Gorzo face valuri la MARe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă iniţiativă a proaspăt înfiinţatului Muzeu de Artă Recentă debutează luni, începând cu ora 18.00: lunar, câte unul dintre artiştii contemporani expuşi în muzeu va face un tur ghidat al acestuia, pentru a le explica vizitatorilor arta contemporană chiar de la sursă. Cel care sparge gheaţa este renumitul Dumitru Gorzo, artist româno-american, care are în aceste zile lucrări expuse şi la Spaţiul de Artă Contemporană (SAC) din Berthelot 5.

Dar să le dăm cuvântul chiar organizatorilor (MARe, Bulevardul Primăverii, nr. 15) pentru a-şi explica demersul:

„Luni 26.11, de la ora 18.00, MARe/Muzeul de Artă Recentă încearcă marea cu degetul. Şi cu Gorzo! Acel Gorzo. Artistul despre care aţi auzit, care vă place sau care vă enervează la culme. Gorzo!

Gorzo e artist, nu ghid. El pictează, desenează, modelează, sau face ce vrea el, dar nu face tururi ghidate în muzeele de artă. Însă va face asta luni. O singură dată, doar la MARe, dar în stil mare!

Gorzo, ca artist, vă va prezenta, într-un (re)tur de o oră, muzeul. Şi o va face în felul lui. Care nu e felul nostru. Un soi de performance? Poate… Va desfiinţa, va confirma, va critica, va judeca, va aprecia, va bârfi sau, dimpotrivă, va analiza lucid. Ne va arăta cu degetul. Vă va arăta cu degetul. Va fi în acord sau în dezacord cu viziunea curatorială a muzeului… Nu ştim. Vă oferim prilejul să navigaţi în MARe cu barca lui Gorzo. Să-i puneţi întrebări. Să-l descoaseţi.

Între noi fie vorba, Gorzo ştie! Chiar ştie. Ştie pe de rost artiştii români, rosturile şi resorturile lor şi cunoaşte arta românească, din care face parte, în pofida faptului că s-a mutat la New York de ceva timp. Sau poate că de aceea. Şi pentru că ştie, chiar merită să profitaţi de acest moment cât o iluzie, cât o fantezie împlinită.

Artistul Gorzo, expus la MARe, vă plimbă prin muzeu. Şi spune ce gândeşte. Ce crede... O să zică de bine? De rău?

Vom afla cu toţii atunci.Intrarea, trebuie precizat, se va face pe bază de bilet.

30 de lei de persoană. Turul ghidat se plăteşte, chiar şi atunci când ghid vă este un Caron. Sau poate că mai ales atunci.

Un lucru vă putem garanta: nimeni nu va mai avea un Gorzo la această sumă. Şi, e bine de ştiut, grupul nu poate fi mai mare de 30 de persoane. Înscrierile se fac pe giftshop@mare.ro. Plata se va face la venire, la Recepţia muzeului.

Vă aşteptăm.

În MARe cu… Gorzo este primul episod al unui program lunar, în care artişti din colecţia MARe vor prezenta muzeul din perspectiva lor, prin tururi publice, ghidate.“

Mai multe despre MARe aici: De azi arta românească recentă are propriul muzeu, prin deschiderea Muzeului de Artă Recentă în cartierul Primăverii

Dumitru Gorzo

Mai multe despre Dumitru Gorzo aici: Gorzo loveşte din nou. Artistul şochează pudibonderia şi gustul comun, printr-o expoziţie pe Calea Victoriei, care oferă falusuri cu duiumul

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite