Top destinații de vacanță. Cele mai îndrăgite atracții din Turcia, disponibile de acum doar cu buletinul

0
Publicat:

Unele dintre cele mai populare destinații de vacanță pentru români, și nu numai, sunt în Turcia, unde de la 1 iunie vom putea intra doar cu buletinul. Vă propunem un top al celor mai atractive cinci locuri de vizitat din țara aflată pe două continente, pentru un sejur de vis.

Turcia și comorile sale Foto Colaj
Turcia și comorile sale Foto Colaj

Turcia, locul în care Europa întâlnește Asia, reprezintă un amestec îmbătător de condimente, influențe, arome, culturi, religii și istorii oriental - occidentale. De mii de ani reprezintă poarta de intrare pe cele două continente.

Este un tărâm al bogăției senzoriale, prin gastronomia și artele sale, prin exotism și romantism, întâlnite peste tot, din bazaruri până în moschei, din palatele otomane până la Capadoccia de basm, unde poți zbura cu balonul cu aer cald peste peisaje eterice, cu hoteluri în peșteri și enigmatice orașe subterane. Dar și din înzăpeziții Munți Uludag, până la izvoarele minerale de la Pamukkale ori la plajele spectaculoase de la Egee și Mediterana.

Prin urmare, există nenumărate locuri numai bune de vizitat. Și chiar dacă Ankara este capitala administrativă a acestei țări, în realitate Istanbulul reprezintă, fără urme de îndoială, capitala turistică a Turciei.

Un alt magnet al acestei incredibile țări îl reprezintă litoralul cu magnificele sale stațiuni care trec prin Izmir, Bodrum și Marmaris și ajung până în luminoasa Antalya, pe mai bine de 8.000 de kilometri de coastă de-a lungul Mării Egee, Mediteranei și Mării Negre.

Doar în primele opt luni ale anului trecut, Ministerul  turc al Culturii și Turismului raporta peste 33 de milioane de turiști, iar anul acesta, în luna martie numărul acestora depășea două milioane.   

Istanbul, orașul de pe două continente

Fostă capitală a Imperiilor Roman, Bizantin și Otoman, Istanbulul reprezintă una dintre cele mai vizitate destinații din lume, datorită frumuseților și bogățiilor sale incredibile. Oraș al contrastelor, asiatic și european deopotrivă, este incomparabil cu alte destinații europene și chiar incomparabil cu alte orașe turcești.

Tradițional și modern în același timp, este un oraș atemporal, liniștitor datorită magnificului Bosfor, strâmtoarea care-l împarte în două, dar și Cornului Abundenței. Este totodată efervescent, în mod constant, plin de viață, culori și mirosuri. Percepția și înțelegerea acestui fascinant oraș se schimbă de la un loc la altul, de la un călător la altul. 

Istanbul Turcia și comorile sale Foto Colaj
Istanbul Turcia și comorile sale Foto Colaj

Fondat de grecii antici, în secolul al VII-lea î.Hr., găzduiește astăzi unele dintre cele mai emblematice repere din lume, multe situri fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, inclusiv Hagia Sofia, Moscheea Albastră și Palatul Topkapi. Sultanahmet și Eminönü sunt cartierele cele mai populare, unde se află și află Centrul Istoric. O altă zonă boemă la modă este Cartierul Cihangir, dar la mare căutare sunt și Taksim, în inima orașului, sau Uskudar, pe malul asiatic al Bosforului. Dintre tururile și activitățile în Istanbul cu siguranță nu ar trebui să lipsească o croazieră la apus pe Bosfor, de ce nu, dacă se poate, chiar pe un iaht de lux.

Istanbul este un oraș care are ceva de oferit tuturor, indiferent dacă este vorba despre istorie, cultură, artă, mâncare sau petrecere a timpului în aer liber.

Capadoccia – ținutul hornurilor zânelor, al cailor înaripați și al orașelor subterane

Pentru mulți, Capadoccia reprezintă cea mai frumoasă destinație turistică a Turciei. Locul cu peisaje unice și magice, cu formațiuni geologice stranii și orașe subterane misterioase, reprezintă un muzeu în aer liber unic pe pământ, cu biserici și mănăstiri tăiate în stâncă, construite între secolele al IX-lea și al XIII-lea, incredibil de bine conservate. 

Imaginile de vis cu oameni zburând peste peisajul de basm al Capadocciei într-un balon cu aer cald, la răsărit, împărtășind un toast romantic cu șampanie, au făcut istorie. Iar romantismul nu se oprește aici, un alt motiv pentru care Cappadocia este un loc atât de recomandat și de apreciat de către cupluri fiind și inedita și minunata cazare în hotelurile amenajate confortabil în peșteri, cu camere cu jacuzzi și piscine cu vedere stelară.

Cappadocia Turcia Foto Colaj
Cappadocia Turcia Foto Colaj

Ținutul găzduiește pietre prețioase de o frumusețe rară, precum Parcul Național Goreme, Uçhisar și castelul său de o mie de ani, morminte bizantine, roci falice și hoteluri troglodite.

Capadoccia s-a format în urma erupțiilor vulcanice cu milioane de ani în urmă. Roca moale, erodată de vânt și apă, a căpătat forme dintre cele mai stranii. Primii săi locuitori au fost hitiții - popor de origine indo-europeană care a emigrat în mileniul al treilea înainte de Hristos din sud-estul continentului european în Asia Mică, ajungând în această regiune în jurul anului 1800 î.Hr. Au fost urmați de greci, romani, bizantini și otomani, fiecare dintre aceste civilizații punându-și amprenta asupra așezării.

Antalya - poarta către uimitoarea coastă turcoaz a Turciei

Antalya este o destinație perfectă mai degrabă pentru o vacanță pe plajă, îmbinată chiar și cu turism montan, decât pentru un city break. Este renumită în lume pentru apele sale turcoaz și plajele superbe cu nisip.

Situată în sud-vestul Turciei, Provincia Antalya are 640 de kilometri de coastă mediteraneană, fiind unul dintre cele mai căutate locuri turistice. Multe dintre stațiunile celebre ale acestei țări se află în această provincie: Side, Kemer, Belek, Kaș, Alanya. Înconjurat de ruine grecești și romane, precum Poarta lui Hadrian, atrage deopotrivă și prin centrul său istoric, cafenelele tradiționale și locurile culturale la modă.

Antalya Turcia, printre destinațiile turistice preferate de români Foto Colaj
Antalya Turcia, printre destinațiile turistice preferate de români Foto Colaj

Iar natura dimprejur este captivantă. O vizită cu barca la cascadele Duden sau un tur panoramic cu telecabina pentru a vedea magia de sus, un tur cu barca vikingă în frumoasele golfuri din Kemer și chiar o călătorie mai lungă la Pamukkale, sunt doar o parte dintre atracțiile de neratat ale acestei zone. Dintre cele mai frumoase plaje am aminti Lara și Konyaalti. De asemenea, orașul se mândrește cu o varietate de activități în aer liber, inclusiv drumeții, sporturi nautice și zbor cu parapanta, dar și o serie de atracții pentru familiile cu copii.

Clima din Antalya este mediteraneană, cu veri fierbinți și ierni blânde, ceea ce o face o destinație ideală pe tot parcursul anului.

Bodrum - Saint Tropez-ul turcesc. Castelul construit cu pietrele din Halicarnas

Situat în sud-vestul Turciei, mărginit de Marea Egee, Bodrum este o destinație perfectă pentru iubitorii de plajă, gastronomie, scuba diving și vin. Acest oraș incredibil, dedicat relaxării și petrecerii timpului liber, este numit și Saint-Tropezul turcesc.

Bodrum - Saint Tropez-ul turcesc Foto Colaj
Bodrum - Saint Tropez-ul turcesc Foto Colaj

Castelul Bodrum este clasat printre cele mai frumoase din Turcia, despre care se spune că a fost construit cu pietrele Mausoleului din Halicarnas, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Și dacă tot vă aflați în zonă ați putea să faceți o excursie cu barca și pe insula grecească Kos, care este mai aproape de țărmul turcesc, decât de cel al țării de care aparține. Tot aici se găsește și cel mai mare parc acvatic din Turcia, Aqualand.

Marmaris, Paradisul în care Egee se întâlnește cu Mediterana

Marmaris este considerată una dintre perlele Rivierei turcești, fiind amplasată în sud-vestul țării, în Provincia Muğla, la punctul de întâlnire dintre Marea Egee și Marea Mediterană. Se înalță în jurul celui mai mare port natural din lume.

Contrar așteptărilor, este înconjurat de munți, păduri de pini și ape turcoaz. Oferă priveliști superbe și către micile insule din apropiere. Este destinația perfectă pentru petrecere și relaxare pe plaje.

Marmaris Turcia - Paradisul de la locul de întâlnire al Mării Egee cu Mediterana Foto Colaj
Marmaris Turcia - Paradisul în care Marea Egee se întâlnește cu Mediterana Foto Colaj

Un răsfăț la un safari cu cai în Parcul Național Marmaris sau la o baie turcească tradițională, ori o vizită la Aquadream, cel mai mare parc acvatic din Marmaris, sunt doar câteva dintre atracțiile acestei zone.

Iar dacă propunerile noastre v-au captat interesul, în edițiile viitoare vă vom oferi mai multe amănunte despre fiecare destinație în parte, legate de transport, obiective, prețuri și atracții. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite