Articol publicitar

Avanpremiere la Noaptea Albă a Filmului Românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectatorii din Bucureşti şi Cluj care vor petrece o noapte albă în faţa ecranelor de cinema, pe 20 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, vor avea şansa unor avanpremiere şi a unor întâlniri cu regizori şi actori cunoscuţi. Capete de afiş ale maratonului ajuns la a zecea ediţie sunt şi câteva dintre filmele toamnei aflate la primele întâlniri cu publicul: Arest, Monştri., Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole sau Timebox.

O altă premieră aşteptată se va regăsi în filmul-surpriză al ediţiei, film care le va fi dezvăluit spectatorilor în sala de cinema.  

În Bucureşti, proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Amfiteatrul TNB, Cinema Muzeul Ţăranului - Open Air, J'ai Bistrot, Apollo 111, Pavilion 32 (Goethe Institut), Rezidenţa Scena9, Fabrica Gastropub. În Cluj, trei filme vor rula la Cinema Victoria începând cu ora 19.30, până spre dimineaţă: Arest, Monştri. şi Parking.

Pentru Arest, în regia lui Andrei Cohn, 20 septembrie e seara premierei. Producţia care a câştigat Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF şi a rulat la Karlovy Vary îi are pe Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu în distribuţie. E 1983 şi un arhitect închis în celulă cu un deţinut folosit de Securitate ca torţionar devine protagonistul unor situaţii din ce în ce mai absurde.

Imagine indisponibilă

Monştri., în regia lui Marius Olteanu, unul dintre cele mai premiate titluri ale anului, va putea fi vizionat în avanpremieră la Noaptea Albă a Filmului Românesc. O poveste despre compromisuri şi decizii finale în viaţa de cuplu, pelicula are deja un palmares impresionant, început la Festivalul de la Berlin şi confirmat apoi la Sofia, unde a obţinut Marele Premiu, sau TIFF – Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut. Filmul cu Judith State şi Cristian Popa intră din 27 septembrie în cinematografe.

Tot în avanpremieră va fi proiectat şi documentarul Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, o colecţie de viniete despre vieţile emigranţilor români, oameni care trăiesc departe de casele lor, permanent „străini”, permanent pe drumuri.  

Imagine indisponibilă

Început ca un portret fascinant al fotografului ieşean Ioan-Matei Agapi, care deţine cea mai mare arhivă personală din România pe peliculă, inclusiv imagini inedite din Epoca de Aur, Timebox, realizat de fiica acestuia, Nora Agapi, ia o turnură neaşteptată după ce acesta primeşte un ordin de evacuare din locuinţă. Distins cu Marele Premiu la Jihlava şi menţiunea juriului Zilele Filmului Românesc la TIFF, documentarul va rula în avanpremieră.

Imagine indisponibilă

În selecţia de documentare intră şi Distanţa dintre mine şi mine (r. Mona Nicoară, Dana Bunescu), un portret emoţionant al Ninei Cassian, Nu e nimeni acasă (r. Andrei Udişteanu), o producţie Recorder.ro despre ultimele zile în ţară ale unei familii care decide să emigreze, şi Învierea Domnului Constantin (r. Cornel Brad).

De la Noaptea Albă a Filmului Românesc nu vor lipsi La Gomera, al lui Corneliu Porumboiu, Parking, povestea de dragoste regizată de Tudor Giurgiu, Cap şi pajură (r. Nicolae Constantin Tănase), un film provocator despre prejudecăţi şi discriminare, Să nu ucizi (r. Gabi-Virginia Şargă, Cătălin Rotaru), inspirat de un scandal în sistemul sanitar, Alice T. (r. Radu Muntean), drama unei adolescente care rămâne însărcinată, Un om la locul lui (r. Hadrian Marcu), Moon Hotel Kabul (r. Anca Damian), cu Florin Piersic Jr. şi Ofelia Popii, sau hitul românesc al anului 2018, Moromeţii 2 (r. Stere Gulea).

Alături de ele vor rula câteva dintre cele mai noi scurtmetraje româneşti, din selecţia TIFF.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând.

Detalii pe: www.facebook.com/NoapteaAlba

                                            

Imagine indisponibilă
FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite