Alina Cojocaru: „Balerinii străini primesc 500 de euro, la Operă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balerina Alina Cojocaru a povestit, într-un interviu pentru news.ro, despre cum au decurs ostilităţile de la Opera Naţională Bucureşti, despre nivelul salariilor artiştilor străini şi despre stadiul în care se află noua rundă de negocieri cu Ministerul Culturii.

Balerina Alina Cojocaru vorbeşte, într-un interviu pentru news.ro, despre atitudinea de xenofobie manifestată de artiştii români, în faţa Operei Naţionale Bucureşti (ONB) şi spune că argumentul remuneraţiei mai bune a străinilor este unul fals, salariul acestora fiind, în medie, de 500 de euro pe lună.

După  câteva zile de la protestul din faţa Operei Naţionale Bucureşti, în care câţiva angajaţi ai instituţiei i-au huiduit pe balerinii străini grupaţi în jurul Alinei Cojocaru, denunţând diferenţele de remuneraţie dintre „români“ şi „străini“, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu,  a condamnat „afirmaţiile cu tentă naţionalistă, xenofobă“ şi a anunţat noi negocieri cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru.

Artista mărturiseşte, în interviu, că îi displace, din seara protestelor, cuvântul „străin“, mai ales că ea datorează enorm unei profesoare din Kiev care, la 9 ani, a învăţat-o baletul. În legătură cu scandalul din ultimele două săptămâni de la Opera Naţională, au fost colegi din străinătate, care au zis „nu îmi vine să cred, mi-e ruşine că sunt român“, a povestit balerina Alina Cojocaru.

Gala caritabilă, la New York

Tiberiu Soare, noul director adjunct al ONB, a acuzat că există nereguli la Gală de Balet, cu scop caritabil pentru artiştii români de la Corpul Naţional de Balet de la ONB, care a avut loc pe 9 decembrie, la New York, la Time Warner Center, pe Broadway. Noul director adjunct a declarat că banii de la New York au fost viraţi în contul lui Johan Kobborg. „Banii sunt în contul din New York, 3.000 de dolari, cât s-a strâns. Johan a plătit pentru aplicarea vizei în României, eu am plătit avocatul de la New York să ne facă documentele pentru viză. Cheltuielie mele pentru viza din America a  fost investiţia mea în acest eveniment. ICR a plătit drumul artiştilor care au participat şi nu au fost angajaţi al ONB, iar firma americană care a organizat a plătit tot ce a fost acolo“, a precizat Alina Cojocaru.

Despre aşa-zisa discriminare a balerinilor, Alina Cojocaru a subliniat, în interviu:"Toţi balerinii români sunt în spectacole. Dacă lumea s-ar uita la debuturi, ar vedea că debutanţii sunt români. Nu pot crede că spunem ”români” şi ”străini” în acest fel. Au fost vreo 200 de oameni care au venit la prima audiţie deschisă, din străinătate şi doi, trei români. Cu toţii au fost acceptaţi“.

Audienţă la prim-ministru

Luni, 4 aprilie, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu l-a schimbat pe directorul interimar George Călin, numindu-l în locul său pe dirijorul Tiberiu Soare, tot interimar (directorii ONB vor fi interimari până la clarificarea situaţiei juridice a lui Răzvan Ioan Dincă, directorul stabilit prin concurs în 2012).

Prima decizie a noului director interimar a fost una neaşteptată: ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei ca având funcţia de director artistic al Corpului de Balet şi plasarea acestuia în lista de ansamblu a balerinilor, la litera „K“, conform ordinii alfabetice. În urma acestei situaţii, Johan Kobborg a anunţat că-şi va da demisia şi de atunci a început un imens scandal la Opera Naţională, cu proteste şi acuzaţii de ambele părţi.

Balerina Alina Cojocaru a fost, pe 8 aprilie, în audienţă la prim-ministrul Dacian Cioloş pentru a-i relata situaţia de criză de la Opera Naţională Bucureşti (ONB), după care i-a adresat  acestuia o scrisoare deschisă, în care îşi exprimă mâhnirea faţă de tot ce s-a întâmplat în instituţie.

Premierul Dacian Cioloş i-a răspuns Alinei Cojocaru pe pagina sa de Facebook:

„Însă dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-şi are locul într-o Românie care se doreşte deschisă spre lume. Sper ca în urma dialogului cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu să fie găsită o soluţie pentru situaţia de la Operă“.

Producţii compromise

Două mari producţii puse în scenă la Opera Naţională Bucureşti, „Giselle“ şi „La fille mal gardée”, au fost anulate, alte patru fiind în risc de a nu mai avea reprezentaţii, pentru că erau montate şi negociate de Johan Kobborg. Aceste evenimente se adaugă Galei Internaţionale a Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc în 28 aprilie.

În interviu, Alina spune că, la început,

a "luptat" pentru Johan Kobborg, iar acum luptă „pentru o instituţie care este într-un moment în care poate să facă paşi înainte“.
Toţi balerinii români sunt în spectacole. Dacă lumea s-ar uita la debuturi, ar vedea că debutanţii sunt români. Nu pot crede că spunem ”români” şi ”străini” în acest fel, a subliniat Alina Cojocaru.

Citiţi şi:

INTERVIU Alina Cojocaru: Mi-am permis acea scrisoare către prim-ministru. Am scris-o din inimă. Răspunsul domnului Cioloş a contat mult

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite