Criza ouălor în lume: cei mai buni înlocuitori pentru ouă

0
Publicat:

Mai multe țări se confruntă cu o penurie de ouă, iar prețul acestui aliment a crescut foarte mult. Totuși, în anumite preparate, ouăle pot fi înlocuite cu succes.

Ouă pe o masă în diverse forme: crude, fierte, omletă
Prețul ouălor a crescut foarte mult în ultimul an FOTO Shutterstock

În ultimul an, prețul ouălor a crescut în întreaga lume, iar în unele cazuri s-a dublat sau chiar s-a triplat. Gripa aviară, care a dus la moartea a milioane de păsări, și prețul crescut al hranei sunt cauzele principale ale acestei crize, resimțite în mai multe țări.

În Statele Unite, prețul ouălor a crescut vertiginos, la fel și în Japonia, iar în Noua Zeelandă oamenii își cumpără găini.

Însă astăzi există chiar ouă vegane, care imită gustul celor obişnuite, doar că sunt pe bază de plante. Unele produse sunt preparate pe bază de proteine din alge (făină de alge), altele cu proteine din fasole mung, mazăre, unele conţin turmeric pentru culoarea naturală, galbenă.

Pe lângă acestea, în compoziţia ouălor vegane intră unele substanţe care le conferă gustul şi proprietăţile structurale ale ouălor obişnuite (capacitatea de a se coagula la căldură sau de a acţiona ca un liant în alimente): celuloză modificată, arome, caragenan, drojdie inactivă, sare neagră (pentru mirosul sulfuros de ou).

Aceste ouă pot fi cumpărate fie în formă de lichid pasteurizat, lichid congelat, fie sub formă de pudră, care apoi poate fi hidratată (cu apă sau alte lichde) şi folosită în mâncăruri.

Pe lângă ouăle vegane, există diverși înlocuitori pentru ouă care pot fi folosiți în diverse preparate, în special deserturi (pandișpan, negresă, chec etc) și care sunt o variantă bună și în perioadele de post.

Iată cei mai buni înlocuitori pentru ouă

  • ½  banană mare, bine coaptă, pasată (1 ou întreg)
  • 70 g piure de mere: pulpa pasată de la 1-2 mere coapte (1 ou întreg)
  • 70 g piure de dovleac copt (1 ou întreg)
  • Aquafaba (lichidul din conservele de năut sau rezultat în urma fierberii năutului, fasolei, lintei): 1-2 linguri (1 albuș), 3 linguri (1 ou întreg). Se folosește în special pentru maioneză vegană și bezele.
  • 1 lingură semințe de chia + 3 linguri de apă: lasă-le la înmuiat 5 minute (1 ou întreg)
  • 2 linguri de apă + 1 lingură de ulei + 1 plic de praf de copt. Mixează-le împreună (1 ou întreg)
  • 1 lingură de semințe de in, măcinate în blender, puse la înmuiat cu 3 linguri de apă (1 ou întreg)
  • 15 g lecitină de soia (1 gălbenuș)
  • 1 lingură agar agar, dizolvată în 1 lingură de apă, apoi mixată. Este indicat ca în componența acestor prăjituri să adăugați și praf de copt (1 albuș)
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite