Grecia a numit transformarea de către Turcia a unei biserici antice din Istanbul în moschee, o provocare
0Ministerul grec de Externe a remarcat că aceste acțiuni schimbă și insultă statutul templului, ca sit al Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.
Ministerul grec de Externe a numit deschiderea de către autoritățile turce pentru închinarea la Istanbul a fostei Biserici a Mântuitorului Hristos din ansamblul mănăstirii din Chora, care a fost muzeu de mai bine de 70 de ani, iar în 2020 a fost transformată. într-o moschee, o provocare. Acest lucru se precizează într-un comunicat publicat de Ministerul de Externe elen.
„Decizia autorităților turce de a deschide mănăstirea Chora ca moschee musulmană reprezintă o provocare pentru comunitatea internațională, deoarece îi schimbă și insultă statutul de Patrimoniu Cultural Mondial al UNESCO care aparține umanității. Păstrarea caracterului universal al monumentelor și aderarea la standardele internaționale pentru protecția moștenirii religioase și culturale este o obligație internațională clară care obligă toate statele”, se arată în comunicat.
Partidul parlamentar de dreapta grec Helliniki Lisi (Soluția greacă) consideră că decizia autorităților turce aruncă o umbră asupra vizitei planificate a premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Ankara, care va avea loc peste o săptămână, pentru a se întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
„Dictatul Erdogan, profitând de apatia guvernului [grec], nu ezită să transforme templul bizantin al mănăstirii din Chora din Constantinopol (în Grecia folosesc numele istoric de Istanbul) într-o moschee islamică! este un sacrilegiu la scară globală, care s-a produs la câțiva ani după profanarea leagănului propriu-zis al Ortodoxiei - Hagia Sofia. Și toate acestea se petrec cu câteva zile înainte de vizita lui Mitsotakis la Ankara. Dacă prim-ministrul Greciei, după această provocare istorică, insistă asupra deciziei sale de a se întâlni cu Erdogan, apoi din „incompetent” devine „complice”, se spune în declarația, care este citată de Agenția de Știri Atena-Macedoneană (ANA-MPA).
Moscheea Kariye din Istanbul (fostă Biserica lui Hristos Mântuitorul) este deschisă pentru cult musulman după o restaurare de patru ani. Președintele Turciei a participat la ceremonia de deschidere a templului prin link video. Potrivit companiei de televiziune TRT Haber, locuitorii din Istanbul, ci și din alte regiuni ale Turciei au sosit în Kari pentru a participa la primul serviciu divin din 79 de ani.
Biserica bizantină a Mântuitorului Hristos din ansamblul mănăstirii din Chora a fost construită în secolul al VI-lea și și-a păstrat aspectul aproape în forma inițială. În 1511, la scurt timp după cucerirea turcă a Constantinopolului, a devenit moschee. Din 1945 până în 2020 a fost muzeu. Fosta mănăstire adăpostește fresca „Învierea lui Hristos”, cunoscută creștinilor ortodocși din întreaga lume.
În 2020, din ordinul președintelui Turciei, împreună cu Hagia Sofia, a devenit din nou moschee. Vizitarea acestuia pentru turiști va fi și plătită și se va ridica la aproximativ 25 de euro. Primăria din Istanbul a raportat că Kariye este deschisă oficial publicului din 7 mai.