Gigi Căciuleanu şi Vanda Ştefănescu semnează coregrafia spectacolului „Revolta“, povestea Revoluţiei din decembrie 1989 spusă în paşi de dans

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele din 1989 au fost repovestite în diverse forme de artă: film, teatru, literatură, sculptură sau pictură. La 30 de ani de la căderea comunismului în România, Regal de Balet pune în scenă „Revolta”, primul spectacol de balet inspirat din Revoluţia Română din decembrie 1989. Spectacolului-eveniment i s-au alăturat şi coregrafii Vanda Ştefănescu şi Gigi Căciuleanu.

Statul comunist român a fost unul pentru care drepturile omului nu aveau nicio valoare, deşi propaganda vorbea despre o Epocă de Aur. După ani de control, cenzură, înfometare, frig şi multă durere, o ţară întreagă, unită de speranţă, s-a ridicat pentru a-şi revendica libertatea. Folosindu-se de limbajul dansului şi graţia mişcărilor corpului, „Revolta” descrie ce a însemnat pentru români lupta pentru libertate şi democraţie.

Spectacolul „Revolta”va avea o singură reprezentaţie la Bucureşti – pe 30 septembrie, începând cu ora 19.30, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Primul act al spectacolului va arăta traiectoria pe care România a avut-o în ultima perioadă de comunism. Semnat de coregrafa Vanda Ştefănescu, prima parte va pune sub lumina reflectoarelor Revoluţia Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar şi cu nota de optimism pentru un viitor mai bun.

„Am încercat să surprind în paşi de dans revolta românilor din perioada ultimelor zile de comunism – de la durere şi disperare până la punctul maxim de tensiune, de la ideea de libertate până la speranţa că revolta e unica salvare”, a explicat Vanda Ştefănescu.

În al doilea act - “On the roof” – cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu ne prezintă “bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului printr-un spectacol ce reuneşte dansul, actoria, muzica, poezia, desenele şi arta vizuală.

„Bufonii nu aparţin unei naţiuni anume, pot lua orice formă, nu au o profesie, dar pot fi găsiţi în diverse funcţii. Ei sunt cei care primesc aplauzele publicului, dar şi huiduielile”, a descris Gigi Căciuleanu rolul acestui personaj în spectacol.

Un rol important în acest spectacol îi revine actorului Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist.

Biletele pentru spectacolului „Revolta” sunt deja în vânzare pe platformele www.iabilet.ro şi www.mystage.ro, la casa de bilete a Teatrului Naţional din Bucureşti, iar preţul biletelor încep de la 89 de lei până la 198,9 lei.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin Asociaţia „Nevoia de Educaţie” (www.nevoiadeeducatie.ro), care dezvoltă mai multe proiecte pentru tinerii României, printre care Bacopedia, BAC TV şi „Pauza de teatru. Spectacol din cărţi”.

Gigi Căciuleanu are o carieră de peste 50 de ani în dansul contemporan de avangardă. După Şcoala Naţională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar la începutul anilor 70, câştigă primele premii internaţionale. În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franţa, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo sau la Teatrul Municipal din Sao Paolo. În 1994, se stabileşte la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu.

Vanda Ştefănescu este coregrafă şi dansatoare, absolventă a Liceului de Coregrafie ”Floria Capsali” din Bucureşti, cu experienţă în tehnica dansului contemporan. Colaborează la nivel internaţional cu Vortice Dance Company din Portugalia. A lucrat cu celebrii Massimo Gerardi (Germania) şi Stadstheater Giessen (Germania), iar în ţară cu Răzvan Mazilu şi Gigi Căciuleanu. Pe marile ecrane, a apărut în filmele: "6,9 pe scara Richter" de Nae Caranfil şi "High Strung Free dance" de Michael Damian. Ca regizor şi coregraf şi-a pus semnătura pe spectacole precum: "BlankOut", „Essence“, „15 Minute de Faimă“, "Luna Tango Concert", "Narcotango România 2015". În prezent este coregraf şi manager de proiecte artistice la Casa de Balet.

Spectacolele cultural-educaţionale care fac parte din conceptul Regal de Balet se află la ediţia a 2-a, după o primă ediţie Sold Out în 2018. Ediţia de debut a celebrat Centenarul României prin momente mari de cultură, reunind balerini români şi străini într-un spectacol aplaudat de publicul iubitor de balet. Mai multe detalii despre debutul din 2018 găsiţi pe site-ul www.regaldebalet.ro.

Imagine indisponibilă
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite