Tinerii sunt învățați pe TikTok cum să fure mașini

0
Publicat:

Un trend de pe TikTok prin care aproape oricine poate învăța să devină hoț de mașini a explodat pe rețelele sociale, ajungând la milioane de utilizatori. Uneori consecințele au fost chiar fatale.

În videoclipurile despre așa-numita „Provocarea Kia” apar (mai ales) adolescenți care oferă instrucțiuni despre deblocarea anumitor modele de mașini Kia și Hyundai. Introducând un cablu USB într-o coloană de direcție rupt, hoții pot să pornească motorul conectându-l la curent electric — la fel cum și șurubelnițele sunt folosite pentru același scop.

Furturile sunt posibile deoarece unele mărci de autovehicule Kia și Hyundai nu includ cipuri informatice antifurt în sistemele lor de chei. Acest trend se anunță a fi un moment de cotitură în domeniul securității auto, deoarece hackerii tot continuă să fure mașini prin metode asemănătoare.

Anul trecut, cercetătorii au descoperit o modalitate de deblocare a modelelor Tesla și de pornire a vehiculelor — problemă pe care compania a recunoscut-o la momentul respectiv. Într-un alt caz, specialiștii în informatică au exploatat un defect al brelocului de chei pentru a intra în unele vehicule Honda. În cel mai faimos caz, din 2015, specialiștii în securitate au demonstrat pentru Wired cum pot opri de la distanță un Jeep în timp ce acesta circula pe o autostradă.

Provocarea Kia

„Înainte, hoții de mașini trebuiau să aibă anumite abilități pentru a comite o astfel de infracțiune”, a declarat pentru Bloomberg Christopher Herrmann, profesor asistent la John Jay College of Criminal Justice și fost supervizor la Departamentul de Poliție din New York.

Un proces colectiv intentat în septembrie îi acuză pe producătorii de automobile că „au acordat mai multă importanță profiturilor decât siguranței și securității clienților lor” prin faptul că nu au inclus dispozitive de imobilizare a motorului menite să împiedice pornirea unui vehicul fără o cheie de la producător. Printre modelele afectate se numără multe Kia construite între 2011 și 2021, precum și modele Hyundai construite între 2015 și 2021, susține procesul.

„Fără această securitate, este o pradă ușoară pentru hoții de mașini”, a spus Herrmann.

TikTok a început să eticheteze unele videoclipuri cu un avertisment: „Participarea la această activitate ar putea duce la rănirea ta sau a altor persoane”. Cu toate acestea, videoclipurile continuă să se adune. Un videoclip cu aproape 500.000 de vizualizări arată o coloană de direcție stricată și interiorul unui vehicul avariat, utilizatorul descriind cum hoții i-au spart mașina.

Ca răspuns la furturile din ce în ce mai numeroase, Hyundai se pregătește să lanseze în martie o actualizare de software pentru vehiculele afectate, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Kia elaborează soluții, inclusiv dezvoltarea și testarea unui software de securitate, potrivit unei declarații pentru Bloomberg News. Ambele companii pun la dispoziția clienților cu mașini vulnerabile blocarea volanului și includ tehnologii de imobilizare antifurt în noile modele.

Este greu de cuantificat cu exactitate câți hoți au folosit „challange-ul” de pe TikTok pentru a fura aceste vehicule, dar este clar că astfel de furturi sunt în creștere.

Modelele Kia și Hyundai lansate între 2015 și 2019 au fost declarate furate de aproape două ori mai des decât alte vehicule, potrivit cifrelor publicate în septembrie de Highway Loss Data Institute. Poliția din Cook County, Illinois, care include Chicago, a declarat în septembrie pentru CNBC că furturile unor modele au crescut cu 800%. Și polițiștii din Florida și California au declarat că se confruntă cu cifre în creștere.

Miza este una mai mare decât puștani care caută senzații tari. Pe măsură ce vestea vulnerabilității s-a răspândit pe rețelele de socializare, tragediile au urmat: În octombrie, patru adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani au fost uciși într-un accident în Buffalo, New York, despre care comisarul de poliție a sugerat că a avut loc după ce copiii au folosit rețelele de socializare pentru a învăța cum să fure mașina.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite