Locul din România unde se construiesc două drumuri montane spectaculoase. Ținutul are o sălbăticie aparte VIDEO

0
Publicat:

Peste 80 de milioane de lei vor costa lucrările de modernizare a două drumuri care încep de la capătul Văii Jiului din Hunedoara și se afundă în munți, la limita județelor Hunedoara și Gorj.

Câmpul lui Neag, traversat de DN 66A. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Câmpul lui Neag, traversat de DN 66A. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În următoarele zile, două drumuri de munte care încep din orașu Uricani din Hunedoara (video), aflat în ținutul sălbatic de la poalele munților Retezat și Vâlcan, vor intra în șantier.

Drumuri montane din Hunedoara, în șantier

Drumul Național 66A traversează valea Jiului de Vest, prin orașele Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani, iar din orașul Uricani din Hunedoara continuă încă 20 de kilometri prin satele Valea de Brazi și Câmpul lui Neag, oprindu-se în zona Câmpușel aflată la limita județelor Hunedoara și Gorj.

În anii 2000, drumul a fost asfaltat până la Câmpușel (video), la poalele munților Retezat și Vâlcan, iar de aici este continuat de un drum forestier dificil care traversează Parcul Național Domogled Valea Cernei, spre Băile Herculane și Orșova.

Sectorul modernizat în urmă cu două decenii s-a degradat cu timpul, deși este este mai circulat, fiind într-o zonă izolată de munte. În trecut, era folosit mai mult pentru transportul cărbunelui și pietrei de la carierele din Câmpul lui Neag și al lemnelor, însă cu timpul zona spectaculoasă a atras tot mai mulți turiști.

Un sector de șapte kilometri din DN 66, în Uricani, va intra în șantier. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timişoara a emis pentru data de 18 martie 2024 ordinul de începere a lucrărilor de execuție la consolidarea DN 66A, pe sectorul aflat pe raza de administrare a Regionalei Timișoara, între km 16+624 - km 23+800, în localitatea Uricani, județul Hunedoara, a informat DRDP Timișoara.

„Lucrările vor fi executate de SECOL România SRL, având o valoare de 32.684.545 lei (TVA inclus). Durata contractului este de 8 luni. Principalele lucrări care se vor executa pe cei circa 7,2 km sunt consolidarea structurii rutiere, terasamente, asigurarea scurgerii apelor pluviale, ziduri de sprijin a versanților pe unele sectoare, montare de parapete, marcaje și elemente de semnalizare orizontală și verticală, amenajare intersecții cu drumuri laterale, construcție refugii pentru autobuze, spații de parcare, accese la proprietăți”, a informat DRDP Timișoara.

Noua șosea prin munți spre județul Gorj

La mijlocul lunii martie 2024 vor începe și lucrările de modernizare a Drumului Judeţean 672 C, de la barajul Valea de Peşti (video) până la limita judeţului Hunedoara, cu judeţul Gorj.

Investiția derulată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la 48 de milioane de lei, fonduri atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, și vizează modernizarea a peste cinci kilometri de drum, începând de la barajul Valea de Peşti din Hunedoara, spre Cheile Sohodolului din județul Gorj.

„În prezent, starea tehnică a drumului judeţean este una precară, cu structura de rezistenţă alcătuită din straturi din materiale granulare extrem de diverse, unele contaminate pe întreaga lungime cu argilă, dispuse direct pe terenul de fundare. Pietruirea se prezintă într-o stare tehnică rea, cu defecţiuni frecvente şi pe suprafeţe extinse, cu o parte carosabilă redusă, cu taluzuri afectate de fenomene de eroziune sau cu materiale care curg de pe versant, fără dispozitive de asigurare a siguranţei circulaţiei”, se arată în caietul de sarcini.

Drumul Judeţean porneşte 672 C are o lungime totală de 37 de kilometri, dintre care 31 de kilometri sunt în judeţul Gorj, unde cea mai mare parte a sectorului a fost asfaltată.

Drumul porneşte din satul Răchinţi (comuna Runcu, Gorj) şi traversează munţii spre Uricani, unde se intersectează cu DN 66A. În prezent, este foarte rar utilizat, din cauza zonei izolate în care se află şi a stării dale de degradare.

Odată cu finalizarea lucrărilor, drumul prin Cheile Sohodolului va deveni accesibil și pentru autoturisme.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite