Mecanismul șpăgii la Mondialul exploziv din Qatar: Cum a ajuns turneul final în deșert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Qatar a cheltuit o sumă șocantă, în jur de 220 de miliarde de dolari, pentru a da o lovitură istorică de imagine, prin organizarea Mondialului din acest an (20 noiembrie – 18 decembrie).

Arabii se mândresc cu faptul că Mondialul va ajunge în Orientul Mijlociu. FOTO: Arhiva Adevărul
Arabii se mândresc cu faptul că Mondialul va ajunge în Orientul Mijlociu. FOTO: Arhiva Adevărul

Rămâne de văzut care va fi impactul competiției asupra țării, însă, deocamdată, când avem mai puțin de două săptămâni până la meciul de deschidere, Qatar – Ecuador (20 noiembrie, ora 19.00, TVR 1), cele mai multe știri despre sărbătoarea fotbalului mondial sunt negative. Iar Qatar a devenit sacul de box al criticilor. Culmea ironiei, printre cei care atacă acest Mondial se află și cei care au contribuit la trimiterea competiției în micuțul stat din Golful Persic. Ce-i drept, în schimbul unor șpăgi colosale.

Sepp Blatter a fost interzis în fotbal până în 2027. FOTO: Arhiva Adevărul
Sepp Blatter a fost interzis în fotbal până în 2027. FOTO: Arhiva Adevărul

Despre aceste acte de corupție a vorbit acum însuși Sepp Blatter (86 de ani). Adică, omul care a fost în fruntea FIFA, în decembrie 2010, când Qatar a primit voturile necesare pentru a găzdui CM 2022. Ulterior, Blatter – un nume predestinat actelor de corupție, parcă! – a fost forțat să demisioneze de la șefia FIFA în 2015, după scandalul de corupție care a lovit forul mondial. Blatter a primit și o suspendare până în 2027, care îl împiedică să mai fie implicat în fotbal.

A fost o greșeală și îmi asum responsabilitatea, pentru că eram președintele FIFA. Qatar e o țară mică. Ajunsesem la un acord în Comitetul Executiv ca Rusia să organizeze Mondialul din 2018, iar SUA să găzduiască ediția din 2022. Ar fi fost și un gest de pace pentru doi rivali politici. Apoi însă, cu o săptămână înaintea Congresului FIFA din 2010, Platini (n.r. – Michel Platini, președintele UEFA și vicepreședintele FIFA, la vremea respectivă) m-a sunat. Fusese invitatul președintelui francez, Sarkozy, la o întâlnire cu prințul moștenitor al Qatarului. Voturile influențate de Platini au fost decisive (n.r. – pentru desemnarea Qatar-ului ca gazda Mondialului din 2022) și, șase luni mai târziu, avioanele de luptă erau cumpărate de Qatar din Franța pentru 14,6 miliarde de dolari“, a descris Blatter pentru BBC doar un mecanism al șpăgilor care au trimis Mondialul în deșert.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite