De ce avem nevoie de grăsimile „bune”

De ce avem nevoie de grăsimile „bune”

Consumul de ulei de peşte reduce riscul de apariţie a accidentului vascular cerebral la bărbaţi

Grăsimile sunt, în general, ocolite, fiind considerate vinovate de acumularea kilogramelor în plus, dar şi de creşterea riscului de a suferi de boli cardiovasculare sau diabet. Însă nu toate grăsimile sunt rele! Dimpotrivă, unele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grăsimile sunt sursa de energie de care avem nevoie zi de zi (fiecare gram de grăsime oferă 9 kcalorii). Sunt compuse din molecule, cunoscute sub denumirea de acizi graşi, care pot fi saturaţi sau nesaturaţi.

Grăsimile saturate, precum cele din unt, brânză sau carne, sunt cele care duc la creşterea colesterolului. Din acest motiv, este indicat ca doar 10% din aportul zilnic de calorii să provină de la grăsimile „rele”. Pe de altă parte, grăsimile „bune” se împart în două categorii: cele mononesaturate şi cele polinesaturate.

O categorie aparte a grăsimilor polinesaturate o reprezintă acizii graşi Omega-3 şi Omega- 6, care nu pot fi sintetizate de organism, deci trebuie procurate din alimentaţie.

„Grăsimile trebuie să cuprindă maximum 30% din alimentaţie. Este bine ca mai puţin de o treime să fie acizi graşi saturaţi, iar restul acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi, în proporţii relativ egale. Tradus în plan alimentar, aceasta ar însemna să limităm consumul de grăsimi animale, carne roşie, lactate integrale şi brânzeturi grase şi să punem accent pe carnea de peşte, uleiuri vegetale, fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale, fistic etc) şi seminţe”, recomandă Mădălina Indrie, medic specialist nutriţie.

Grăsimile mononesaturate previn bolile de inimă

Consumul constant de grăsimi mononesaturate este recomandat celor care doresc să scadă nivelul de LDL, aşa numitul colesterol „rău”, un factor determinant în apariţia bolilor cardiovasculare.

Acestea sunt benefice şi persoanelor care au trecut printr-un episod de atac de cord, pentru că înjumătăţesc riscul de a suferi un nou infarct.

Cercetările au mai demonstrat că acest tip de grăsimi încetineşte dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind astfel tumorile maligne.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările