Qatar, succes epic în fața criticii Mondialului: De ce râd arabii la final ANALIZĂ
0A 22-a ediție a Mondialului, cea găzduită de Qatar, e de acum istorie! Nu doar pentru că turneul s-a încheiat, duminică, aducând al treilea titlu din palmaresul Argentinei (1978, 1986, 2022), dar și pentru că, timp de o lună, s-au stabilit mai multe premiere.
În primul rând, CM 2022 poate primi, fără nicio exagerare, titlul de „Cel mai controversat Mondial“ din câte au fost până acum. Pentru că, încă din momentul în care FIFA a acordat acest turneu final Qatar-ului, pe data de 2 decembrie 2010, până când a căzut cortina peste finala de duminică, această întrecere a însemnat o avalanșă de scandaluri!
Cum însă orice fel de publicitate, inclusiv cea negativă, tot publicitate se numește, Qatar are motive de satisfacție. Pentru că, pe scurt, și-a atins scopul, iar statutul acestei țări, la nivel global, s-a schimbat definitiv după acest turneu final. În rândurile de mai jos, „Adevărul“, printre puținele instituții media din România cu un trimis la Doha, analizează o competiție care a ținut planeta cu sufletul la gură, timp de o lună.
Organizare impecabilă, de nota 10
Au existat mari dubii că acest stat va fi în stare să găzduiască o întrecere atât de mare. Și pe bună dreptate! Pentru că, deși s-a tot vorbit despre Mondialul din Qatar, în realitate, meciurile s-au jucat într-un oraș, Doha, cât două sectoare din București!
În primele zile, scenele șocante, cu cozile înfiorătoare la intrările în metrou, au lăsat impresia că CM 2022 va fi o „bombă cu ceas“ și că un dezastru va fi iminent din cauza îmbulzelii. În cele din urmă însă, organizatorii s-au descurcat ireproșabil. Probabil, misiunea lor a fost ușurată și de faptul că am asistat la primul Mondial din istorie, în care consumul de alcool a fost redus la minim, restricționat în hoteluri exclusiviste și la bordul unor nave de croazieră. De altfel, până și britanicii, mari contestatari ai Mondialului din Qatar, au admis că lipsa alcoolului din magazinele din Doha a creat o situație fericită, fără precedent. „Pentru prima dată în istorie, n-am avut niciun suporter britanic arestat la un Mondial pentru acte de huliganism. Iar asta, în condițiile în care în Qatar au fost prezente naționalele Angliei și Țării Galilor. Acest zero, care figurează în dreptul bilanțului arestărilor suporterilor britanici, e un motiv de mândrie pentru noi“, a declarat Mark Roberts, care se ocupă din partea poliției de suporterii britanici.
Cea mai frumoasă finală disputată vreodată
Probabil, contestatarii CM 2022 au suferit, duminică seară, în fața televizoarelor. Mai ales reprezentanții presei britanice, care au făcut tot posibilul să arunce cu noroi în Mondialul din Qatar! Pentru că pe arena „Lusail“ s-a disputat cea mai frumoasă finală din istoria Cupelor Mondiale și unul dintre cele mai spectaculoase meciuri de fotbal all-time!
Degeaba au încercat aceleași site-uri britanice să conteste numărul oamenilor prezenți pe stadionul „Lusail“, 88,966 de spectatori, acuzând qatarezii că au „umflat“ cifra. Nimeni n-a mai avut timp de asemenea aberații, în condițiile în care Argentina – Franța, o capodoperă fotbalistică, a fost o partidă atât de frumoasă, încât zgomotul acuzelor britanice s-a pierdut în nebunia de pe „Lusail“.
Mondialul din Qatar, mândria arabilor
Prin aducerea CM 2022 în Qatar, arabii s-au mândrit cu primul turneu final din istorie desfășurat în Orientul Mijlociu. Și nu doar arabii din această zonă a lumii au savurat acest spectacol fotbalistic!
Prin calificarea Marocului în semifinale, lumea arabă a fost în extaz, din Fâșia Gaza până în Casablanca și Rabat. Iar selecționata pregătită de Walid Regragui a devenit prima din istorie, ajunsă în semifinalele unui Mondial din partea Africii.
Mutarea turneului a crescut calitatea meciurilor
În Qatar, am asistat și la demontarea teoriei că nu se poate juca un Mondial în iarnă, când sunt în plină desfășurare competițiile rezervate cluburilor. De fapt, probabil, fix acest amănunt a contribuit la calitatea foarte bună a turneului, per ansamblu. În loc să vină la CM 2022, în vară, după un sezon istovitor de competiții intercluburi, fotbaliștii de top au venit în Qatar, după câte 10-20 de partide disputate pentru echipele lor, într-o formă excelentă și cu resurse fizice intacte.
Fără șpăgi, Qatar n-ar fi organizat Mondialul
Mondialul din Qatar e încă o dovadă că totul în lume are un preț. Inclusiv organizarea unei competiții de o asemenea anvergură, într-o țară fără tradiție fotbalistică, fără vreo calificare anterioară la un astfel de turneu final și fără cultură fotbalistică, în condițiile în care peste 90 la sută din meciurile din campionatul intern din Qatar se joacă în fața unor tribune goale.
Qatar însă n-a fost descurajată de aceste amănunte! A pus 230 de miliarde de dolari pe masă – probabil, o sumă similară a fost dată pe sub masă, sub forma tuturor șpăgilor istorice de care s-a aflat și de care nu s-a aflat! – și și-a atins scopul.
Care a fost acesta? Qatar a vrut să-și flexeze mușchii. Să dea o lovitură de imagine, fără precedent. Și a reușit! Timp de o lună s-a vorbit, zilnic, de Qatar în lume. Când ai resurse uriașe de petrol și de gaze naturale, când aceste resurse se împart la vreo 900.000 de oameni, în total – cât e populația Qatar-ului, formată exclusiv din deținătorii de pașaport qatarez, fără a pune la socoteală imigranții aduși la munca de jos – ajungi la vorba aia: când n-ai ce face cu banii...
Și când n-ai ce face cu banii, organizezi un Mondial în deșert, de pildă, într-o țară care și-a câștigat independența abia în 1971, ieșind de sub controlul britanicilor.
Qatar, statut fotbalistic neschimbat
Dacă din punct de vedere al imaginii, Qatar a dat o lovitură colosală, câștigurile pur fotbalistice sunt ca și inexistente pentru arabi.
În primul rând, Qatar s-a dovedit a fi cea mai slabă echipă gazdă din istoria competiţiei, cu zero puncte, un gol marcat şi șapte goluri primite. Așadar, inclusiv după CM 2022, Qatar rămâne aceeași țară liliputană pe harta sportului-rege. Probabil, va prinde următoarele ediții ale Mondialului prin intermediul calificărilor, având în vedere că Asia va avea minimum 8 locuri în formatul cu 48 de echipe, începând din 2026. Chiar și așa însă, Qatar nu va face mare brânză la turneele finale. Nici în Asia, Qatar nu va ieși prea curând de sub umbra unor naționale precum Japonia și Coreea de Sud, pentru că, inclusiv triumful de la Cupa Asiei din 2019 a fost o surpriză mare și nicidecum un rezultat așteptat.
Infrastructura Mondialului, un moft
Qatar a făcut o adevărată revoluție din punct de vedere al infrastructurii pentru a găzdui CM 2022. În zece ani, la Doha, s-au făcut niște stadioane ultramoderne, metrou și tramvai!
În mare parte însă, se va depune praful pe infrastructura Mondialului. Pentru că qatarezul get beget, plin de bani, n-are treabă cu metroul din Doha de care se vor folosi exclusiv muncitorii și cei câțiva mii de turiști care vor vizita orașul, în fiecare an. Iar stadioanele de șapte stele ale turneului final, fie vor fi demontate, fie vor găzdui niște meciuri banale, gen Al-Sadd – Al-Shamal care, în esență, nu interesează pe nimeni.
Ce-i drept, din punct de vedere competițional, în Qatar vor urma niște întreceri importante. Vorbim despre fazele superioare ale Ligii Campionilor Asiei, plus Cupa Asiei, ediția din 2023. Totuși, aceste competiții nu se apropie niciodată de nivelul unui Mondial și nici nu vor atrage un număr comparabil de suporteri, la Doha.
CM 2022, ultimele meciuri
Semifinale
*Argentina – Croația 3-0
*Franța – Maroc 2-0
Finala mică
*Croația – Maroc 2-1
Finala
*Franța – Argentina 2-2 (3-3 după prelungiri, 2-4 după loviturile de departajare)