Sarea şi fumatul, un duo periculos: dublează riscul de artrită reumatoidă

Sarea şi fumatul, un duo periculos: dublează riscul de artrită reumatoidă

Fumatul în asociere cu aportul crescut de sare dublează riscul de artrită reumatoidă Foto Arhiva Adevărul

Fumătorii care consumă alimente sărate sunt de două ori mai expuşi riscului de a dezvolta artrită reumatoidă, se arată într-un studiu al cercetătorilor suedezi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Apetenţa pentru snacks-uri şi ale alimente sărate dăunează de două ori mai mult sănătăţii fumătorilor. Cel puţin aceasta susţin cercetătorii de la Universtiatea Umea din Suedia care au descoperit că persoanele care fumează sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvolta artrită reumatoidă, dacă adoptă o alimentaţie bogată în sare, scrie Medical Daily.

Concluziile oamenilor de ştiinţă s-au cristalizat după ce aceştia au analizat datele colectate în cadrul unui program de intervenţie comunitară iniţiat în Suedia cu aproape opt ani înainte de debutul simptomelor  specifice artritei reumatoide în cazul celor 386 de fumători incluşi în studiul lor.

Programul a colectat informaţii legate de dieta subiecţilor, tipul şi cantitatea de exerciţii fizice efectuate, consumul de ţigări, dar şi rezultatele analizelor periodice ale sângelui. Cercetătorii au comparat datele privind starea de sănătate a fumătorilor cu aceea a unui grup de control de 1.886 de persoane şi au descoperit astfel că un aport  mai mare de sodiu a condus la o creştere a risului de artrită reumatoidă doar în cazul celor care fumau. 

Analizele au sugerat că aproximativ jumătate (54 la sută) din riscurile de dezvoltare a artritei reumatoide asociate fumatului se datorează interacţiunii cu aportul crescut de sodiu”, a declarat Björn Sundström, autorul principal al studiului de la Departamentul de Sănătate Publică, Medicină Clinică şi Reumatologie de la Universitatea Umea, din Suedia.

Că un consum crescut de sare reprezintă un factor important de risc pentru artrita reumatoidă în cazul fumătorilor este susţinut şi de faptul că oamenii de ştiinţă nu au putut identifica o corelaţie semnificativă între fumat şi riscul de a dezvolta boala în cazul subiecţilor care aveau un aport de sodiu în limitele admise.

Sundström precizează că acest risc asociat cu aportul crescut de sodiu a fost prezent numai la fumători. Din punctul său de vedere, aceste rezultate răspândesc un strop de lumină asupra procesului de dezvoltare a artritei reumatoide în rândul fumătorilor.

Constatarea că sodiul în exces este un factor de risc pentru dezvoltarea artritei reumatoide în rândul fumătorilor este interesantă, deoarece ar putea explica discrepanţele puse în evidenţă în studiile anterioare în care dieta era evaluată ca factor de risc pentru artrita reumatoidă”, a precizat cercetătorul.

Artrita reumatoidă se adaugă astfel la lista lungă a efectelor negative ale fumatului. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, fumatul afectează aproape fiecare organ al corpului şi duce la mai multe decese decât decât HIV, abuzul de alcool, accidentele rutiere şi incidente cu arme de foc.

Pentru a reduce consumul se sare, specialiştii recomandă adăugarea condimentului în mâncare spre finalul gătirii. Astfel, sarea rămâne pe suprafaţa alimentelor şi satisface nevoia de sărat. Dacă e adăugată pe parcursul preparării, aceasta pătrunde în alimente şi gustul se atenuează, încurajând amatorii de sărat să mai pună sare în farfurie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările