Cât de sănătos este somnul fără pernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii dorm fără pernă pentru a nu deforma coloana vertebrală
Bebeluşii dorm fără pernă pentru a nu deforma coloana vertebrală

Suntem obişnuiţi să considerăm că un somn odihnitor depinde şi de salteaua ortopedică, dar şi de perna care susţine gâtul, cu beneficii pentru coloana vertebrală. Sunt însă şi specialişti care sunt de părere că somnul fără pernă este la fel de bun, poate chiar mai bun pentru noi, întrucât aceasta este poziţia naturală a corpului.

Dar chiar şi specialiştii care promovează somnul fără pernă ne sfătuiesc să nu renunţăm dintr-o dată la ea dacă aşa ne-am obişnuit, ci să urmăm câţiva paşi de la somnul cu pernă la odihna fără.

Potrivit newhealhadviser.com soluţia unui somn fără pernă este o bună alegere nu doar pentru că ne economiseşte banii, ci pentru că în acest fel vom avea un risc mai mic să suferim de dureri de spate, de gât, o mai bună calitate a somnului şi chiar mai puţine riduri! Conform aceleiaşi surse, încercarea unora de a ne convinge că avem nevoie de suport în timpul somnului este un mit, de fapt, corpul este destul de rezisten şi de adaptabil şi se poate descurca foarte bine şi fără.

Aceştia aduc în discuţie indicaţia ca bebeluşii să doarmă fără pernă. Şi atunci, dacă este bun pentru nou-născuţi, de ce n-ar fi şi pentru restul lumii? Ei mai spun că e adevărat că la tinereţe suntem mai flexibili, însă şi la vârste mai mature, corpul nostru, inclusiv capul şi gâtul, este suficient de adaptabil să-şi găsească confortul în somn şi fără beneficiul pernei.

Cercetătorul Michael Tetley este de părere că postura naturală a corpului în somn oferă cea mai bună calitate a odihnei. El argumentează că populaţiile nomade care practică somnul fără pernă suferă mai rar de dureri musculare şi osoase, comparativ cu persoanele care trăiesc în societatea modernă.

Potrivit aceleiaşi surse, persoanele care suferă de dureri dese ale coloanei vertebrale ar trebui să renunţe la pernă în timpul somnului şi să permită spatelui să se odihnească în poziţie naturală.

Perna poate fi şi o sursă care contribuie la formarea şi accentuarea ridurilor feţei, precum şi a altor probleme ale pielii.

Cum cele mai multe persoane nu ştiu să-şi aleagă perna potrivită, au o calitate proastă a somnului şi din această pricină. Însă, renunţând la pernă, de cele mai multe ori se obţine o îmbunătăţire a somnului.

Cele mai eficiente tratamente împotriva durerilor de gât şi de spate sunt masajele şi întinderile. Somnul fără pernă le poate preveni.

Cum spuneam mai sus, specialiştii îndeamnă pe cei care doresc să renunţe la pernă să nu o facă brusc. Renunţarea la pernă trebuie să fie un maraton, nu un sprint, susţin aceştia. Corpul uman este rezistent, însă are nevoie de o perioadă de adaptare.

Astfel, primul pas este utilizarea unui prosop pe post de pernă, timp de câteva săptămâni. Începeţi cu un prospo împăturit la aceeaşi înălţime precum perna. Gardual, reduceţi această înălţime până când prosopul devine plat. Corpul trebuie să se odihnească în poziţie naturală, iar odată cu descreşterea înălţimii prosopului trebuie făcute exerciţii de întindere pentru gât şi spate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite