Stenograme. PNL nu lasă să cadă niciun lider în scandalul „azilelor groazei“. Scut în jurul lui Turcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse de la vârful PNL au precizat pentru „Adevărul“ că în interiorul partidului e luată decizia să nu cedeze în fața PSD și să ceară demisia vreunui ministru sau a unui șef de CJ, cu toate că social-democrații vor să cadă și capete liberale în scandalul legat de asistența socială din România.

PNL nu are niciun gând să ceară retragerea lui Turcan din funcție FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
PNL nu are niciun gând să ceară retragerea lui Turcan din funcție FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PNL nu are de ce să ceară demisia lui Turcan, iar a unor președinți de CJ sau primari, cu atât mai puțin. E o aberație tot demersul PSD, iar noi nu cedăm, ca să-și mai spele ei (n.r. - social-democrații) imaginea“, a punctat unul dintre liderii din Biroul Executiv, pentru „Adevărul“.

În discuțiile de pe forumurile interne, liberalii au pus la punct strategia pentru a răspunde PSD, care tot cere demisia Ralucăi Turcan, acum ministru al Culturii, dar în trecut al Muncii, precum și a unor șefi de CJ, unde au fost găsite centre sociale cu diferite probleme privind tratamentul persoanelor avute în îngrijire.

Atacurile, în județe-cheie și importante electoral

Mai precis, la nivel de lideri locali, PSD a atacat pe fronturi mari. Primul caz a fost CJ Ilfov, condus acum de Hubert Thuma (PNL), despre care Ciolacu a sugerat că ar trebui să facă un pas în spate. Apoi, social-democrații au mai găsit două puncte slabe: CJ Iași, unde șef e Costel Alexe (PNL), și CJ Giurgiu, unde șef e Dumitru Beianu (tot PNL). În toate cele trei județe situația e pe muchie de cuțit între PSD și PNL, mai ales în context electoral, dat fiind că în toamna lui 2024 vor fi alegerile locale. În Giurgiu și Iași situația s-a tot schimbat de la legislatură la legislatură, în timp ce în Ilfov, PNL a dominat județul în ultimul deceniu, dar situația devine din ce în ce mai complicată la următoarele locale, susțin surse social-democrate.

Thuma câștigat în 2020, dar ajutat de faptul că erau la guvernare, cu premier PNL. Mai mult, contase munca lui Marian Petrache, care ținuse primarii aproape și era bun negociator. Situația s-a mai schimbat anii aceștia“, susține un lider PSD pentru „Adevărul“. Prin urmare, situația a trecut de la aruncarea vinei pe mai mulți actori politici la prilej de reglare de conturi cu bătaie electorală pe termen lung.

Potrivit informațiilor „Adevărul“ de la nivelul Coaliției, în următoarele zile, cel mai probabil, vor continua atacurile din ambele partide. Liberalii vor să paseze responsabilitatea și către Sorin Grindeanu, despre care susțin că era vicepremierul care trebuia să răspundă de Gabriela Firea și Marius Budăi. „Cea mai bună strategie în momentul în care suntem atacați, nu e apărarea, ci atacul”, le-a transmis Robert Sighiartău colegilor, pe un grup intern, care a propus menționarea în intervențiile publice a lui Grindeanu, ca responsabil de Ministerul Muncii și Ministerul Familiei.

Și Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al PNL, a subliniat că „ce face PSD se numește demagogie”, cu referire la atacurile publice, solicitând ca Marcel Ciolacu să spună clar dacă vrea noi demisii, nu să comunice prin interpuși. Și Pavel Popescu a punctat faptul că liberalii care ies în media trebuie să sublinieze că Raluca Turcan nu a semnat nimic incriminator, în timp ce la Budăi a fost clară inacțiunea acestuia, deși era sesizat pe tema centrelor sociale.

În schimb, social-democrații încep să arate și ei cu degetul inclusiv către Nicolae Ciucă, dat fiind că el era șeful Guvernului, când Budăi era sesizat cu problemele. Cu toate acestea, atenția ambelor partide va fi mutată treptat spre un alt subiect mai apăsător: pachetul de noi taxe, impozite și diferite măsuri fiscale, care va fi creionat de liderii Coaliției începând cu acest sfârșit de săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite