Video Castelul Corvinilor, plin de secrete întunecate. Legendele uitate care îi înfiorau pe oaspeți VIDEO
0Povestea Castelului Corvinilor din Hunedoara (video) a fost împodobită cu numeroase legende, inspirate din întâmplări reale. De peste un secol, unele au continuat să le dea fiori vizitatorilor.
Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost ridicat în secolul al XV-lea de familia Huniazilor, iar de-a lungul timpului, familiile principilor transilvani, statul austro-ungar și statul român i-au adus numeroase transformări, prin lucrările de reamenajare și restaurare a ansamblului medieval.
Castelul Corvinilor din Hunedoara a rămas însă un loc înfiorător pentru unii dintre oaspeții săi.
Tragediile petrecute între zidurile sale și legendele despre strigoi i-au întărit această faimă. În urmă cu un secol, cetatea medievală din Hunedoara se afla într-o stare dezolantă, deși fusese restaurată înainte de Primul Război Mondial, dar atrăgea numeroși călători.
Publicistul Ion Mehedințeanu s-a numărat printre oaspeții care au descris în detaliu starea edificiului, în anii interbelici.
„În prima zi a sosirei mele în Hunedoara, am fost nerăbdător să vizitez istoricul castel al Huniazilor, care stă împlântat în stâncile dela poalele unui munte, ce predomină orașul. Însoțit de un prieten care mai vizitase castelul, pornim către cetatea cu turlele acoperite de ţiglă smălţuită în cele trei culori maghiare, care strălucesc în bătaia soarelui. După ce ocolim şirul de chilii din apropiata vecinătate a castelului care se spune că serviseră drept închisori pentru prizonierii turci, intrăm pe poarta largă de piatră a curţii, în care se găsesc două şiruri de case după un tip mai modern şi în care astăzi este instalată judecătoria din Hunedoara”, relata Ion Mehedințeanu (Dimineața, 1928).
Castelul Corvinilor din Hunedoara, aproape ruinat după război
Autorul amintea despre înfățișarea curții exterioare a castelului, înconjurată din trei părți de clădirile vechi care pot fi văzute și în prezent, de podul peste Zlaști, care în trecut putea fi ridicat pentru a putea împiedica accesul oaspeților nedoriți în castel, de lucrările de restaurare începute înainte de Primul Război Mondial și oprite înainte de a fi realizate.
Doar Sala cavalerilor fusese restaurată complet, până la acea vreme.
„Cu câţiva ani înainte de războiul mondial, ministerul de culte maghiar destinase un fond pentru completa renovare a castelului. Lucrările au început şi s-a reuşit până la izbucnirea războiului, să se repare complet sala cavalerilor, să se înlocuiască acoperişul şi să se repare aproape complet faţada de piatră a castelului. De asemenea în diferite încăperi din interior se văd începuturile reparaţiei. Războiul însă a făcut ca totul să stagneze şi astăzi acest monument istoric este ameninţat să se dărâme pe unele locuri”, arăta publicistul.
Legendele Castelului Corvinilor - Groapa urșilor
Poarta de intrare în Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) era deschisă, iar un anunț lipit pe ea informa oaspeții că pot vizita gratuit monumentul, însoțiți de administratorul acestuia Vasile Cozma. Aproape fiecare încăpere din castel avea o poveste neobișnuită, iar unele legende, cum este cea a gropii urșilor, sunt mai puțin cunoscute în prezent.
„Între capelă şi tractul bethleman (n.r. Aripa Bethlen) este un gang care corespunde într-o mică curte. Aici se vede groapa urşilor care erau hrăniţi cu cadavrele prizonierilor, ce se aruncau din Sala cavalerilor în pivniţa ce era săpată alături de carcere. Se spune că printr-un gang subteran urşii pătruneau din groapa lor până la această pivniţă de unde îşi luau hrana”, arăta Ion Mehedințeanu.
O legendă, nesusţinută documentar, spune că în beciul de sub Sala cavalerilor, amintit de publicist, ar fi fost întemniţat Vlad Ţepeş. Intrarea în încăpere se face prin podeaua sălii, unde o trapă de lemn deschide accesul la scara abruptă ce coboară în întuneric.
O mică fereastră medievală lasă să intre lumina în spaţiul misterios, de circa 15 metri pătraţi, care, potrivit legendei ar fi fost folosit în trecut ca loc de detenţie. Este posibil însă ca acest gang să fi fost un culoar care lega mai multe spaţii şi turnuri din castelul medieval.
Legendele Castelului Corvinilor - domnița ucisă de soț
Colecțiile de vestigii descoperite cu ocazia lucrărilor de restaurare de la începutul secolului XX erau expuse, ca și astăzi, în camerele din Aripa Bethlen. Printre ele se afla scheletul unei prințese, arăta autorul.
„Aici putem vedea proiectile de tun, care nu sunt altceva decât nişte bile de diferite mărimi făcute din fontă sau cioplite din piatră, hârburi de vase, cărămizi, fresce diferite, schelete de om şi diferite arme vechi. Într-o ladă cu acoperiş de sticlă se poate vedea scheletul Barbarei Balassa, fosta soţie necredincioasă a lui Török, despre care am amintit că a fost decapitată în curtea castelului”, arăta autorul.
Potrivit legendei, Ana (Barbara) Torok a fost ucisă din ordinul soțului ei, Ioan Torok, cel care a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul al XVI-lea. Domniţa a sfârşit torturată şi ucisă cu un piron, pentru că îşi înşelase soţul.
Tragedia a dat naştere și altor poveşti. Una dintre ele spune că domniţa nu a fost îngropată creştineşte, deoarece soţul ei, căpitanul Torok, considera că a fost prea păcătoasă.
Trupul femeii a fost aşezat într-un sicriu de cleştar şi ascuns în tunelul care ar face legătura dintre Castelul Corvinilor şi o biserică din vecinătatea monumentului: fie biserica reformată, fie o biserică aflată în trecut în Grădina Castelului Corvinilor, numită „biserica popilor roşii”, despre care nu se cunosc detalii. Sicriul și scheletul ei pot fi văzute și în prezent, în castel.
Legenda fântânii din Castelul Corvinilor
O altă legendă la fel de atractivă și în urmă cu un secol este cea a zidirii fântânii din curtea Castelului Corvinilor.
„Sub poarta formată de tractul bethlenian şi capelă, se află o fântână adâncă de 25 metri, care, conform tradiţiei, a săpat-o Iancu Huniade cu prizonierii turci ,promiţându-le libertate dacă vor da de apă. Fântâna, care este săpată într-un stei de piatră, a fost terminată în decurs de 16 ani. În faţa fântânii, pe o stâncă de piatră se vede şi astăzi o inscripţie turcească, făcută de prizonierii turci, când au terminat fântâna”, adăuga Ion Mehedințeanu.
Fântâna Castelului Corvinilor datează din secolul al XV-lea, epoca în care Ioan de Hunedoara a ridicat cetatea medievală. Legenda, bazată pe o inscripţie medievală ce poate fi văzută și în prezent pe un zid din vecinătatea fântânii, spune că puţul ar fi fost săpat de trei prizonieri turci, vreme de peste 15 ani.
Robii, nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi de familia Huniazilor ar fi dăltuit pe fundul fântânii un mesaj care se traduce în „Apă ai, dar inimă nu”. Inscripţia, în arabă poate fi văzută în prezent pe unul dintre contraforţii capelei (deasupra fântânii). Istoricul Mihail Guboglu a tradus-o astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”.
Turiștii căutau strigoi la Castelul Corvinilor
Însă unul dintre lucrurile cele mai stranii care atrăgeau turiști la Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost interesul pentru senzațional. Legendele despre strigoii castelului circulau și în urmă cu un secol.
„Două ore a durat peregrinarea noastră prin întortocheatele săli şi turnuri ale castelului şi călăuza era neobosită în a ne vorbi de trecutul furtunos al foştilor stăpâni. Eram în vârful celui mai înalt turn şi priveam liniştiţi împrejurimile Hunedoarei, când cineva din curte ne face semn şi ne strigă jos. Mai veniseră alţi patru vizitatori din Timişoara. Am coborât repede scările şi înainte de a-mi lua ziua bună de la baciul Cozma, îI întreb dacă este adevărată povestea cu strigoii din castelul Huniazilor. Omul zâmbi o clipă şi apoi îmi răspunse: - Eu locuiesc aici de atât amar de vreme şi n-am văzut nici un strigoi. Toate ce s-au vorbit sunt fleacuri”, informa autorul reportajului din ziarul Dimineața.
La Castelul Corvinilor ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, cel supranumit Dracula și tot aici au fost uciși o mulțime de oameni, iar oamenii credeau că spiritele lor încă bântuie castelul din Hunedoara.
„Am descoperit că Dracula cel adevărat, chiar nefiind vampir, a trăit şi a păcătuit în aceste locuri, aşa cum se crede. Aici, în Hunedoara, castelul din secolul al XV-lea se ridică din prăpastie şi străpunge cerul gri al iernii. Este aşa cum a scris Stoker: un loc al umbrelor, unde vântul suflă rece printre meterezele, şi printre ale cărui ferestre înalte şi înnegrite nu trec razele soarelui”, scria jurnalista americană Aline Mosby, care a vizitat Castelul Corvinilor, la sfârșitul anului 1969.