Djokovici i-a enervat pe francezi: Ministrul Sportului, acid cu Nole

0
Publicat:

Ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a declarat că mesajul scris de Novak Djokovici (Serbia, 36 de ani, 3 ATP), după meciul său de luni de la Roland-Garros, în care a numit Kosovo "inima Serbiei", nu este "potrivit".

Djokovici jpg

Chestionată pe această temă de postul de televiziune France 2, doamna Oudea-Castera, fostă directoare a Federaţiei Franceze de Tenis (FFT), a indicat că mesajul respectiv este unul "militant", "foarte politic" şi "nu este potrivit" pentru un astfel de eveniment sportiv.

Ministrul a subliniat că directorul turneului a discutat cu Djokovici şi cu anturajul său, evocând principiul "neutralităţii terenului de joc". Invitată să comenteze exprimarea poziţiilor politice în cadrul acestui turneu de Mare Şlem, precum cele ale sportivilor ucraineni după invazia armatei ruse în ţara lor, Amelie Oudea-Castera a subliniat că nu pune "cele două subiecte pe acelaşi plan".

"Când transmitem mesaje care sunt pentru apărarea drepturilor omului, mesaje care reunesc oamenii în jurul valorilor universale, un sportiv este liber să facă acest lucru", a spus ea. Dar când vine vorba de un mesaj "militant, foarte politic", precum cel al jucătorului sârb, "asta nu trebuie să se repete''.

În schimb, "ceea ce se întâmplă cu ucrainenii şi ucrainencele în circuit este atât de dureros, atât de dificil", a subliniat demnitarul francez. "Putem înţelege, chiar dacă am dori să existe întotdeauna fair-play până la strângerea mâinii de la final, există o durere pe care o respect", a adăugat Oudea-Castera.

Duminică, ucraineanca Marta Kostyuk nu a salutat-o pe belarusa Aryna Sabalenka după meciul lor, atrăgându-şi fluierături din partea publicului de la Roland Garros.

După meciul său câştigat luni în faţa americanului Aleksandar Kovacevic, cu 6-3, 6-3, 7-6 (7/1), Novak Djokovici, înarmat cu un marker, a scris câteva cuvinte cu litere chirilice pe o cameră de televiziune aflată la marginea terenului Philippe-Chatrier: "Kosovo este inima Serbiei! Opriţi violenţa".

Această iniţiativă a numărului 3 mondial vine în momentul în care nordul regiunii Kosovo se confruntă de câteva zile cu ciocniri între membrii forţei internaţionale conduse de NATO (KFOR) şi manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi din localitate.

Serbia, susţinută de aliaţii săi ruşi şi chinezi, nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, iar tensiunile izbucnesc în mod regulat între Belgrad şi Priştina.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite