Cum se săruta la 1700
0Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecţie repatriată din Cehia şi o colecţie retrocedată de Muzeul Naţional de Artă al României. 27 martie 2019, ora 19.30. Radisson Blu Hotel Bucharest
Sighişoara. Şcoala din Deal. Gimnaziul care poartă astăzi numele celebrului filolog şi asiduu culegător de poveşti şi poezii populare săseşti, Josef Haltrich, a fost atestat pentru prima oară în 1522. Atunci, Sfatul oraşului regal a donat rectorului şcolii o haină în valoare de 4 florini ca să dovedească “străduinţă în munca cu tineretul”. Iar tineretul se străduia să acumuleze varii cunoştinţe în limba latină, însă, ca să urce pe cele mai înalte trepte ale cunoaşterii, trebuia o apuce cătinel în sus, pe Scara şcolarilor, o scară din lemn, cu acoperiş.
Scara cu cele 300 de trepte ale sale a fost construită în anul 1662, de către primarul Eisenburger, facilitând drumul elevilor spre Şcoala din Deal, pe timpul iernii.
În anul 1933, pe când Rudolf Schweitzer-Cumpăna picta în ulei celebra Scară a şcolarilor, aceasta nu mai avea decât 175 de trepte. Legenda rămăsese însă intactă: dacă băiatul săruta fata pe fiecare treaptă a scării, rostindu-i numele fără să-I greşească, avea să rămână pe vecie cu aleasa inimii sale.
Opera Scara şcolarilor din Sighişoara (€ 3.000 - 5.000) de Rudolf Schweitzer - Cumpăna face parte din Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecţie repatriată din Cehia şi o colecţie retrocedată de Muzeul Naţional de Artă al României din 27 martie.