Halep, explicația unei omisiuni suspecte: de ce n-a pomenit de suplimentul cu colagen când a picat testul antidoping

0
Publicat:

Celebrul avocat american Howard Jacobs, care a apărat-o pe Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a acordat un amplu interviu publicat de Sports Illustrated. Aici, Jacobs a estimat suma alocată de Agenția Internațională de Integritatea Tenisului în cazul Halep. După cum Adevărul a arătat aici vorbim despre o investiție cu adevărat șocantă.

Simona Halep
Simona Halep

Jacobs a comentat şi faptul că multe sancţiuni dictate împotriva jucătorilor de tenis sunt reduse în apel, spre deosebire de alte sporturi: ''Am ridicat problema aceasta şi în apelul făcut de Şarapova la TAS, dar nu s-a schimbat nimic. Nu ştiu dacă este vorba de compoziţia tribunalelor pe care le are tenisul şi care sunt dintotdeauna foarte drastice'', a subliniat Jacobs, adăugând că există un ''şablon conştient al reducerii sancţiunilor din tenis la TAS''.

''Nu ştiu de ce, poate, spre deosebire de alte sporturi olimpice, jucătorii de tenis îşi permit să se apere, astfel au parte de o luptă mai corectă'', a adăugat avocatul american.

''ITIA susţine că Simona nu a menţionat în formulare suplimentul alimentar luat, chiar şi după testul pozitiv ea neglijând să-l menţioneze'', a dorit să afle jurnalistul Jon Wertheim de la Sports Illustrated.

''Ei bine, nu este adevărat. Formularul menţiona băutura Schinoussa şi nu există niciun produs numit băutură de recuperare Schinoussa. Produsele Schinoussa sunt mixate într-un blender. S-a precizat în formularul de doping ... poate nu îmi aduc aminte cuvintele exacte, dar a spus că băutura avut două produse Schinoussa, dintre care unul a fost suplimentul Keto MCT, ele fiind amestecate împreună într-un blender'', a afirmat Howard Jacobs.

O altă întrebare importantă a fost cea legată de faptul că de ce un jucător riscă suspendarea, iar antrenorul care recomandă un supliment rămâne nepedepsit?

''Răspunsul simplu este că regulile nu impun acest lucru, decât dacă există o dovadă că antrenorul i-a dat, cu bună ştiinţă, jucătorului o substanţă interzisă - ceea ce nu este cazul. Însă, doar pentru un supliment care s-a dovedit a fi contaminat? Regulile nu prevăd nicio sancţiune. Ar trebui? Nu ştiu. Dacă ar exista, atunci probabil niciun antrenor nu ar mai recomanda suplimente sportivilor'', a explicat Jacobs.

''Tribunalul de Arbitraj Sportiv consideră că există mai multe niveluri de vină a sportivului în cazul unui supliment contaminat, în funcţie de factori: 'Ce paşi ai urmat ca să te asiguri că suplimentul este sigur?' Unul dintre lucrurile care te întreabă este 'Ai consultat un expert?' Aşa că dacă antrenorul are o echipă care a validat suplimentul, TAS spune în general că e mai bine decât cazul în care un sportiv intră pe internet şi cumpără primul lucru pe care îl găseşte'', a adăugat Jacobs, care a mai menţionat că ''probabil e mai bine dacă (sportivul) consultă un nutriţionist, decât un antrenor''.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite