„Teambuilding“: „primul hate pe 2023“. De ce a atras filmul un val uriaș de critici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Și după lansarea din cinematografe, în septembrie 2022, și după premiera pe Netflix, pe 1 ianuarie, pelicula a avut numeroase critici și comentarii negative.

Comedia a stârnit controverse încă din toamna trecută, când a fost lansată în cinematografe și a împărțit publicul în două tabere. Pe de o parte, succesul la box office e de necontestat, iar „Teambuilding“ a fost filmul românesc cu cele mai mari încasări din ultimii 30 de ani (4,65 milioane de dolari). Pe de alta, comentariile negative au apărut imediat.

Matei Dima și Anca Diniciu, la premiera filmului „Teambuilding“
Matei Dima și Anca Diniciu, doi dintre protagoniștii comediei „Teambuilding“

Scenariul este scris de Alex Coteț (Sector 7), iar regia este semnată de Matei Dima, Micutzu și Alex Coteț.

„Teambuilding“: viața în „corporateză“ și înjurături

Filmul este o satiră despre viața din corporație. Emil (Matei Dima) se implică prea mult și pune presiune pe colegii săi din PLM Global. Astfel, pentru a-i mai tempera energia, domnul Oprea (Șerban Pavlu) îl face team leader în departamentul de call center - ingrații corporației, unde liderul neoficial este morocănosul Horia Brenciu (Micutzu).

Domnul Oprea vrea să desființeze departamentul, dar Emil îi promite că va câștiga Cupa Veseliei în teambuildingul companiei și îi va ajuta astfel pe colegii lui să-și păstreze joburile. Limbajul în „corporateză“ – kind reminder, guys – e completat cu multe înjurături, ceea ce a lezat o bună parte a publicului.

Din distribuția filmului fac parte atât actori din noul val – Micutzu, Matei Dima, Anca Dinicu, Nicu Banea – cât și actori consacrați, precum Șerban Pavlu și Nuami Dinescu.

De la persoane publice la simpli spectatori au criticat limbajul vulgar, umorul facil, glumele slabe etc. În rețelele sociale, filmul a fost catalogat, de mulți, drept „o mizerie“, „mediocru“, „panaramă de film“, „porcărie“, „tentativă de umor“, „prostia în formă pură“. Totuși, cei aproape un milion de spectatori din cinematografe și cei care au vizionat filmul pe Netflix demonstrează că pelicula a avut un imens succes comercial, iar mult specatori au spus depre „Teambuilding“ că este „o comedie reușită“, „un început bun pentru filmul românesc“, „primul hate pe 2023“ sau „un film surprinzător, de referință“.

Sunt convins că fiecare privește în funcție de propriile gusturi. Genul meu preferat de comedie nu este și al altuia și e normal așa. Sunt convins însă că majoritatea oamenilor va fi super plăcut impresionată de performanța actoricească și de nivelul glumelor care, din punctul meu de vedere, e unul destul de bine organizat în straturi“, declara Micutzu într-un interviu pntru „Adevărul“.

Cu siguranță mă așteptam la critici. Cele mai multe dintre acestea au fost foarte light, majoritatea au avut un vedere limbajul sau umorul. Acest tip de limbaj este reprezentativ pentru corporații, iar umorul este subiectiv. Noi ne-am propus să surprindem anumite pasaje și acțiuni din viața de corporație și să le expunem într-un mod cât mai amuzant. La nivel de umor, noi ne încadrăm în zona de satiră.

Cred că asta funcționează cel mai bine la români: să ai grijă să nu fie prea real și prea luat în serios, dar nici parodie. Este un film cu de toate: cu glume facile, cu umor de situație, cu umor negru pe alocuri, așa cum cred eu că ar trebui să fie o comedie. Cred că are de toate și datorită acestui lucru a funcționat și a avut succes. Însă umorul este subiectiv, iar intenția noastră cu această comedie a fost să-i facem pe oameni să râdă“, a declarat Matei Dima pentru „Adevărul“.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite