, dacă personajele din «Titanic Vals» și subiectul piesei au existat în realitate. Da, au existat, și tot ce se întâmplă în Titanic Vals s-a întâmplat în realitate, și chiar la Câmpulung. Firește, nu toate faptele s-au petrecut în cadrul aceleiași familii. Moștenirea lui Tache Necșulescu…a rămas unei familii sărace, de funcționar la prefectură ,dar dragostea Mizei cu locotenentul de cavalerie s-a petrecut în cu totul altă familie. După cum, în altă familie, soacra și nevasta au plătit ca să-și vadă ginerele și soțul ajuns deputat fără știrea și voia lui. Cât privește personajele, acestea au fost luate întotdeauna direct de la marea și inepuizabila mea furnizoarea, care a fost, este și va fi: realitatea“, spunea dramaturgul.

Scriitorul Tudor Musatescu Colecție www.comunismulinromania.ro
Scriitorul Tudor Musatescu Colecție www.comunismulinromania.ro

În 1926 a publicat primul şi singurul volum de versuri, "Vitrinele toamnei". Piese la fel de apreciate au fost şi satira dedicată politicii şi politicienilor, "...Escu" (1933), dar şi "Visul unei nopţi de iarnă" (1937). A scris comedii şi în colaborare cu Sică Alexandrescu: "Figura de la Dorohoi", "La iarbă verde", "Teoria cocoşului", "Miss România", "Birlic", potrivit https://www.artline.ro/.

A realizat şi adaptări de succes ale multor piese, printre care: "Coana Chiriţa", "O crimă celebră", "Ţuşca", "Mizerabilii". A prefaţat culegeri de schiţe vesele din autori români şi străini şi a scris o culegere de "Cuplete şi scenete umoristice" (1950). A tradus, în colaborare, din K. Capek, Maiakovski, Ilf şi Petrov. Tudor Mușatescu a murit la 4 noiembrie 1970.

În ultimul interviu acordat în 1970, cu puţin timp înainte de a muri, dramaturgul spunea: „Dacă îmi recunosc un merit ca dramaturg este că oricare dintre personajele mele, înţepate cu un ac, va sângera sânge viu, uman“, conform https://www.ziarulmetropolis.ro/.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite