Cinci castele demne de poveștile de Halloween. Locuri stranii care dau fiori, de văzut în România VIDEO

0
Publicat:

Cinci castele din Hunedoara se numără printre locurile care s-ar putea integra ușor în atmosfera stranie și înfiorătoare propusă de Halloween, sărbătoarea „de groază“ a toamnei (video). Sunt locuri de văzut în România.

Sunt vechi și misterioase, au o înfățișare deosebită, iar în jurul lor oamenii au trăit o mulțime de evenimente cu totul ieșite din comun. Legendele „întunecate” le-au sporit faima din cele mai vechi timpuri, iar unele dintre ele ar capta atenția turiștilor amatori de senzațional.

Cetatea Colț, numită și castelul din Carpați. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Cetatea Colț, numită și castelul din Carpați. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) a fost ridicat în secolul al XV-lea de familia Huniazilor, cea care a dat istoriei românilor și maghiarilor două personalități de seamă: Ioan de Hunedoara – voievodul transilvan și marele comandant de oști al Regatului ungar - și fiul său, Matia Corvin – rege al Ungariei timp de peste trei decenii.

În istoria sa de aproape șase secole, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost locul a numeroase evenimente dramatice.

Temnița lui Vlad Țepeș din Castelul Corvinilor

A fost asediat de turci și români, a fost în pragul distrugerii prin foc de mai multe ori, iar de-a lungul timpului a fost închisoarea, locul de tortură și de execuție a nenumărați oameni.

Pentru mulți localnici, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost și scena unor evenimente supranaturale, cu eroi din rândul oamenilor, dar și al unor ființe legendare.

Una dintre legendele cele mai înfiorătoare despre Castelul Corvinilor din Hunedoara spune că în secolul al XV-lea, aici a fost întemnițat Vlad Țepeș (1431 - 1476),  voievodul muntean renumit în epocă pentru cruzimea sa.

În toamna anului 1462, Vlad Ţepeș, fost aliat al lui Matia Corvin, a fost arestat din ordinul regelui, deposedat de tron şi trimis într-o captivitate prelungită pe durata a 12 ani, la Vişegrad, lângă Buda. Unii istorici au susţinut că era posibil ca Ţepeş să fi stat la Castelul Corvinilor pentru o perioadă.

Legenda spune că Vlad Țepeș ar fi fost întemniţat chiar şapte ani într-un beci al cetății medievale din Hunedoara.

„Nici în temniţă Dracula nu şi-a lăsat obiceiul său cel rău, drept care vâna şoareci şi punea să i se cumpere păsări la târg, pe aceste animale satisfăcându-şi pofta de a chinui”, scriau autorii versiunii slave a „Povestirii despre Dracula voievod”, apărute după moartea lui Vlad Țepeș.

Turiștii pot vedea în Castelul Corvinilor din Hunedoara temnițele și sălile de tortură din epoca medievală și tot aici se află câteva încăperi subterane misterioase, mai puțin accesibile publicului.

Cetatea medievală Colț, locul unor întâmplări stranii

Cetatea medievală Colț (video) se numără printer locurile de văzut în România. A fost ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea, pe stâncile care străjuiesc intrarea în defileul Râușorului din Retezat.

Atât cetatea aflată la circa 20 de kilometri de orașul Hațeg din Hunedoara, cât și biserica de piatră de la poalele ei ar fi fost clădite și întărite de puternica familia Cândea, maghiarizată în secolele următoare, când a preluat numele Kendeffy.

A fost transformată în ruină de peste două secole, însă prin înfățișarea ei stranie și prin locul pe care a fost înființată – o stâncă greu accesibilă care se înalță deasupra prăpastiei a stârnit fascinația oamenilor.

Cetatea medievală Colț l-ar fi inspirat pe Jules Verne, în cartea sa „Castelul din Carpaţi”, publicată în secolul al XIX-lea. Scriitorul francez o descria ca fiind un loc abandonat, ocolit de românii care credeau că este stăpânit de forţele supranaturale ale răului şi că în interiorul lui se petrec lucruri înspăimântătoare.

„Cât despre ceea ce se află dincolo de zidurile surpate în nenumărate locuri - dacă mai există vreo clădire locuibilă, în interiorul căreia să-ţi fie îngăduit să pătrunzi trecând peste un pod mobil sau furişându-te pe o uşiţă secretă aflată deasupra şanţului - nimeni nu îţi putea răspunde la această întrebare. De fapt, deşi castelul din Carpaţi era mai bine păstrat decât dădea impresia, o spaimă molipsitoare, sporită de puterea superstiţiilor de prin partea locului, îl apăra nu mai puţin decât o puteau face, odinioară, pivele, săcăluşele, bombardelele, bolimezele şi celelalte piese de artilerie din secolele trecute”, scria Jules Verne.

Cetatea medievală Colț se găsește la marginea satului Râu de Mori din Hunedoara, iar călătorii pot urca până la zidurile ei pe o potecă, prin pădure, care poate fi parcursă în circa 30 – 40 de minute de la șoseaua spre stațiunea Râușor.

Castelul Nalați Fay, asemănător Casei familiei Addams

Castelul Nalați Fay (video), aflat în orașul Hațeg din Hunedoara, a fost ridicat în secolul al XIX-lea și a fost timp de peste un secol una din reședințele cele mai luxoase ale unor familii nobiliare.

După Al Doilea Război Mondial, castelul din Țara Hațegușui a fost naționalizat și transformat în anii ’80 în secție de neuropsihiatrie pentru copii, a spitalului din Hațeg. În anii ’90 a fost părăsit și lăsat să se ruineze.

Clădirea degradată a devenit periculoasă pentru cei care se aventurează pe coridoarele și în sălile ei, însă privită din exterior pare să își păstrat o parte din farmecul din trecut.

Unii români au asemănat-o cu faimoasa casă a familiei Addams (personajele de ficțiune care au inspirat numeroase producții literale și cinematografice), iar similitudinea este izbitoare.

Comparația dintre cele două clădiri se datorează atât arhitecturii lor (turnul de deasupra intrării principale și scările de la intrare și hol, aspectul mansardelor și dimensiunile asemănătoare ale construcțiilor), dar și a stării înfiorătoare în care a ajuns fostul castel nobiliar.

Acoperișul monumentului istoric s-a prăbușit pe unele laturi, din cauza grinzilor putrede, iar apele pluviale trec acum prin găurile din tavan și acoperiș. Interiorul arată dezastruos.

Localnicii au luat din clădirea părăsită în anii ‘90 tot ce puteau valorifica: instalații electrice, mobilier, tâmplărie, lemne, țigle, ferestre, cărămizi, trepte de marmură.

Toate încăperile au fost devastate, mai multe podele și plafoane s-au prăbușit, iar pereții rămași în picioare, împodobiți în trecut cu picturi din lumea poveștilor pentru copii, sunt mâzgăliți și murdăriți. În urmă cu câțiva ani, mai multe leșuri de animale erau aruncate în jurul clădirii și în beciul acestuia, transformând-o într-un loc respingător.

Castelul Kendeffy și misterul comorii dispărute

Vechi din secolul al XVIII-lea, castelul Kendeffy din Sântamaria Orlea (video), aflat la marginea Hațegului, a fost reședință a familii Kendeffy (Cândea).

Aici au locuit mai multe generații din familia Kendeffy și tot aici a fost cazat prințul Rudolf din familia imperială a Austro-Ungariei, care în 1882 a pornit într-o expediţie de o săptămână în Retezat.

După Al Doilea Război Mondial, Gabor Kendeffy (1875-1962), ultimul moștenitor al castelului din Țara Hațegului, a fost alungat din castel, iar autoritățile comuniste i-au interzis se se mai apropie de el. Ultimul urmaș al familiei Kendeffy care a stăpânit castelul din Țara Hațegului, a murit la Hațeg, în 1962, văzându-și castelul în care locuise până 1946 transformat în Întreprindere Agricolă de Stat (I. A. S.).

Înainte de a fi naționalizat, localnicii au devastat castelul Kendeffy, luând din el tot cea au putut valorifica. Se spune însă că, în timpul războiului, familia Kendeffy a reușit să își ascundă o parte din averea uriașă pe care o deținea. Nimeni nu a mai dat de urma ei.

„Înainte cu două săptămâni de venirea armatei sovietice ”eliberatoare”, groful a încărcat întreaga avere a familiei în care trase de cei peste 20 de boi, cu coarnele răsucite şi a dus-o la Râu de Mori. Nimeni nu ştie ce s-a făcut cu ea, poate a fost confiscată de ruşi sau de comunişti sau a fost îngropată sau scoasă din ţară. Apoi cu două zile înainte de venirea ruşilor nu a fost om din sat care să nu ia ceva din castel, o piesă de mobilier, un tablou, un covor, ”o cărămidă”. Până şi penele aflate în podul castelului au fost luate. Dacă erau întrebaţi de ce iau lucrurile, spuneau că: lasă să luăm că destul am trăit în nevoi”, relata profesorul Iancu Badiu, autor al unor monografii ale Hațegului.

Castelul Nopcsa și legenda banditului Față Neagră

Una din cele mai vechi familii nobiliare transilvane s-a numit Nopcea (de la „noapte“) își are originile în Evul Mediu, iar după secolul al XV-lea a fost maghiarizată, luându-și numele Nopcsa.

În secolul al XIX-lea, familia Nopcsa stăpânia mai multe moșii și castele în Țara Hațegului și pe Valea Mureșului din Hunedoara, iar cel mai luxos dintre ele se afla în satul Săcel din Hunedoara, aflat la opt kilometri de Hațeg (video).

Aici și în castelul său din satul Zam din Hunedoara și-ar fi ascuns o parte din comori temutul bandit Față Neagră, nimeni altul decât baronul Vasile (Laszlo) Nopcsa (1794 - 1884). Nopcsa s-a născut în Țara Hațegului și a fost comite suprem al Hunedoarei timp de 15 ani, până în timpul Revoluției din 1848, când a fost înlăturat și lăsat fără o parte din avere.

A devenit eroul legendelor locale, transpuse în romanul „Sărmanii bogați”, de Jokai Mor.

„Din isprăvile acestui om ciudat se povesteşte că seara, după ce se despărţea de soţia sa, se retrăgea în apartamentele sale şi îmbrăcând alte haine îşi punea o mască neagră pe faţă, după care ieșea din castel printr-un tunel subteran ce pornea din pivniţa castelului. Pornea la pândă în calea diligențelor oare veneau către Zam să treacă graniţa şi ameninţând cu moartea pe călători, ii jefuia. După ce termina cu aceste isprăvi se înapoia cu prada în castel pe acelaşi drum subteran şi se culca apoi liniştit în apartamentele sale. Ani de-a rândul baronul Nopcea, supranumit Faţă Neagră — din cauza măştii negre pe oare şi-o punea pe faţă când îşi ataca victimele, — a trăit în dublul rol de baron şi haiduc”, arăta ziarul Dimineața (1928).

După Al Doilea Război Mondial, castelul Nopcsa din Săcel a fost devastat de localnicii care au sperat să găsească aici comorile banditului Față Neagră.

A mai fost devastat și după 1990, și nici măcar pereții săi nu au rămas intacți, în goana localnicilor după comorile legendare.

În ultimii ani a fost restaurat, iar autoritățile din Hunedoara speră că va redeveni una dintre marile atracții turistice din Țara Hațegului.

MagazinPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite