Țara care se confruntă cu o penurie de ouă: cetățenii au început să-și cumpere găini
0În ultimul an, prețul ouălor a crescut vertiginos în întreaga lume, deoarece gripa aviară a distrus crescătoriile de găini, iar consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina au dus la creșterea prețurilor la energie și la hrana pentru animale.
În Statele Unite, prețul ouălor a depășit cu mult creșterea altor produse alimentare, urcând cu aproape 60% în cele 12 luni până în decembrie, comparativ cu anul precedent. În Japonia, prețurile au atins un nivel record, notează CNN.
În Noua Zeelandă, care consumă mai multe ouă pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor, presiunea a fost amplificată de o modificare a reglementărilor agricole. Iar creșterea costurilor a declanșat o adevărată frenezie, oamenii căutând găini online pentru a-și asigura propriile rezerve de ouă.
Marți, popularul site de licitații locale Trade Me a declarat pentru CNN au crescut căutările de găini și de echipamente legate de îngrijirea acestora cu 190% în această lună, comparativ cu aceeași perioadă a lunii trecute.
„De la începutul lunii ianuarie, am înregistrat peste 65.000 de căutări pentru găini și alte articole legate de găini, cum ar fi hrana pentru pui și cotețe”, a declarat Millie Silvester, purtător de cuvânt al companiei.
De asemenea, lipsa acestora a provocat o bătaie de cap și brutăriilor din țară.
„Toată lumea încearcă acum să cumpere găini pentru că nu găsesc ouă în supermarketuri”, a declarat Ron van Til, proprietarul unei brutării din apropierea orașului Christchurch, care a fost nevoit să adapteze modul în care își face prăjiturile și brioșele.
Van Til a declarat că sora sa a vândut patru găini la licitație, obținând un preț mai mult decât dublu față de cel obișnuit. El a remarcat și că unele cafenele au început să scoată anumite feluri de mâncare din meniu, astfel încât „în loc să ai cinci feluri de mic dejun [cu] ouă, s-ar putea să ai doar două”.
Avertismente de la protecția animalelor și experții în sănătate
Tendinţa i-a determinat pe susţinătorii drepturilor animalelor să avertizeze asupra achizițiilor impulsive ale acestor păsări.
„Puii trăiesc mult timp”, a declarat Gabby Clezy, CEO al Societății pentru prevenirea cruzimii față de animale (SPCA) din Noua Zeelandă. „Trăiesc între opt și 10 ani, uneori chiar mai mult, în funcție de rasă”.
De asemenea, Clezy a precizat că găinile nu produc ouă toată viața, iar obiceiurile lor de ouat depind de factori precum vârsta lor și clima locală.
„Deci, dacă oamenii își cumpără găini doar pentru că [cred] că vor avea o rezervă permanentă de ouă, nu este cazul”, a spus ea. „Le cerem oamenilor să le considere ca animale de companie, ceea ce sunt".
Experţii în sănătate intervin şi ei. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, oricine vrea să aibă un coteţ de păsări în curte ar trebui să aibă grijă deosebită atunci când manipulează animalele şi ouăle acestora, în special din cauza riscului infectării cu salmonella.
Legea care interzice ouăle de la găini ținute în cuști
Penuria de ouă din Noua Zeelandă este corelată cu o schimbare anticipată de mult în Legea agriculturii, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie a acestui an. Legea interzice producerea de ouă de la găini ţinute în „cuşti convenţionale” sau „cuşti cu baterii” – de obicei spaţii metalice înghesuite care nu asigură o bunăstare adecvată găinilor.
Cu toate acestea, chiar și cu un timp de așteptare îndelungat, interdicția a provocat probleme de aprovizionare, potrivit unor întreprinderi.
Foodstuffs, un lanț de supermarketuri din Noua Zeelandă, a impus recent limite temporare privind numărul de ouă pe care îl poate cumpăra fiecare client.
Countdown, un alt mare retailer alimentar, a declarat că, deși nu are în prezent limite în ceea ce privește vânzările de ouă, va încuraja clienții să „cumpere doar ceea ce au nevoie” pentru a asigura o aprovizionare suficientă pentru toată lumea.