Cel mai straniu castel medieval din România, părăsit pe stânci, primește o nouă șansă VIDEO
0Cetatea medievală Colț și Curtea nobiliară din Râu de Mori, două dintre cele mai periclitate monumente medievale din România, au rămas ale nimănui după 1990, însă situația lor s-ar putea schimba dramatic.

Ansamblul medieval de la Râu de Mori și Cetatea medievală Colț din Hunedoara vor reveni în proprietatea comunei Râu de Mori, după mai multe decenii în care autoritățile locale susțin că nu au putut face nimic pentru reabilitarea lor, cele două monumente rămânând abandonate.
Cetatea medievală Colț din Hunedoara (video), numită și Castelul din Carpați – fiind sursă de inspirație pentru romanul „Castelul din Carpați” scris de Jules Verne, și Ansamblul medieval din satul Râu de Mori, aflat în vecinătatea sa, vor fi intabulate în intravilanul public al comunei Râu de Mori.
Demersurile au fost realizate de primăria comunei Râu de Mori, urmând să fie finalizate după obținerea unor avize, iar după ce comuna va deveni proprietara monumentelor de Categoria A, acestea vor putea fi reabilitate pe fonduri publice.
„Vom căuta surse de finanțare pentru restaurarea celor două monumente. Din cauza situației neclare în care se aflau, nu am putut investi în ele. Au mai avut loc acțiuni de igienizare, de curățire a vegetației din jurul lor, însă nu am putut să amplasam nici măcar o balustradă la Cetatea Colț, pentru ca turiștii să fie mai în siguranță atunci când o vizitează”, spune Flavius Dilertea, primarul comunei Râu de Mori.
Ruinele din satul Râu de Mori, reședința familiei Kendeffy
Satul Râu de Mori din Hunedoara, atestat din secolul al XIII-lea, se află la răscrucea drumurilor care urcă din Țara Hațegului spre Retezat, prin defileurile Râului Mare și al Râușorului.
În centrul așezării de la poalele munților, călătorii găsesc ruinele ansamblului medieval al familiei Kendeffy, numit și Curtea nobiliară a Cândeștilor (video).
Aici au locuit, în secolele trecute, membrii importanți ai familiei românești, maghiarizate în Evul Mediu.
La vreo cinci kilometri distanță, pe stâncile care veghează intrarea în Defileul Râușorului, familia cnezială din Țara Hațegului a ridicată cetatea medievală Colț – un loc de refugiu greu de cucerit în Evul Mediu.
Pe malul opus al Râușorului, o capelă nobiliară devenită apoi mănăstire, clădită și ea în secolul al XIV-lea, a fost ridicată de familia Kendeffy.























În satul Râu de Mori din Hunedoara, zidurile unei capele din secolul al XV-lea, care poartă blazonul Cândeştilor, ale unei clădiri rezidenţiale vaste, ale unei mori de apă, precum şi a unor anexe gospodăreşti, toate făcând parte din ansamblul medieval, au ajuns de mai multe decenii în stare de ruinare.
Ultimul proprietar al lor a fost Gabor Kendeffy (1875-1962) urmaș al familiei nobiliare Kendeffy (Cândea) din Țara Hațegului, care a stăpânit ținuturi întinse în Munții Retezat.
Comuniștii au transformat curtea medievală în C.A.P.
Până la instaurarea regimului comunist, Gabor Kendeffy mai deținea moșia de la poalele Retezatului, împreună cu Castelul Kendeffy din Sântamaria Orlea și circa 10.000 de hectare în Munții Retezat.
După război, Kendeffy a fost deposedat de proprietățile sale și a ajuns să trăiască într-o locuință modestă din Hațeg, neavând voie să se mai apropie de fostele sale proprietăți din vecinătatea orașului.
Vechea curte nobiliară a fost transformată în C.A.P. (Cooperativa agricolă de producție), iar în jurul ei alte clădiri ridicate în timpul regimului comunist au fost folosite ca ferme de comunitatea locală.
După 1990, la fel ca și alte clădiri istorice naționalizate de regimul comunist, ansamblul medieval a fost părăsit, iar localnicii au grăbit ruinarea sa, devastându-l pentru a-i folosi cărămizile ca materiale de construcție.
Presupuși urmași ai familiei nobiliare Kendeffy au revendicat, fără succes, fostele proprietăți ale lui Gabor Kendeffy din centrul satului Râu de Mori. În documentele funciare, Gabor Kendeffy rămăsese proprietar al clădirilor, deși a murit în 1962.
Cetatea medievală Colț din Hunedoara va ajunge în grija comunei
În ultimele decenii, autoritățile din comuna Râu de Mori, nefiind proprietare peste clădirile monument din centrul satului, nu au putut face mai nimic pentru reabilitarea lor, ci doar s-au ocupat, uneori, de igienizarea terenului.


























Într-o situație asemănătoare s-a aflat și Cetatea medievală Colț, monument rămas și el neintabulat.
Cetatea cnejilor a fost clădită la sfârşitul secolului al XIII-lea, pe stâncile care străjuiesc intrarea în defileul Râușorului.
Inițial ar fi fost un turn locuință, dezvoltat apoi ca fortificație pe trei nivele, cu accesul la etajul I. La poalele ei, mănăstirea Colț putea fi și ea folosită ca loc de refugiu al familiei nobiliare. Biserica a fost lăsată să se ruineze în anii de comunism, însă a fost restaurată după 1990 și transformată într-o atracție turistică.
Cetatea medievală Colț a rămas a nimănui. Recent, primăria a primit o înștiințare de la Ministerul Finanțelor că monumentul nu are proprietar, astfel că a început demersurile pentru luarea în administrare a acestuia.

Fortăreața de la poalele Retezatului a fost sursa de inspirație a faimoasei nuvele „Castelul din Carpați”, scrisă de Jules Verne în secolul al XIX-lea.
Turiștii care urcă în fostul castel sunt sfătuiți de autorități să fie precauți pentru că unele pietre din construcția medievală riscă să se desprindă.
De asemenea, potecile din cetate trec la câțiva centimetri de prăpastia ce se ridică deasupra defileului Râușorului, una dintre căile de acces în Parcul Național Retezat. Nici prezența viperelor, semnalată în jurul ruinei, nu este de neglijat.
Monumente istorice din Hunedoara, ale nimănui după 1990
După procese îndelungate și demersuri birocratice dificile, alte câteva monumente istorice din județul Hunedoara s-au întors în grija autorităților locale și ar putea fi și ele restaurate.
Administrațiile caută însă axe de finanțare pentru realizarea unor astfel de proiecte cu atât mai costisitoare cu cât în ultimele decenii, monumentele istorice au fost lăsate să se ruineze.
Furnalul din Govâjdia, vechi de peste două secole și Castelul Nalați Fay din Hațeg se numără printre cele mai periclitate monumente istorice din Hunedoara, considerate mult timp ale nimănui, dar revenite în administrarea autorităților locale.
Cetățile dacice din Munții Orăștiei au fost și ele, mult timp, în aceeași categorie, înainte de a fi preluate în administrare de Consiliul Județean Hunedoara.