Cele mai nocive alimente pentru ficat

Cele mai nocive
alimente pentru ficat

Grăsimile saturate din burgeri şi cartofi prăjiţi dăunează ficatului

Grăsimile saturate împiedică ficatul să funcţioneze cum trebuie. Ele nu sunt singurul inamic care ameninţă sănătatea acestui organ foarte important.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ficatul este un organ care funcţionează şi livrează organismului în funcţie de ceea ce primeşte. El este o placă turnantă pentru corp, şi tot ce ingerăm , mestecăm, înghiţim – alimente sau medicamente -, ajunge sub o formă sau alta la nivelul ficatului, care trebuie să le metabolizeze.

Cartofii prăjiţi şi chifteluţele sunt printre cele mai proate alegeri pe care le putem face pentru ficat. Prea multe grăsimi saturate îngreunează activitatea acestui organ şi îl îmbolnăvesc. În timp, acestea produc inflamaţii care duc la fibrozări ale organului, crescând riscul de ciroză.

Zahărul în exces este a doua alegere greşită. Aceasta pentru că o parte din ccea ce ficatul este să transforme zahărul în grăsime. Suplimentând cantitatea de zahăr, îi dăm de lucru ficatului care va produce mai multă grăsime, care va sfârşi prin a se puneşi  acolo unde nu trebuie. Pe termen lung, boala pe care o riscăm este cea a ficatului gras, astfel că ne putem respecta ficatul prin consumul ocazional de dulciuri.

Organismul nostru are nevoie de sare, dar nu prea multă. Studiile recente au arătat că o dietă bogată în sodiu poate duce la fibrozarea ficatului. Prin urmare, este indicat să ocolim alimente precum şunca sau feliatele, în favoarea legumelor. Şi pentru a fi siguri că nu aducem mai mult de 3 grame de sare de bucătărie pe zi în dietă, cel mai bine este să îndepărtăm solniţa de pe masă.

Despre alcool se ştie că poate afecta grav ficatul, fiind una dintre cauzele de cancer ale acestui organ. Chiar şi chefurile ocazionale stropite din belşug cu alcool sunt un risc. Recomandarea este de a ne limita la o singură băutură pe zi, în cazul femeilor şi două, în cazul bărbaţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările