Fenomenul saudit: Arabii de care râdeam progresează cu viteza luminii! „Românul? Preferă șmecheria“

0
Publicat:

În trecut, arabii veneau în Europa ca să-și facă sesiunile de shopping la magazinele de lux de pe Champs-Élysées, de la galeriile Lafayette, dar și la celebrul mall din Londra, Harrods.

Saudiții vor avea un campion plin de vedete, începând din acest sezon
Saudiții vor avea un campion plin de vedete, începând din acest sezon

Astăzi, ei se îmbracă tot de acolo, dar cumpărăturile, cele fotbalistice, le fac de la Manchester City, Newcastle și Chelsea. Asta când nu cumpără clubul cu totul! Să nu uităm, între timp, Qatar-ul a găzduit un Mondial, adunând planeta fotbalului într-un oraș, Doha, cât trei sectoare din București!

Sportul, folosit pe post de „detergent“

În această vară, știrile care curg despre transferurile făcute de cluburile saudite te lasă cu gura căscată. E și greu să ții pasul cu toate mutările stelare anunțate săptămânal. Asta după ce, în ianuarie, Cristiano Ronaldo (38 de ani) a devenit prima mare vedetă care a făcut pasul spre Regat, semnând cu Al-Nassr Riad.

Ce-i drept, acest trend nu e o noutate când vorbim despre Arabia Saudită. Un stat cu o imagine destul de proastă la nivel internațional – cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018 e încă proaspăt în memoria colectivă a oamenilor – și-a propus să folosească sportul pe post de „detergent“. Așadar, saudiții au investit masiv în sport și au cheltuit niște sume obscene pentru găzduirea unor evenimente de talie mondială. Totul din dorința de a-și îmbunătăți imaginea la nivel mondial. Acest plan, gândit de Mohammad bin Salman (37 de ani), prințul moștenitor care conduce Regatul, se bucură, efectiv, de resurse financiare nelimitate!

Iar în privința fotbalului, ceea ce vedem acum pe piața transferurilor e doar o etapă dintr-un proiect mult mai amplu. Al cărui scop final e găzduirea Mondialului din 2030 sau 2034! De altfel, mulți dintre jucătorii care sosesc acum în Arabia Saudită, dar și vedete care nu joacă acolo (un exemplu e Lionel Messi), au devenit promotorii candidaturii saudite. Pe bani grei, bineînțeles.

„Cimitirul elefanților“? Un termen expirat

Acum mai mulți ani, în descrierea campionatelor din zona Golfului Persic era folosit un termen la modă: „cimitirul elefanților“. În sensul că aici ajungeau doar niște vedete expirate, aflate la final de carieră. Când ne uităm acum pe transferurile saudiților din această vară, ne dăm seama că această idee nu mai stă în picioare. De pildă, Karim Benzema, deși are 35 de ani, a semnat cu Al-Ittihad după un sezon fabulos cu Real Madrid. În care a adunat 43 de meciuri, 33 de goluri și 7 pase decisive, lăsând impresia că mai poate juca, lejer, la cel mai înalt nivel. În plus, dacă Benzema se apropie, într-adevăr, de finalul carierei, în schimb, alți jucători care au luat drumul Regatului, precum Fabinho, Jota sau Sergej Milinković-Savić, n-au împlinit încă 30 de ani.

Românii fac parte din spectacol

Prima ligă saudită, ediția 2023-2024, va porni la drum în weekend-ul de 11-13 august, odată cu Premier League și La Liga. În deșert însă, se va juca pe niște temperaturi caniculare. Pe de altă parte, spre deosebire de anii trecuți, acum, Saudi Pro League se va bucura de o mediatizare fără precedent.

Din acest spectacol fotbalistic vor face parte și câțiva români. Ce-i drept, toți sunt la formații mici care, aproape sigur, se vor lupa pentru evitarea retrogradării. Fundașii Andrei Burcă (30 de ani) și Alin Toșca (31 de ani) s-au transferat la Al-Okhdood, respectiv Al-Riyadh, în timp ce Cosmin Contra (47 de ani) a fost numit antrenor la Damac. Oricum, românii au o imagine excelentă în Arabia Saudită, fanii fotbalului de aici fiind încântați de ce au făcut, în trecut, Cosmin Olăroiu, Răzvan Lucescu sau Mirel Rădoi. Aceștia au cucerit diferite trofee cu Al-Hilal Riad, de departe cel mai iubit club din Regat.

18

cluburi compun Saudi Pro League, o competiție cotată la 739,7 milioane de euro. Prin comparație, Superliga noastră valorează 205,38 milioane de euro.

Cele mai sonore transferuri din această vară în Regat

Jucător De unde a venit Suma plătită

Al-Ahli Jeddah

Riyad Mahrez (32 de ani) Man. City 35.000.000

Allan Saint-Maximin (26 de ani) Newcastle 27.200.000

Edouard Mendy (31 de ani) Chelsea 18.500.000

Roberto Firmino (31 de ani) Liverpool Liber de contract

Al-Ittihad Jeddah

Karim Benzema (35 de ani) Real Madrid Liber de contract

Fabinho (29 de ani) Liverpool 46.700.000

Jota (24 de ani) Celtic 29.100.000

N'Golo Kanté (32 de ani) Chelsea Liber de contract

Al-Nassr Riad

Sadio Mane (31 de ani) Bayern Munchen 30.000.000

Seko Fofana (28 de ani) Lens 25.000.000

Marcelo Brozovic (30 de ani) Inter Milano 18.000.000

Alex Telles (30 de ani) Man. United 7.000.000

Al-Hilal Riad

Rúben Neves (26 de ani) Wolverhampton 55.000.000

Malcom (26 de ani) Zenit Sankt Petersburg 45.000.000

Sergej Milinković-Savić (28 de ani) Lazio 40.000.000

Kalidou Koulibaly (32 de ani) Chelsea 23.000.000

Al-Ettifaq Dammam

Jordan Henderson (33 de ani) Liverpool 14.000.000

Jack Hendry (28 de ani) Club Brugge 6.900.000

Moussa Dembélé (27 de ani) Lyon Liber de contract

Steven Gerrard va antrena și el în Regat
Steven Gerrard va antrena și el în Regat

Marii antrenori din prima ligă saudită

Club Manager

Al-Ettifaq Steven Gerrard

Al-Fateh Slaven Bilić

Al-Hilal Jorge Jesus

Al-Ittihad Nuno Espírito Santo

Ladislau Bölöni, antrenor Metz
Ladislau Bölöni, antrenor Metz

Bölöni a prevăzut ascensiunea arabilor și decăderea noastră: „Românul își ascunde lipsurile cu fițe“

Primul român care a făcut furori în zona arabă a fost regretatul Ilie Balaci, care, ca antrenor, a câștigat peste 20 de trofee în Orient. Când „Minunea blondă“ era privit ca pe un „zeu“ în Asia, românii îi minimalizau performanțele, spunând că „antrenează cămile“.

Anii au trecut, iar numărul românilor care au ajuns în fotbalul arab a tot crescut. Cu rezultate destul de bune, aceștia ne-au tot atenționat că degeaba râdem de țări precum Qatar, Emirate sau Arabia Saudită din moment ce ele se află pe un trend ascendent, ca urmare a investițiilor masive pe care le fac în sport, în general. Cei mai mulți români au ținut-o langa cu „cămilarii“, refuzând să vadă progresul țărilor arabe și, mai ales, decăderea României!

Astăzi, Qatar a organizat deja un Mondial, Arabia Saudită se pregătește să găzduiască altul, iar nivelul campionatelor din zona Golfului Persic e unul bun, în orice caz, peste acum un deceniu. Ceea ce, din păcate, nu se poate spune despre Superliga noastră.

Un om mereu ancorat în realitate, Ladislau Bölöni (70 de ani), acum la Metz, ne-a avertizat, la un moment dat, că ne păcălim singuri, luându-i pe arabi la mișto. Declarațiile sale, într-un interviu pentru „Adevărul“ în 2013, pe când era la Al-Khor (Qatar), merită să fie parcurse și astăzi.

Românul gândeşte enervant de simplu. Noi avem tendinţa de a crede despre noi că suntem cei mai tari, cei mai frumoşi, cei mai deştepţi. Dacă noi avem o părere proastă despre fotbalul din Asia, stau şi mă întreb oare ce părere au englezii, nemţii, ruşii sau francezii despre fotbalul românesc? Românul simplifică totul, se pricepe la ironii, iar când n-are informaţii, se face că plouă. Crede că el e cel mai şmecher şi că poate ascunde lipsurile cu fiţe. Pentru el, e jignitor să înveţe, preferă şmecheria“, spunea Bölöni în 2013. Și, din păcate, ca de obicei, timpul i-a dat dreptate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite