Desert sofisticat pentru masa de Revelion: Tartă Tatin cu mere caramelizate
0Tartă Tatin aparține bucătăriei franțuzești și este un desert sofisticat pentru masa de Revelion. Se spune că a fost creată accidental la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron prin anii 1880. Delicioasă, fină și ușor de preparat, tarta este un dulce pe gustul tuturor.

Două surori, Stéphanie și Caroline Tatin, administrau hotelului la acea vreme. Stéphanie se ocupa de bucătăria restaurantului. Într-o zi a dorit să prepare o plăcintă tradițională cu mere. Din greșeală însă a caramelizat merele în exces. Pentru a nu risipi ingredientele, a salvat desertul adăugând aluat deasupra merelor. Apoi a introdus cratița la cuptor pentru a se prepara și aluatul.
După coacere, a răsturnat desertul invers pe platou, iar merele caramelizate au arătat foarte bine peste blatul inundat de siropul lor. Desertul a fost apreciat maxim de către oaspeții hotelului și a devenit unul tradițional, relatează hellotaste.ro.
Ingrediente
Pentru umplutura tartei:
- 4-5 mere
- sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr zahăr
- 100 gr unt
- 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.
Pentru blat:
- 2 ouă
- 50 gr zahăr
- 50 gr făină
- 50 gr nuci măcinate
- 1 praf de sare.
Mod de preparare:
Merele se spală bine și apoi se secționează în jumătăți pentru a le îndepărta cotoarele. Apoi se curăță de coajă și se taie fiecare jumătate în 3-4 felii. Se stropesc imediat feliile de mere cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.
Pentru prepararea tartei se folosește o tigaie cu diametrul de 28-30 cm și sde unge toată suprafața cu puțină apă. Apoi se pune zahărul la caramelizat. Nu trebuie să se amestece în zahăr, doar se agită ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde.
„Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă untul și pudra de scorțișoară. Se amestecă cu o spatulă pentru a se topi untul. Apoi se adaugă feliile de mere. Acestea se amestecă ușor prin sosul caramel și se întorc de pe o parte pe cealaltă până când încep să se pătrundă și să se coloreze frumos. Se lasă să se răcească și se pregătește compoziția pentru aluatul tartei”, arată sursa citată mai sus.
Înainte de a pregăti compoziția pentru aluat, cupptorul se pornește la 180 de grade Celsius.
Albușurile se separă de gălbenușuri în 2 boluri. Se presară un praf de sare peste albușuri și se amestecă energic până când devin spumoase. Apoi se adaugă zahărul, treptat, în timp ce se amestecă pentru a obține o bezea fermă. Se încorporează în bezea mai întâi gălbenușurile, apoi făina și nucile măcinate fin.
Aluatul se întinde uniform peste merele caramelizate din tigaie. Se dă tigaia la cuptorul încălzit și coace delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate, pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, se lasă să se tempereze 16-8 minute, apoi se răstoarnă pe un platou. Abia după ce s-a răcit complet se porționează.