Com─â ÔÇ×├«n mareÔÇť, la Muzeul de Art─â Recent─â

0
0

Cunoscutul ┼či apreciatul artist vizual Nicolae Com─ânescu a acceptat s─â continue excelenta ini┼úiativ─â a proasp─ât ├«nfiin┼úatului Muzeu de Art─â Recent─â (MARe, Bulevardul Prim─âverii, nr. 15) ├«ntr-un eveniment care are loc joia viitoare, ├«ncep├ónd cu ora 19.00. Lunar, c├óte unul dintre arti┼čtii contemporani expu┼či ├«n muzeu face un tur ghidat al acestuia, pentru a le explica vizitatorilor arta contemporan─â chiar de la surs─â.

Nicolae Com─ânescu urmeaz─â astfel celebrilor Dumitru Gorzo (noiembrie) ┼či Gili Mocanu (decembrie), iar ├«n anul acesta ┼čtafeta a fost preluat─â de const─ân┼úeana Ana B─ânic─â (ianuarie) ┼či extravagantul ┼či provocatorul Sorin Tara, alias Tara von Neudorf (februarie).

Pe scurt ┼či pentru prieteni Com─â, Nicolae Com─ânescu este un artist reputat, membru al importantului grup de arti┼čti nou─âzeci┼čti Rostopasca, om care a ├«mplinit de cur├ónd frumoasa v├órst─â de 50 de ani. ├Änt├ómpl─âtor sau nu, chiar sub acest titlu, ÔÇ×Com─â la HÔÇÖartÔÇť, el ┼či-a vernisat vinerea trecut─â o serie de lucr─âri ├«n spa┼úiul galeriei HÔÇÖart, spa┼úiu ├«n care deja se intervenise prin ÔÇ×desenele pe pere┼úiÔÇť ale Anc─âi Mure┼čan. Ambele ipostaze artistice pot fi v─âzute ├«n continuare la HÔÇÖart Gallery (C.A. Rosetti 25), ├«ngrijit─â de galeristul Dan Popescu.

Gorzo, Gili, Ana B─ânic─â ÔÇô arti┼čti nu numai mari, ci ┼či MARe


Cel care-a spart ghea┼úa ├«n noiembrie a fost renumitul Dumitru Gorzo, artist rom├óno-american, care a avut p├ón─â ├«n februarie lucr─âri expuse ┼či la Spa┼úiul de Art─â Contemporan─â (SAC) din Berthelot 5 (mai multe despre Dumitru Gorzo, aici: Gorzo love┼čte din nou. Artistul ┼čocheaz─â pudibonderia ┼či gustul comun, printr-o expozi┼úie pe Calea Victoriei, care ofer─â falusuri cu duiumul).

Imagine indisponibil─â

Un portret indirect al artistului. ÔÇ×Nicolae Com─ânescu, mare iubitor de KantÔÇť

I-a urmat, spre sf├ór┼čitul lui decembrie ┼či al anului, nu mai pu┼úin celebrul Gili Mocanu (poet, afirmat ca atare ├«n grupul de tineri scriitori ÔÇ×dou─âmii┼čtiÔÇť const─ân┼úeni). Prima pe anul acesta a fost, cum spuneam, Ana B─ânic─â, artist─â special─â, care are ├«n aceste luni (p├ón─â pe 7 aprilie) expus─â ┼či o excelent─â ÔÇ×Retrospectiv─â din dragosteÔÇť (curator Ioana Ciocan), ├«n elegantele s─âli de la ArCuB Gabroveni. Dup─â p─ârerea criticilor, e o expozi┼úie de neratat, una dintre cele mai bune din cele existente ├«n prezent ├«n Bucure┼čti.

Despre Nicolae Com─ânescu

ÔÇ×Nicolae Com─ânescu a readus pe buzele p├«nzelor ├«njur─âtura neao┼č─â rom├óneasc─â. A transformat-o cu lejeritate ┼či umor marca Rostopasca ├«n element plastic. ÔÇ×Zg├ó┼úii m─â-tii de flutureÔÇť ( o lucrare ├«n care un rinocer ├«njur─â un fluture) e deja folclor urban. De┼či este interesat p├«n─â la lacrimi de realitatea social-politic─â, Com─ânescu are un organ al umorului hipertrofiat ┼či un fler artistic care nu-i permit s─â fac─â pur ┼či simplu art─â cu b─âtaie politic─â. Ar fi prea pu┼úin.

├Än expozi┼úia de fa┼ú─â, umorul se transform─â ├«n agent plastic coroziv, care face ca toate scenele de confruntare, de lupt─â stradal─â, s─â se dilueze ├«ntr-o scurgere cromatic─â ce readuce la un numitor comun conflictul. Violen┼úa se tope┼čte, reprezentarea scenelor de lupt─â devine magm─â dinamic─â.

E un fel de lupt─â cu sine a aceluia┼či element, o bolboroseal─â interioar─â, ideal─â, o imagine a r─âzboiului care poate fi ├«n egal─â m─âsur─â desf─â┼čurare mar┼úial─â exterioar─â, dar ┼či jihad interior.ÔÇť (Dan Popescu)

Dar s─â le d─âm cuv├óntul chiar organizatorilor (MARe, Bulevardul Prim─âverii, nr. 15) ÔÇô ├«n spe┼ú─â, PR-ul muzeului, Silviu Dancu ÔÇô pentru a-┼či explica demersul din aceast─â s─âpt─âm├ón─â (de fapt, lun─â, pentru c─â evenimentele de acest tip sunt lunare):

ÔÇ×Nicolae Com─ânescu. Cei care-l cunosc mai bine ├«i spun Coma. Sau Nae. Noi ├«i spunem Com─ânescu. Nici nu putem altfel, este probabil artistul cu cele mai multe lucr─âri prezentate ├«n Colec┼úia Permanent─â. Exist─â un perete ├«ntreg, la etajul 1, ├«n care pot fi v─âzute nu mai pu┼úin de 16 lucr─âri semnate de el! Pe undeva, trebuie s─â admitem, treaba asta e un soi de abuz. De exagerare.

Cam la fel a fost ┼či cu mai bine de 20 de ani ├«n urm─â, ├«ntr-un ├«nceput de iunie (chiar a fost de 1 iunie, 1998!), ├«n care el, ├«mpreun─â cu al┼úi participan┼úi din grupul Rostopasca (Angela Bonta┼č, Dumitru Gorzo, Gili Mocanu, Alina Pen┼úac ┼či Ana Maria Popescu) a participat la un pseudo-concurs, la un maraton ├«n care ├«ntr-un interval de timp determinat, arti┼čtii s-au ├«ntrecut ├«n... productivitate! C├ó┼čtiga cel care urma s─â fac─â cele mai multe lucr─âri ├«n acel r─âstimp.

Non-Stop Painting. A┼ča s-a numit ÔÇ×performance-ulÔÇť. O trimitere cumva implicit─â la magazinele non-stop care domneau ├«n Bucure┼čtii de la finalul anilor ÔÇÖ90. Sau poate era un r├ónjet ironic la adresa concursurilor, juriilor ┼či a premiilor din art─â. Ori poate un ÔÇ×av├ónt comic-proletarÔÇť ├«n care se lua peste picior ideea de norm─â. Cert e c─â s-au folosit bidoane de vopsea lavabil─â ┼či cartoane ieftine. Au avut parte chiar ┼či de public, care se tot schimba. Com─ânescu a produs peste 20 de astfel de lucr─âri, tip ÔÇ×bad paintingÔÇť. Tu┼če neglijente, dar ├«n for┼ú─â, culori stridente, ├«n compozi┼úii care deseori nu acopereau tot cartonul. A c├ó┼čtigat?

Noi zicem c─â da: a c├ó┼čtigat un perete ├«ntreg, la MARe! La ora aceea nici c─â-┼či imagina. Doar c─â de atunci p├ón─â la MARe a mai c├ó┼čtigat vreo dou─â decenii de experien┼ú─â, de notorietate, de lucr─âri remarcabile, dar ┼či, ne place s─â credem, de ├«n┼úelepciune.

E tot ceea ce trebuie s─â ┼čti┼úi (dac─â nu ┼čti┼úi deja, cu mult mai multe) despre Com─ânescu.

El va fi ├«n┼úeleptul dumneavoastr─â de joi. El va explica ce ┼či cum s-a ├«nt├ómplat ├«n ultimele decenii ├«n arta rom├óneasc─â, cel pu┼úin a┼ča cum este ea reprezentat─â ├«n muzeul nostru. Va avea libertate deplin─â s─â aleag─â despre ce s─â vorbeasc─â ┼či cum s─â vorbeasc─â. Ve┼úi avea libertate deplin─â s─â fi┼úi de acord sau ├«n dezacord, s─â-l ├«ntreba┼úi sau s─â-l contrazice┼úi.

Dacă nu în timpul turului, măcar după. Căci, trebuie spus, cafeteria va fi deschisă.

Com─ânescu v─â a┼čteapt─â cu un ÔÇ×Give me five!ÔÇť ┼×i cu un deget ├«n plus. La alegere.ÔÇť

├Äntr-adev─âr, ÔÇ×joi, 28 martie, MAReCafe are program prelungit, ca ├«n fiecare zi de joi. Deschis─â p├ón─â la ora 21.30, e un loc excelent pentru a sta la un pahar de vorb─â cu ┼či despre Com─ânescu, dup─â turul s─âu ghidat prin muzeuÔÇť.

Înscrieri la adresa de email: gift.shop@mare.ro. Intrarea este 30 de lei de persoană.

Mai multe despre MARe, aici: De azi arta românească recentă are propriul muzeu, prin deschiderea Muzeului de Artă Recentă în cartierul Primăverii

Despre precedentele eveniment din serie, sus┼úinute de Dumitru Gorzo, aici: Gorzo face valuri la MARe, Gili Mocanu, aici: ├Än ÔÇ×mareÔÇť cu Gili Mocanu, la Muzeul de Art─â Recent─â, ┼či Ana B─ânic─â, aici: Ana B─ânic─â se scald─â ÔÇ×├«n mareÔÇť, la Muzeul de Art─â Recent─â

Citește și: Cum se săruta la 1700
Imagine indisponibil─â


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite