În „mare“ cu Gili Mocanu, la Muzeul de Artă Recentă

0
0
O fotografie mai veche cu „tânărul“ rebel Gili Mocanu
O fotografie mai veche cu „tânărul“ rebel Gili Mocanu

Apreciatul artist vizual Gili Mocanu (dar şi poet, afirmat ca atare în grupul de tineri scriitori „douămiişti“ constănţeni) a acceptat să continue excelenta iniţiativă a proaspăt înfiinţatului Muzeu de Artă Recentă într-un eveniment care are loc astăzi, joi, începând cu ora 19.00. Lunar, câte unul dintre artiştii contemporani expuşi în muzeu va face un tur ghidat al acestuia, pentru a le explica vizitatorilor arta contemporană chiar de la sursă.

Cel care-a spart gheaţa în noiembrie a fost renumitul Dumitru Gorzo, artist româno-american, care are în aceste zile lucrări expuse şi la Spaţiul de Artă Contemporană (SAC) din Berthelot 5.

Dar să le dăm cuvântul chiar organizatorilor (MARe, Bulevardul Primăverii, nr. 15) – în speţă, PR-ul muzeului, Silviu Dancu – pentru a-şi explica demersul:

„Gili! Gili – ghid la MARe!

Acel Gili Mocanu... Unii spun că a murit. El însuşi spune că a murit. Şi de fiecare dată când a murit s-a expus. Sau invers.

Gili e de la mare. La propriu. Şi asta se simte din plin. Să fii de la mare înseamnă să ai conştiinţa neliniştitoare a sfârşitului fără echivoc, a limitării, dar şi a deschiderii nelimitate şi a nesfârşitului. Din contradicţia asta nu poate ieşi decât ceva aparte...

Nu e nimic mai drept, mai „geometric“ decât linia orizontului. Oricât de furtunoasă, ori de agitată ar fi marea, odată ce-i prinzi „capătul“ recapeţi pe loc reperul drept, impecabil şi implacabil al orizontului. Iar Gili poartă mereu orizontul în lucrările lui, ca un meşter care-şi poartă la el scula preferată. Pitit în cotloanele lucrărilor sale sau expus cu opulenţă, orizontul e acolo, ca un poloboc echilibrând minuţios şi intransigent orgoliul oricărei profunzimi. Din momentul în care-şi plasează orizontul, Gili se dedă, liniştit, la orice soi de entropie, de căutări, de întrebări şi de încercări. La o adică, chiar şi de ratări. Dar nu şi la naufragii.

Gili desenează, pictează, scrie poezie şi face muzică. E un personaj. Are un ritm propriu, din care nu iese decât arareori. Şi totuşi...

...O va face joi, 20 decembrie! Pe la 7 seara. Va ieşi din atelier pentru a intra în MARe. Trebuie spus, lui Gili îi place să înoate. Şi chiar şi atunci e foarte disciplinat, îl poţi vedea cum înoată de la punctul A la punctul B, într-un interval de timp, de mişcare a braţelor, de respiraţii şi de bătăi de inimă. Înoată cu poftă, cu pasiune, cu amor.

Un înotător ca GILI va fi ghidul vostru în muzeu! Un constănţean la MARe... vă daţi seama?

Va măsura lucrările şi felul în care sunt expuse cu polobocul lui imbatabil. Şi e cât se poate de greu să te trezeşti măsurat cu ditamai orizontul!

Aşa că, joi, vă aşteptăm la scufundări. Nu va fi uşor. Gili nu se teme de bezna care se vede în adâncime, prin urmare vă recomandăm să trageţi – puternic – aer în piept! E în regulă, după un timp vă veţi auzi propriul ritm cardiac.

„ÎN MARe cu GILI“ este a doua ediţie din seria „ÎN MARe cu...“, prin care ne propunem să invităm artişti prezentaţi în muzeu să prezinte muzeul. Dumneavoastră!

Intrare: 30 lei/persoană.
Înscriere: gift.shop@mare.ro

Trebuie reţinut că se acceptă un grup de maximum 50 de persoane. Una şi una. Pe joi!“

Mai multe despre MARe aici: De azi arta românească recentă are propriul muzeu, prin deschiderea Muzeului de Artă Recentă în cartierul Primăverii

Despre precedentul eveniment din serie, susţinut de Dumitru Gorzo, aici: Gorzo face valuri la MARe

Gili Mocanu

Invitaţia celui de-al doilea eveniment din seria „ÎN MARe cu...“

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite