George Călin se întoarce director general interimar la Opera Naţională, pentru următoarele trei luni. Johan Kobborg redevine director al Corpului de Balet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizii surpriză la Opera Naţională Bucureşti. George Călin redevine director interimar al ONB, după ce fusese înlocuit, la începutul lunii aprilie, cu Tiberiu Soare. Johan Kobborg şi Alina Cojocaru revin, la rândul lor, la ONB. "Vreau să ofer garanţii Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue", scrie Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, pe Facebook.

Având în vedere evoluţia situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, care a scos la iveală o serie de dezechilibre grave şi de disfuncţionalităţi structurale, doresc să anunţ cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile şi analiza situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti vor servi şi altor instituţii de spectacol din ţara noastră, scrie Vlad Alexandrescu, ministrul culturii, pe pagina sa oficială de Facebook.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a decis o soluţie în două etape:


a. un interimat de 3 luni la Opera Naţională Bucureşti – sub conducerea dlui George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg şi a dnei Alina Cojocaru în Opera Naţională Bucureşti, medierea cu ajutorul ministerului şi începerea reformei în vederea celei de-a doua etape.
b. un nou manager de talie internaţională pentru Opera Naţională.


Decizia luată în urma negocierilor este una pragmatică. Este nevoie de o perioadă de tranziţie care să poată pregăti Opera Naţională pentru o funcţionare deschisă. 

Vreau să ofer garanţii Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue. De asemenea, lui Vlad Conta şi lui Tiberiu Soare le mulţumesc pentru munca depusă şi contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni şi va verifica toată situaţia contractelor şi problemele de personal din instituţie.


Ministerul îşi rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcţie generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat.

Ministerul va veni în sprijinul artiştilor de la Operă şi va încerca să găsească soluţii pentru deficienţele structurale şi pentru lipsurile semnalate.

vlad alexandrescu
„Am dorit foarte mult să găsim o soluţie pentru ca Alina Cojocaru să rămână să danseze pe scena Operei Naţionale. Mă bucur că am găsit această soluţie“, a declarat ministrul culturii Vlad Alexandrescu, pentru „Adevărul“.

„Peste trei luni dorim să numim un director echidistant, cu valoare  recunoscută internaţional“, a subliniat ministrul.

„Tiberiu Soare va rămâne dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (ONB). Se va face o comisie care va verifica toate contractele de la ONB“, a punctat ministrul Vlad Alexandrescu (foto).

Situaţie de criză

Cum au ajuns lucrurile să degenereze până aici? Totul a început pe 4 aprilie, atunci când a venit în mod oficial anunţul că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, l-a schimbat pe directorul interimar George Călin, numindu-l în locul său pe dirijorul Tiberiu Soare (de altfel, un profesionist recunoscut), tot interimar (directorii ONB vor fi interimari până la clarificarea situaţiei juridice a lui Răzvan Ioan Dincă, directorul stabilit prin concurs în 2012).

Prima decizie a noului director interimar a fost una neaşteptată: ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei ca având funcţia de director artistic al Corpului de Balet şi plasarea acestuia în lista de ansamblu a balerinilor, la litera „K“, conform ordinii alfabetice!

Ceea ce webmasterii ONB nu au sesizat este că, pe linkul corespunzător numelui balerinului Kobborg, care redă fişa sa artistică, funcţia acestuia, din 2012, de director artistic rămâne în continuare.

Reacţia lui Johan Kobborg a fost promptă: a demisionat. Ministerul Culturii a încercat o formulă de mediere, numindu-l director general pe dirijorul Vlad Conta şi director adjunct pe Tiberiu Soare.

Johan Kobborg a refuzat însă să lucreze cu o conducere din care făcea parte Tiberiu Soare.

La intervenţia premierului Cioloş, după o scrisoare deschisă a Alinei Cojocaru către primul-ministru, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a încercat pentru a doua oară, în trei săptămâni, o formulă de mediere şi de negociere, pe fondul protestelor artiştilor de la ONB, vehement împărţiţi în două tabere: pro-Johan Kobborg şi pro-Tiberiu Soare.

Singura soluţie pentru păstrarea lui Johan Kobborg şi a Alinei Cojocaru a fost renumirea în funcţia de director artistic interimar la lui George Călin.

george calin director interimar

George Călin, director general interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB)  FOTOGRAFII: Eduard Enea

George Călin, ex-director adjunct, de formaţie actor şi producător de spectacole, a fost numit director interimar la ONB în iunie 2015. 

Citiţi şi:

Tiberiu Soare, noul director al Operei, aruncă în aer Corpul de Balet, prin forţarea demisiei lui Johan Kobborg.  Coregraful nu a participat azi la discuţii

Johan Kobborg, către balerini: „Pentru voi, artiştii, a meritat să lupt şi să nu mă las intimidat sau manipulat“

Johan Kobborg a demisionat de la Opera Naţională. Azi, la ora 18.00, protest în faţa Operei, la care şi-a anunţat participarea şi celebra Alina Cojocaru

Lovitură de teatru la Opera Naţională Bucureşti. Directorul Tiberiu Soare a fost înlocuit cu un alt dirijor, reputatul Vlad Conta

Angajaţi români ai Operei i-au huiduit pe balerinii străini şi le-au strigat „Afară din ţară!“Alina Cojocaru a plâns în faţa Operei Naţionale FOTO

Alina Cojocaru, către Dacian Cioloş: Am înţeles că această ţară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce Johan şi eu avem de oferit. Răspunsul premierului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite