Arabia Saudită, buget colosal pentru Mondialul din 2034: Candidatura a fost depusă oficial

0
Publicat:

Arabia Saudită, care are ambiţia să devină una din forţele fotbalului internaţional, şi-a anunţat miercuri candidatura la organizarea Cupei Mondiale 2034, informează AFP. Potrivit unor informații din culise, bugetul alocat de saudiți pentru acest eveniment e de... peste un miliard de dolari!

Mohammed bin Salman, omul care conduce Regatul și investește masiv în sport
Mohammed bin Salman, omul care conduce Regatul și investește masiv în sport

Prin această candidatură, monarhia petrolieră "plănuieşte să ofere un turneu de clasă mondială şi se va inspira din transformarea socială şi economică în curs a Arabiei Saudite şi din pasiunea pentru fotbal adânc înrădăcinată în ţară", a explicat într-un comunicat federaţia saudită de fotbal.

Acest anunţ, care era aşteptat, vine la un an după Cupa Mondială care a avut loc într-o ţară vecină, Qatar, ce a atras atenţia întregii lumi prin organizarea primei Cupe Mondiale din istorie în Orientul Mijlociu.

Cu această ocazie, echipa Arabiei Saudite a reuşit performanţa să învingă în faza grupelor Argentina (2-1), viitoarea campioană mondială.

După acest Mondial, Arabia Saudită s-a lansat într-o politică de cumpărare a unor mari vedete ale fotbalului, începând cu Cristiano Ronaldo, de cinci ori câştigător al Balonului de Aur, şi continuând cu nume precum Karim Benzema şi Neymar.

Arabia Saudită este acuzată că se foloseşte de sport pentru a-şi îmbunătăţi imaginea, afectată de încălcări grave ale drepturilor omului în regat. Sportul este o axă majoră a politicii prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care îşi propune să transforme Arabia Saudită într-o ţară a afacerilor şi a turismului, pentru a reduce dependenţa regatului de veniturile din petrol.

Arabia Saudită găzduieşte deja o serie de evenimente sportive majore. Ea va organiza Cupa Mondială a cluburilor, sub egida FIFA, în decembrie, iar Fondul Suveran Saudit a anunţat în august crearea unei companii de investiţii menită să "accelereze creşterea sectorului sportiv" şi "evenimentele globale".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite