Turcan: Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti

0
Publicat:

Ministra Culturii a anunţat miercuri că a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti, fosta închisoare a deţinuţilor politici, loc unde comuniștii au încercat „reeducarea” celor închiși prin noi procedee de tortură psihică și fizică.

Raluca Turcan, ministra Culturii FOTO gov.ro
Raluca Turcan, ministra Culturii FOTO gov.ro

 „Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești - Fosta închisoare a deținuților politici, situat în Municipiul Pitești.Astfel, Penitenciarul Pitești este inclus în Lista Monumentelor Istorice și i se conferă regimul de monument istoric de grupă A.Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii”, a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook 

Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist. De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a completat aceasta.

Solicitare a asociației foștilor deținuți politici

La începutul acestei luni, Raluca Turcan anunța că va avea loc demersul privind clasarea ca monument istoric. „În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric, alături de alte patru închisori, Râmnic, Sighet, Jilava şi Aiud, în lista de patrimoniu istoric. Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii", a declarat Raluca Turcan, sâmbătă, la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Memorialul Închisoarea Piteşti şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) au cerut, pe 20 octombrie 2022, urgentarea clasării în întregime ca monument istoric a fostului penitenciar comunist.

Fondatorul Memorialului Închisoarea Piteşti, Maria Axinte, atrăgea atunci atenţia asupra riscului ca un corp de clădire să fie demolat, pentru a face loc unui proiect imobiliar, reamintind totodată că demersurile pentru clasarea ca monument istoric au început în urmă cu mai mulţi ani, dar procedura durează deja de foarte mult timp.

Muzeu privat în prezent

Memorialul Închisoarea Piteşti lansase anterior o petiţie pentru salvarea fostului penitenciar, „pentru ca generaţiile viitoare să nu uite ce a însemnat comunismul".

Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu privat aflat în interiorul fostului penitenciar de la Piteşti, unde s-a experimentat aşa-numita reeducare prin tortură a opozanţilor regimului comunist.

Turcan este recent instalată în funcția a de ministră a Culturii. Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii susține că la șefia instituției s-au perindat în anii de democrație nu mai puțin de 32 de miniștri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite